Prvi Karlovački

Muzej slavi 116. rođendan – od sad pod novim nazivom i s novim logom

Autor: Ksenija Begović

18.12.2020

Karlovac

Muzeji grada Karlovca novi je naziv, a za novi logo ove gradske ustanove zaslužan je mladi Karlovčanin Dino Begović

Rođendan je karlovačkog muzeja i danas slave 116 godina. Tim povodom predstavljen je novi naziv te će sad četiri muzejske lokacije djelovati pod zajedničkim imenom Muzeji grada Karlovca. Naime, trima lokacijama, dakle sjedištu Muzeja na Strossmayerovom trgu, Galeriji Vjekoslav Karas i Muzeju Domovinskog rata na Turnju nedavno je pridružen i Stari grad Dubovac.

Najnovijom odlukom Gradskog vijeća dobili smo na upravljanje još jedan objekt, a to je stari grad Dubovac. S time je jedan novi veliki izazov pred nama. Predstoje nam brojne aktivnosti kao i donošenje brojnih akata, od konzervatorske studije, plana upravljanja, projekta uređenja čitavog Starog grada Dubovca. Želimo Dubovac vratiti na ishodište karlovačke kulture, snažno ga povezati s civilnim sektorom stvoriti višenamjenski, dinamični prostor, prostor za kreativne ideje, kulturne inovacije i kulturnu suradnju. Pri tom sam optimistična jer snažno vjerujem u našu muzejsku ekipu izrazito stručnih i motiviranih ljudi, naglasila je ravnateljica Muzeja Hrvojka Božić.

Sve ovo, prvenstveno otvaranje Muzeja Domovinskog rata zahtijevalo je promjene ustroja a time i naziva muzeja, pojasnila je Božić. Novi naziv prati i novi logo za koji je bio raspisan javni poziv. Ukupno je bilo 50 prijava iz čitave Hrvatske.

Povjerenstvo je jednoglasno donijelo oduku, a naše oduševljenje je bilo dvostruko kad smo otkrili šifru jer smo otkrili da je na natječaju pobijedio mladi Karlovčanin Dino Begović. Logo simbolizira karlovačku zvijezdu kao središnju vrijednost lokalne baštine. Također binarna struktura znakova čini ovaj logotip suvremenim i evocira naše digitalno doba. Logo pokazuje jako dobru primjenjivost u različitim formatima, estetski je vrijedan i poticajan za oblikovanje muzejskih proizvoda od publikacija do suvenira, rekla je Božić.

U suradnji s modnim dizajnerom Igorom Dobranićem nastali su i suveniri s novim logom.

Božić se osvrnula na rad Muzeja koji zadnjih pet godina ima kontinuirani porast broja posjetitelja na svim svojim lokacijama, od sedam do 10 posto godišnje. Lani je zbog otvorenja Turnja to povećanje bilo vrtoglavih 200 posto. Ova je pak godina bila posebni izazov zbog koronakrize.

Unatoč krizi Gradski muzej u ovoj godini je ostvario recentne rezultate s nešto više od 32.000 posjetitelja, čime smo ostvarili svoje projektne ciljeve, ali i onaj važan cilj, a to je pozicioniranje muzeja kao kulturnog proizvoda grada Karlovca. Sukladno tome i realizacija vlastitih prihoda u Muzeju bit će nešto više od 50 posto, kazala je ravnateljica.

Vrijeme krize potaknuo je i veću aktivnost na digitalnim platformama, koje su korištene i za edukaciju, i za promociju, ali i komunikaciju s posjetiteljima. Jedna od značajnih novina je opremanje depoa za bogati fundus, koji će biti smješteni u sigurne i mikroklimatski uvjetne prostore. To će omogućiti razvoj stručnog rada.

Obilježavanju rođendana pridružio se gradonačelnik Damir Mandić koji je uputio pohvale djelatnicima Muzeja.

Mislim da naši Muzeji i naši djelatnici u Gradskom muzeju rade izvrsno i vrijedi to istaknuti jer svi rezultati rada o kojima danas govorimo u konačnici su posljedica stručnog i temeljitog rada. Zajedno s upravom muzeja s Upravnim vijećem unatrag tri godine pokušavamo promišljati i ovaj osnovni dio posla, ali i dio koji je vezan uz razvoj muzejske djelatnosti.  Trenutno smo u razgovorima da Muzej preuzme i Muzej vatrogastva. To je jedan element koji bi htjeli inkorporirati u muzejsku djelatnost da bi zaokružili tu priču naše kulturne baštine, naše povijesti i svega onog što Karlovac ima za ponuditi ne samo Hrvatskoj nego i šire. Ovaj simboličan novi početak je samo početak jedne šire intenzivnije priče naše povijesti. Kad zaokružimo ovu našu lokalnu priču nije više cilj ostati granicama Hrvatske mislim da moramo ići puno šire. Sve što imamo ne samo da je vrijedno nego smo na neki način dužni dijeliti sa svima onima koji dođu u naš grad, turistima, moramo tražiti i prostore prema drugim državama, naš pogled mora biti iza obzora, poručio je gradonačelnik

Tradicionalno Muzej u povodu rođendana izdaje i svoj časopis kojeg su ovog pura uredili kustosi Juraj Horvatin i Luka Čorak. I ovaj broj Glasa prati aktivnosti muzeja kroz godinu, a tema je broja rad Muzeja u vrijeme koronakrize.

Foto: Dinko Neskusil