Carpe Diem

Na 11. Festivalu volonterstva uručene nagrade NAJvolonterima

VIŠE IZ RUBRIKE

Poticanje volonterskog rada

Festival volonterstva ima za cilj povećati vidljivost volonterskog rada, promovirati i poticati volonterski rad u Karlovcu, kao i pojačati svijest građana o dobrobiti volontiranja za cijelu lokalnu zajednicu...

U druga Carpe Diem kroz Lokalni volonterski centar VolonterKA danas je na Šetalištu dr. Franje Tuđmana organizirala 11. Festival volonterstva.

Kako je podsjetila Aleksandra Podrebarac, predsjednica udruge Carpe Diem, Festival volonterstva je jednodnevno događanje koje ima za cilj povećati vidljivost volonterskog rada, promovirati i poticati volonterski rad u Karlovcu, kao i pojačati svijest građana o dobrobiti volontiranja za cijelu lokalnu zajednicu, te o potrebi vrednovanja volonterskog rada.

-Festival je prilika da se javnosti predstave udruge koje njeguju volonterstvo, organiziraju različite volonterske programe i aktivnosti i aktivno uključuju volontere. Na festivalu je predstavljeno 13 udruga kojima je volonterstvo jedna od bitnih djelatnosti, a u goste nam je došao i Volonterski centar Sisak, istaknula je između ostalog Podrebarac.

Jedna od aktivnosti Festivala je i dodjela nagrada NAJvolonterima grada Karlovca i najboljeg volonterskog programa. Nagrade NAJvolonterima uručile su Aleksandra Podrebarac i Renata Kučan iz Gradske uprave.

Tako je u kategoriji od 14 do 19 godina nagrada uručena Nori Ribičić iz Konjičkog kluba Karlovac. Kako je istaknuto, navedenom klubu je humanitarni rad glavni fokus, a vezan je za program terapijskog jahanja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i/ili osobe s invaliditetom, te svakodnevna brige za imanje.

-Nora je uvijek od pomoći i na raspolaganju za sve što je potrebno. Osim navedenih aktivnosti, Nora je uvijek spremna pomoći novim volonterima u što boljem snalaženju u Klubu, obrazloženo je.

U kategoriji od 20 do 29 godina nagrađena je Lucija Ćeškić iz udruge za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe.

-Lucija rado ulaže svoje vrijeme za razvoj udruge DrONe, te sudjeluje u provedbi raznih aktivnosti važnih za participaciju mladih i redovan rad organizacije. Svojim volonterskim angažmanom, u protekloj je godini osigurala mladima mentorstvo u pisanju i provedbi inicijativa mladih, savjetovala u procesima participacije mladih, te aktivno sudjelovala u provedbi brojnih programa i aktivnosti organizacije, pojašnjeno je.

Nadalje, NAJvolonterom u kategoriji 30 do 60 godina proglašen je Mario Trbuščić, tajnik udruge Ranger – čuvari prirode Karlovac,

Rečeno je kako je tijekom proteklih godinu dana Mario je u Karlovcu organizirao više od 24 ekololoških akcija čišćenja. Osim akcija čišćenja Mario je borac za zaštitu životinja, spasio je na desetke ozlijeđenih divljih životinja. Organizator je i karlovačke eco patrole.

U kategoriji 60+, NAJvolonterkom proglašena je Željka Cindrić iz Kluba umirovljenika Karlovac.

-Željka Cindrić je izvanredna volonterka koja je vjerno podržava Klub umirovljenika Karlovac dugih 17 godina. Tijekom  proteklih godinu dana Željka je provodila volonterske aktivnosti kao što su koordinacija fizioterapeutskih vježbi, vodstvo vježbi u bazenu, organizacija mjesečnih druženja, izleti, galerijske posjete i predavanja, u suradnji s Medicinskom školom organizirala je predavanja i edukativne aktivnosti koje članovima omogućuju pristup relevantnim informacijama o zdravlju i medicini, istaknuto je u obrazloženju.

A najboljim volonterskim programom grada Karlovca za ovu godinu proglašen je #ranger4forest udruge Ranger – čuvari prirode Karlovac. Radi se o programu kojega provode zajedno sa Upravom Hrvatskih šuma Karlovac i ostalih dionika. Cilj programa je čišćenje divljih odlagališta otpada u šumama u okolici Grada Karlovca.

-Prijave divljih odlagališta otpada zaprimamo putem naše Ranger mobilne aplikacije " Budi i ti rendžer".

U 2022. prikupljeno je 120 tona otpada i sanirano je 30 divljih odlagališta smeća, poručuju iz navedene udruge.