Možemo! Karlovac

Možemo! o zapošljavanju u Edisonu dobilo odgovor Povjerenika za informiranje

VIŠE IZ RUBRIKE

Edison

Načelo transparentnosti jedno je od temeljnih načela rada u javnim službama

Prije desetak dana uputili smo lokalnim medijima priopćenje zbog sumnjeu pogodovanje prilikom provedbe natječaja za zapošljavanje u Kinu Edison,multimedijskom centru za kulturno-turističke sadržaje. Ubrzo je uslijedio odgovor Kina Edison, koje zastupa ravnatelj Ivan Gojmerac. Začudilo nas je koliko nepoznavanja propisa je sadržano u tome odgovoru.

Ravnatelj javne ustanove trebao bi znati da kolektivni ugovor osigurava materijalna prava zaposlenicima, a ne propisuje uvjete i način zapošljavanja u ustanovi, što se propisuje općim aktima ustanove donesenima na temelju zakona. Nadalje, u odgovoru se navodi da je izmjena Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada ustanove „rezultirala time da je za navedeno radno mjesto dovoljna srednja stručna sprema, dok se viša stručna sprema eliminirala, što ne ide u prilog odabranom kandidatu imajući u vidu njegovu visoku stručnu spremu.“ Ako je za radno mjesto bila dovoljna SSS, zašto primiti osobu s VSS.

Sigurni smo da će se vrlo brzo toj osobi mimo očiju javnosti, bez javnog natječaja, osigurati premještaj na bolje plaćeno radno mjesto VSS. Kino Edison je javna ustanova koja obavlja javnu službu. U Statutu ustanove Kino Edison propisano je da je rad ustanove javan. Javnost ima pravo znati na koji način se zapošljava i tko se zapošljava u javnu ustanovu jer se ona financira novcem poreznih obveznika.

Načelo transparentnosti jedno je od temeljnih načela rada u javnim službama. Ravnatelju Gojmercu poručujemo da članovi političke stranke Možemo! u svome djelovanju upozoravaju javnost kada imaju saznanja o nezakonitom djelovanju u javnim službama. On bi, kao ravnatelj javne ustanove, trebao poznavati zakone i primjenjivati ih u svome radu, a ako se želi baviti politikom, neka to radi izvan javne ustanove umjesto da je koristiti za (loše) subjektivne ocjene rada političke stranke.
U prilogu dostavljamo odgovor Povjerenika za informiranje u vezi našeg upita o zakonitosti provedbe postupka zapošljavanja u Kinu Edison, potrebi objave natječaja na mrežnoj stranici ustanove te objavi imena i prezimena te stručne spreme odabranog kandidata.

Povjerenik za informiranje potvrdio je da ne „skupljamo jeftine političke bodove u zori predstojećih lokalnih izbora“, nego opravdano ukazujemo na nezakonitost u radu javne ustanove Kino Edison.