Društvo multiple skleroze Karlovačke županije obilježilo 20 godina rada

MS bolest s tisuću lica: Ljubica se s bolešću bori vježbanjem, za 55. rođendan „počastila“ se skokom padobranom

VIŠE IZ RUBRIKE

Živjeti s bolešću

Udruga ima 102 člana s područja županije, no brojka oboljelih je puno veća, kaže tajnica Društva Jasmina Slavnić, a sve češće obolijevaju i djeca

Dijana i Ljubica o multiploj sklerozi nisu puno znale prije nego im je objema dijagnosticirana. Sada o toj kroničnoj bolesti znaju sve.

Dijani Špehar Hlade su 42 godine, a multipla joj je dijagnosticirana 2012. godine, no simptomi bolesti javljali su se i ranije, ali im nije pridavala pažnju.

-Prvo mi je bilo teško hodati, gubila sam balans pa je krenulo sa zavlačenjem desne noge, šepanje… U vrijeme kad sam počela primjećivati te sumnjive simptome to je završilo tako da imam problema s alkoholom, jer sam radila u ugostiteljstvu. No, stalno sam bila na nogama i to je bio posao osam sati bez sjedenja. Moja obitelj je dobro prihvatila moju bolest i oni su moja potpora. Imam troje djece, suprug mi je preminuo prije pet godina, dobila sam asistenticu i naučili smo živjeti s multiplom, ispričala je Dijana kojoj pomaže Tamara Kolić.

Ljubica „službeno“ s multiplom živi od 2013. godine kad joj je dijagnosticirana, međutim smatra da su se prvi simptomi javili već po završetku srednje škole, ali nisu bili prepoznati. Ispričala je kako nije baš često odlazila liječniku i nije tip koji se žali na svaku sitnicu, a onda je sve rezultiralo s tri moždana udara i tad joj je dijagnosticirana multipla skleroza.

- Kod svakog od nas koji od ove bolesti bolujemo stanje je drugačije. Nekome počnu problemi s vidom, nekome oduzme ruke, nekom noge, a kod mene je bio slučaj „popola“, dakle jednu stranu tijela, ispričala je.

Također ne nose se svi isto s bolešću jer ima to niti simptomi ne dozvoljavaju, Ljubica je danas primjerice odlučila ići stepenicama umjesto liftom do restorana Kristal, iako je nakon izlaska iz bolnice hodala uz pomoć štake, a imala je i rolator. Kaže snagu je stekla skrbeći o pokojnom suprugu koji je bio u invalidskim kolicima, ali je to, s druge strane, uzelo i danak njezinom zdravlju.

-Nakon izlaska iz bolnice odmah sam počela s vježbanjem kod kuće, jer preko zdravstvenog se dobiju vježbe tri mjeseca, ali ja sam počela kod kuće i platili smo fizioterapeuta tako da sam vrlo brzo stala na noge. Međutim, bilo je problema s balansom, imala sam relapse, padala sam, ali sam bila uporna. Rekla sam sebi da ne želim rolator, imam psa i želim ga šetati, dijete je tada još raslo… Željela sam dati od sebe koliko mogu. Kad je suprug umro sva sam se usmjerila u svoje zdravlje, rekla je Ljubica.

Uputila se u Blue Gym fitness centar i pitala može li kod njih vježbati, dodaje da je pucala od želje za vježbanjem i vjerovala je da svoje zdravlje može popraviti. Nakon mjesec dana vježbanja mogla se popeti stepenicama bez štake. Međutim, Ljubica nije tu stala.

-Došla sam do toga da je moja bolest u stanju mirovanja, na lijeku sam za koji sam potpisala da ga želim uzimati jer je bio u fazi ispitivanja za sekundarno progresivnu mulitiplu. Ranije sam si davala injekcije od kojih nije bilo koristi. I s vježbanjem sam otišla naprijed, s trenerom Goranom Juratovićem i trenericama Matildom i Silvijom prošla sam kroz sve programe vježbanja. Nakon godinu dana vježbanja išla sam na svoje prvo planinarenje na Petrovu goru. Bio mi je to rođendanski poklon, to je bio moj ponos, ali i svih njih. Nakon toga sam krenula i s plivanjem, nisam bila „stabilna“ kod plivanja, ali sam proplivala, ispričala je Ljubica.

Bilo je i drugih zahtjevnijih izleta u pratnji ekipe iz Blue Gym-a, a Ljubica svoje granice pomiče svakog dana. Lani se za 55. rođendan počastila skokom padobranom.

Dijana i Ljubica su članice Društva multiple skleroze Karlovačke županije koja je danas obilježila 20 godina rada gdje smo ih upoznali.  Proslavom obljetnice ujedno su željeli obilježiti i nacionalni Dan multiple skleroze - 26. rujna, rekla je tajnica Društva Jasmina Slavnić. Udruga ima 102 člana s područja županije, no brojka oboljelih je puno veća, dodala je, jer nisu svi članovi udruge.

Multipla skleroza ili MS, bolest je koja više pogađa žene, a dobna granica kad se bolest pojavljuje je sve niža.

-Bolest je nepredvidiva, kronična, nazivaju je „bolest s tisuću lica“ i pogađa mlade osobe u dobi između 20 i 40 godina. Znači pogađa one u najboljoj životnoj dobi, u srednjoj školi, na fakultetu, poslu i na tom dijelu životnog puta dogodi ima se dijagnoza koja ih zaista onemogući za sve aktivnosti. Nažalost, pojavljuju se češće i dijagnoze kod djece, istaknula je Slavnić.

Rana dijagnostika vrlo je važna za osobe oboljele od ove bolesti, napomenula je članica Predsjedništva Društva multiple skleroze, socijalna radnica Maja Liković.

-Što ranije počne liječenje multiple skleroze bolji su izgledi za kasniji tijek bolesti. Ranim dijagnosticiranjem bolest se može usporiti i spriječiti nastanak invaliditeta kod osobe.

Što se tiče skrbi oboljeli danas imaju bolje mogućnosti nego prije 20 godina kad je udruga počela djelovati, prije svega oni kod kojih je MS uzrokovao invaliditet imaju pravo na osobnog asistenta

-Mi u našem Društvu pokrivamo devet korisnika koji koriste uslugu osobne asistencije, oni su iz Karlovca, Duge Rese, Slunja i Vojnića i to je vrlo vrijedna usluga pogotovo osobi koja je teško pokretna ili nepokretna, a s druge strane se rastereti i obitelj. Novi zakon o osobnoj asistenciji je postupku i time će se povećati i broj korisnika jer svatko tko će imati potrebu osobne asistencije moći će se prijaviti, istaknula je Slavnić.

Osim pomoći članovima oko ove usluge Društvo kroz godinu provodi niz aktivnosti kazala je Liković.

-Organiziramo fizikalnu terapiju i ultrazvuk po Seltzeru za naše članove. Imamo razne edukativne radionice, do kraja godine su nam u planu dvije radionice sa specijalizanticom psihijatrije Lucijom Sekulić, a jednu vodim ja,  bit će riječi o ostvarivanju prava u sustavu socijalne skrbi, ali i pružanja podrške, osnaživanja i razgovora što je članovima itekako potrebno, kaže Liković.

Na današnjem obilježavanju bila je i dožupanica Vesna Hajsan Dolinar te brojni drugu predstavnici ustanova, institucija i udruga s kojima Društvo surađuje.