Prvi Karlovački

Možemo! traži da se zaštiti kružno šetalište Promenada kao spomenik parkovne arhitekture

Autor: Branko Obradović

17.12.2020

Karlovac

Priopćenje za medije lokalne grupe Možemo! Karlovac povodom rušenja jablana ispred Sokolskog doma

Povodom rušenja jablana na dijelu karlovačke Promenade kod Sokolskog doma, lokalna grupa Karlovac platforme Možemo! poziva Grad Karlovac, Karlovačku županiju i tvrtku Zelenilo d.o.o. da u međusobnoj suradnji i u najkraćem roku zaštite kružno šetalište Promenadu kao spomenik parkovne arhitekture. U međuvremenu, pozivamo tvrtku Zelenilo d.o.o. da učini javno dostupnim zdravstveni karton svakog vrijednog stabla, najprije u Promenadi, a zatim i u ostatku grada, kako bi svi građani Karlovca bili pravovremeno informirani koja se stabla trebaju rušiti i zašto.

Pozivamo, također, da se u Komisiju za uređenje i zaštitu zelenih površina Grada Karlovca imenuju predstavnici udruga za zaštitu okoliša i prirode, kao i zainteresirani građani i aktivisti. Predlažemo, nadalje, da tako proširena Komisija, čiji bi rad bio javan, mora odobravati (ili odbiti) sve prijedloge za rušenje vrijednih stabala grada Karlovca.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, pozivamo Grad Karlovac i tvrtku Zelenilo d.o.o. da pristupe izradi dugoročnijeg plana održavanja gradskog zelenila te proširenju godišnjih operativnih planova održavanja zelenih površina grada Karlovca. Iz takvih bi operativnih planova s pripadajućim troškovnicima, koji bi morali proći i javno savjetovanje, moralo biti jasno vidljivo ne samo kada se pojedina stabla moraju rušiti i zbog čega nego i kada će se saditi nova stabla te kakve će se mjere njege provoditi na postojećim stablima.

Smatramo da je Karlovcu potrebno puno kvalitetnije upravljanje gradskim zelenilom, kao i puno kvalitetnije informiranje karlovačke javnosti o tome.

Vera Mitrović-Vrbanac

Lokalna grupa Karlovac

Možemo! Politička platforma