Prvi Karlovački

Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj slavi godinu dana od otvorenja uz besplatan ulaz i tematska vodstva

Autor: Anamarija Radočaj

03.07.2020

Karlovac

Mjesto posebnog pijeteta saživjelo je s lokalnom zajednicom i ostvaruje zavidnu posjećenost

Možda još niste, ali zasigurno hoćete posjetiti Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj. Svega četiri kilometra od centra Karlovca, na cesti prema južnim krajevima zadnjih godinu dana muzej ponosno stoji i svjedoči suvremenoj hrvatskoj povijesti. Svjedok je jednog vremena koje će zauvijek ostati utkano u hrvatsku zemlju i hrvatskog čovjeka.

Godina dana od službenog otvorenja muzeja bit će 5. srpnja, a zavidna brojka od 46 tisuća posjetitelja stavlja ga u sam vrh posjećenosti u Hrvatskoj. Povodom godišnjice otvorenja Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj organizira besplatan ulaz za sve posjetitelje od 10,00 do 18, 00 sati, a u 10,00, 13,00 i 16,00 sati bit će organizirana tematska vodstva za koja se posjetitelji trebaju predbilježiti na e-mail adresu posjet@gmk.hr kako bi se mogla osigurati sigurnost svih posjetitelja i zaposlenih tijekom posjeta.

Da našu svakodnevicu nije promijenio Covid-19, vjerojatno bi u ovoj godini broj posjetitelja bio još i veći. Od siječnja do sada muzej je posjetilo svega devet tisuća ljudi, ali ono što veseli je povratak posjetitelja iz Zagreba, Karlovca, Austrije i Njemačke.

-Prošle godine najveći dio posjetitelja bili su Talijani, Nijemci, Austrijanci i Kinezi. Vrijednost ove lokacije je u tome što je autentična. Drago mi je da smo u suradnji muzejske i arhitektonske struke našli rješenje i sačuvali Californiju koja funkcionira kao muzejski eksponat, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić.

Muzejski sadržaji usmjereni su na edukaciju različitih dobnih i motivacijskih skupina posjetitelja. Najmlađi posjetitelji oduševljeni su multimedijom i u tome se izvrsno snalaze, dok starije generacije najčešće promatraju predmete, komentiraju oružje i dijele svoja sjećanja.

Osim obiteljskih posjeta, organiziramo i grupne posjete. Najvećim dijelom je riječ o braniteljskim udrugama i školskoj djeci. Dva su projekta. Domovinski odgoj koji je za učenike osmih razreda i četvrtih razreda srednje škole, a nadovezuju se na školski kurikulum. Drugi je projekt vezan uz Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru. Lani nas je posjetilo 4000 djece, a ove godine šest grupa po sto učenika. Tada nas je zaustavila korona, dodala je Božić.

Muzej je zamišljen kao živo tkivo koje se kontinuirano nadopunjava.

Odjel suvremene povijesti ima nešto više od 2.000 predmeta, na izložbi ih je trenutno 350. Izloženi su predmeti 25 donatora i otkad je otvoren kontinuirano dobivamo nove predmete. Ljudi su prepoznali to kao mjesto gdje će njihovi osobni predmeti biti sačuvani.  Posebno je emotivno kada roditelji poginulih branitelja daruju predmete svojih sinova. To nam daje potvrdu da smo na dobrome putu, objašnjava ravnateljica.

Kompleks na Turnju nalazi se od 2013. godine na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od tada je prepoznatljiv po vanjskoj izložbi i to zahvaljujući brigadiru u miru Dubravku Halovaniću koji je doveo prve krupne predmete vojne tehnike i markirao Turanj kao budući muzej Domovinskog rata.

-Redovito restauriramo predmete. Do sada je preko milijun kuna uloženo u restauraciju. Najvećim dijelom su to sredstva Ministarstva kulture i Grada Karlovca. Pred par dana i posljednji je predmet odvezen na restauraciju koju ćemo financirati vlastitim sredstvima.

Godina je dana brzo prošla i muzej je u potpunosti saživio s lokalnom zajednicom.

Zahvaljujući Turnju muzej je pokazao kako izgleda suvremena muzejska institucija koja funkcionira u muzejskom prostoru koji je građen namjenski, onako kako bi muzej suvremene povijesti trebali raditi. Osim što je dao veliki doprinos muzejskoj struci i komemoraciji Domovinskog rata, pokazao je da može zarađivati i biti koristan lokalnoj zajednici. Teško je napraviti muzej, posebno muzej Domovinskog rata, suvremene povijesti koje se svi sjećamo i svi smo pozvani komentirati je, kazala je Božić.

Do kraja ove godine u planu je završetak kataloga Stalne izložbe Karlovac 1991. – 1995. Iduće godine obilježava se 30 godina 110. brigade pa će tada biti postavljena prigodna izložba. Također, bit će pripremljena i izložba Domovinskog rata u stripu te izložba Karlovački branitelji nekada i sada.

Dodatnu vrijednost muzeja čini i suvenirnica koja ima nešto više od 130 artikala od 25 dobavljača većinom sa šireg karlovačkog područja.  Proizvodi promoviraju karlovačku kulturnu baštinu i muzejski fundus.