Prvi Karlovački

MURAL JAKOVU RUBIDU Dječak koji ni u teškim trenucima nije skidao osmijeh s lica slavio bi 25. rođendan

Autor: Ivana Ivandić

19.05.2022

Mozaik

Drugačiji i uvijek s osmijehom na licu - ostao je u sjećanju dječak Jakov Rubido.

Učenici osnovne škole Švarča na poseban način upriličili su 25. rođendan Jakova Rubida povodom kojeg je na zgradi škole izrađen mural s njegovim likom. Pjesmom, prigodnim recitacijama o Jakovljevu životu i puštanjem 25 crvenih balona u nebo zajedno s njegovim roditeljima proslavili ovaj dan.

-Jako mi je teško i lijepo, baš su velike emocije. Iskreno nismo niti znali, sve se vrlo kratko iz događalo, ali puno puta to tako bude s nama i našom udrugom. Ono što se mora dogoditi, dogodi se. Tako da se super poklopilo da je gospodin Leonard imao mogućnost složiti to. Beskrajno smo zahvalni, naglasila je mama Ivančica Rubido i predsjednica udruge Jak kao Jakov.

Da je Jakov s nama i slavi ovaj rođendan jedno je sigurno – tražio bi da dođu svi, to je uvijek tražio, puno prijatelja, dodala je.

Osvrnula se na humanitarni koncert “Njima na dar” povodom Jakovljevog rođendana i pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti koji se održava danas ponovo nakon dvije godine rekavši kako imaju popis od desetak djece koja očekuju pomoć tako da sva sredstva od koncerta idu njima.

-Jako me to iznenadilo, očekivao sam možda nešto jednostavnije. To nije spomen samo na Jakova već i na svu djecu iz bolnice i na ovo što udruga radi. Dosta je emotivno bez obzira na to što je prošlo više od deset godina, poručio je tata Branimir Rubido.

I danas je cijela škola slavila

Ravnateljica osnovne škole Švarča Andreja Željković rekla je kako je ovo posebna fešta, zadnja je bila za trinaesti rođendan kada je Jakov bio u školi.

– I to je isto bila jedna posebna fešta, cijela škola je slavila. Sada nastavljamo, tada smo se dogovorilo da ćemo svakog devetnaestog svibnja pjevati, svirati, plesati i slaviti.  Jakov je zaista bio drugačiji, jako kreativan, svestran, duhovit, pristojan i uvijek je na licu imao osmijeh. I u teškim i u lijepim trenucima osmijeh nije silazio s lica.

Mural s njegovim likom koji će dugo stajati na zgradi škole izradio je umjetnik Leonard Lesić na inicijativu škole i udruge.

-Mural je napravljen za tri dana, bilo mi je veliko zadovoljstvo izrađivati ga. Boje koje koristim su kvalitetne pa bi mural trebao dugo trajati, rekao je Lesić.