Prvi Karlovački

Na aktualcu dugoreškog Gradskog vijeća od reciklažnog dvorišta i salonitnih ploča do adventa i obnove vrtića…

Autor: Sunčica Laić

20.11.2020

Županija

Na današnjem aktualnom satu uoči sjednice dugoreškog Gradskog vijeća vijećnici su između ostalog postavljali pitanja vezana uz reciklažno dvorište, zbrinjavanje salonitnih ploča, održavanje ovogodišnjeg adventa, nastavak energetske obnove vrtića i drugo.

Tako je HSS-ov vijećnik Mijo Ivanić pitao kada će tamošnje reciklažno dvorište koje je već izgrađeno napokon biti i u funkciji.

Direktorica dugoreške Čistoće, Josipa Škrtić Pucarević je rekla kako će upravo na Gradskom vijeću trebati donijeti odluku o povjeravanju na korištenje i povjeravanje reciklažnog dvorišta od strane Grada Duge Rese dugoreškoj Čistoći.

-To nam je prvi korak koji nam je nužan da bi mi kao trgovačko društvo mogli početi raditi u reciklažnom dvorištu. Ostalo što nam treba je upis u očevidnik reciklažnih dvorišta pri nadležnom Ministarstvu. Taj zahtjev podnesen je prošli tjedan sa svom potrebnom dokumentacijom i sada čekamo odobrenje da se upišemo u očevidnik bez čega ne možemo početi legalno obavljati našu djelatnost. Koliko će to potrajati sa sigurnošću ne mogu reći, ali nadam se da će to kroz nekih dva, tri tjedna biti riješeno. Svakako računamo da bi s 1. siječnjem 2021. godine reciklažno dvorište bilo u funkciji, istaknula je između ostalog Škrtić Pucarević.

Ivanića je zanimalo i vodi li se evidencija gdje se zbrinjavaju salonitne ploče nakon što građani zamijene krovove budući još ima puno krovova s takvim pločama na dugoreškom području.

-Bilo je primjera u Dugoj Resi prije nekoliko godina kada su ljudi uzimali salonitne ploče i skladištili ih u svom vrtu. Tada je bilo rečeno da će biti omogućen otkup salonitnih ploča i mijenjanje za puno jeftiniji crijep. Jasno da te ljude koji danas praktički imaju ilegalna odlagališta kontroliramo, a već je dolazila i inspekcija, istaknuo je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

Škrtić Pucerević kazala je kako je dugoreška Čistoća do prije godinu dana bila registrirana samo za prijevoz neopasnog otpada, te kako su prije godinu dana ishodili dozvolu i za prijevoz opasnog otpada u što spada i prijevoz salonitnih ploča.

Zbrinjavanje takvih ploča je 1.100 kuna po toni na ilovačkom odlagalištu što je trošak opasnog otpada koji nije uračunat u cijenu zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada i korisnici to moraju posebno plaćati, naglasila je.

HSS-ovog vijećnika Miroslava Furdeka zanimalo je planiraju li se s obzirom na epidemiološku situaciju kakva adventska događanja u Dugoj Resi s obzirom da se diljem Hrvatske otkazuju.

Gradonačelnik Boljar istaknuo je kako im je zbog djece pod svaku cijenu važno održati klizalište.

-Ove godine odustalo se od svih mogućih programa i manifestacija koje se tiču adventa, ali u razgovoru s djecom i roditeljima i sukladno s ovim novim najavama da će zimski praznici početi ranije, nama je u interesu održati klizalište naravno uz maksimalno poštivanje svih epidemioloških mjera. Smatram da bez obzira koliko ova korona utječe na sve generacije, ona možda najviše pogađa one najmanje koji toga nisu ni svjesni. Njima se život do kraja promijenio, od socijalizacije, druženja do svega. I mislim da da je biti na zraku izuzetno važno i probat ćemo održat klizalište pod svaku cijenu dok god to budu mjere dopuštale, poručio je Boljar naglasivši kako je prošle godine više od 11 tisuća djece prošlo kroz klizalište u amfiteatru.

Furdek je pitao i kada će uslijediti druga faza obnove dugoreškog vrtića budući se govorilo o nekim nastalim problemima.

Boljar je rekao kako su problemi otklonjeni te će već ovaj mjesec prijaviti drugu fazu uređenja vrtića.

 -Mi smo projekt podijelili na nekoliko faza. Prva faza bila je ono što je bilo najinterventnije, a to je zamjena kompletne kotlovnice i solarnih ploča za sustav grijanja, odnosno efikasnije, jeftinije i ekološki prihvatljivije energente. Vrtić će za nekoliko godina slaviti 100 godina postojanja i imamo najstariji vrtić u Hrvatskoj na što trebamo biti ponosni. Nama je cilj obnoviti i donju zgradu koja se nalazi u Parku dr. Franje Tuđmana i gornju koja gleda na naselje Kasar. Problemi koji su bili su riješeni jer je to područje u zoni zaštite i nadamo se da ćemo već ovaj mjesec prijaviti drugu fazu uređenja vrtića što znači da bi se na proljeće krenulo s energetskom obnovom donje zgrade, izjavio je Boljar.

Foto: (sl)