Prvi Karlovački

“Most u Gornjem Pokupju mogao bi biti pušten u promet do kraja ove godine”

Autor: Branko Obradović

14.08.2021

Arhitektice društva

Razgovor: Lidija Bošnjak, ozaljska gradonačelnica

Nova ozaljska gradonačelnica Lidija Bošnjak bila je godinama pročelnica Jedinstvenog upravnog, pa je bila dobro upoznata s kompletnom situacijom. Tako da se odmah uhvatila posla i krenula s odrađivanjem brojnih zadataka. Razgovarali smo s ozaljskom gradonačelnicom Lidijom Bošnjak o sadašnjosti i budućnosti Ozlja, projektima koji su u tijeku i koji su u pripremi.

Dugo ste u gradskoj upravi, pa vam nije trebalo posebno upoznavanje sa situacijom, odmah ste se uhvatili posla, što je ono što ste morali odmah rješavati?

-Budući da sam radila kao pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, nakon primopredaje dužnosti nije bilo nekog posebnog prijelaznog razdoblja, nego sam samo nastavila raditi u drugoj ulozi. Prednost je što sam operativno odrađivala stvari zajedno sa svojim službenicima, pa nisam morala gubiti vrijeme na upoznavanje sa problematikom. Zbog provedbe izbora neke hitne stvari su već bile u na čekanju, te sam sa suradnicima odmah krenula u rješavanje prioriteta.

Jedna od najhitnijih stvari bilo je rješavanje problema javnog prijevoza, radi najave ukidanja linije vlaka u 7:00 sati ujutro iz Ozlja u ljetnim mjesecima. Osim građana obratila mi se i pučka pravobraniteljica da zajedno sa HŽ Putničkim prijevozom pokušam pronaći način rješenja javnog prijevoza građana u jutarnjem terminu.

U dogovoru sa građanima, uputila sam zamolbu HŽ-u da se ukine linija koja kreće iz Ozlja u 5:15 i umjesto nje vrati potrebnija linija, oko 6:00 sati kako bi radnici koji rade u Karlovcu ili Zagrebu, kao i učenici koji pohađaju ljetnu praksu mogli nesmetano putovati iz Ozlja.

Zahvalna sam HŽ-u što je udovoljio našem zahtjevu i što je problem javnog prijevoza u ljetnim mjesecima brzo riješen na zadovoljstvo građana. No, ujesen ćemo ponovno imati problem, jer je HŽ najavio da se ponovno vraćaju linije u 5:15 i  7:00 sati, a opet ukida linija u 5:50 sati iz Ozlja, koja je puno potrebnija od linije u 5:50 sati. Također, u dogovoru sa građanima koji putuju vlakom uputila sam primjedbe na objavljeni novi nacrt voznog reda 2021./2022. kako bi se ukinula nepotrebna (prema najavi još ranije, u 04:50 sati), a uvela ona linija koja se najviše koristi, u 5:50, uz liniju u 7:00 sati.

Osim toga, nakon ukidanja autobusnih đačkih linija, bilo je hitno potrebno uvesti barem jednom tjedno liniju Vrhovac – Karlovac, i to petkom, kako bi građani mogli u Karlovcu obaviti ono najnužnije.

Također je bilo potrebno pripremiti prijavu na Program ruralnog razvoja RH, Mjera 07, Podmjera 7.4., Tip operacije 7.4.1. projekta Izgradnja vatrogasnog doma u Jaškovu, u dogovoru s Razvojnom agencijom Karlovačke županije. Također je bilo potrebno žurno staviti u funkciju željezničko – cestovni prijelaz izgrađen u sklopu projekta Unapređenja poduzetničke zone Lug, a nakon dobivanja potvrde o ispravnosti ugrađenih uređaja od strane Agencije za sigurnost željezničkog prometa, što je i učinjeno te je time prometno rasterećen centar Ozlja, posebno u vrijeme dolaska i odlaska zaposlenih u zoni Lug.

Isto tako odrađeni su sastanci i dogovori vezani za početak radova na uređenju igrališta NK Zrinski Ozalj, sastanci sa Savjetom mladih Grada Ozlja vezano za ponovno organiziranje Ozaljskih sportskih igara te izrade Gradskog programa za mlade, sastanak sa ravnateljem Županijske uprave za ceste vezano za rješavanje najhitnijih prioriteta na našem području, obilazak mjesnih odbora, dogovori oko malčiranja uz nerazvrstane ceste, sastanak sa predsjednicima svih mjesnih odbora i početak obilaska terena vezano za uređenje dječjih i sportskih igrališta, pripreme i dogovori vezano za objavu Javnog poziva za prijavu malih komunalnih akcija po mjesnim odborima.

Koji su projekti u tijeku, a koji čekaju pokretanje?

-Projekti u tijeku:

Uređenje igrališta Nogometnog kluba “Zrinski Ozalj”, vrijednost radova 844.979,22 kuna uz partnerski odnos s Nogometnim klubom “Zrinski Ozalj” i sufinanciranje od strane Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 319.979,22 kuna.

Izgradnja nogostupa u naselju Jaškovo u vrijednosti od 1.496.302,92 kuna.

Izgradnja pješačke poučne staze, staza prema školi, vrijednost 580.336,25 kuna.

Upravo je završena rekonstrukcija javne rasvjete u osam naselja na području Grada Ozlja u vrijednosti od 639.225,00 kuna, čime su stvorene značajne uštede, a pripremat će se projektna dokumentacija za rekonstrukciju javne rasvjete na cijelom području Grada Ozlja.

Izgradnja pristupne ceste prema Dječjem vrtiću “Zvončić” s parkiralištem, uskoro počinju radovi, a vrijednost radova iznosi 863.093,75 kuna.

Rekonstrukcija Doma zdravlja Ozalj, vrijednost investicije gotovo 4,5 milijuna kuna, a radovi bi trebali završiti do kraja ove godine. Ovim projektom osigurat će se puno bolji uvjeti rada i kvalitetnija zdravstvena skrb u Domu zdravlja Ozalj koji postaje prava mala poliklinika u kojoj stanovnici i Ozlja i okolnih Općina mogu obavljati preglede radi kojih su prije odlazili u Karlovac ili Zagreb.

Nabava tri vatrogasna vozila za potrebe Vatrogasne zajednice grada Ozlja.

Projekti u pripremi:

Izgradnja nove školske sportske dvorane i proširenje škole Slava Raškaj Ozalj za jednosmjenski rad, investicija vrijedna 20 milijuna kuna, Grad Ozalj je financirao projektnu dokumentaciju, a Karlovačka županija financijska sredstva za izgradnju planira osigurati iz Fonda za otpornost i oporavak.

Nastavak ulaganja u Poduzetničku zonu Lug, izgradnja prometnice od Etno parka do reciklažnog dvorišta.

Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šljunčara.

Izgradnja vatrogasnog doma u Jaškovu.

Nastavak rekonstrukcije javne rasvjete na cijelom području Ozlja.

Izgradnja kanalizacije svih sela koja gravitiraju prema rijeci Kupi ili Dobri.

Izgradnja nerazvrstanih cesta.

Izgradnja nogostupa u Podbrežju.

Izgradnja nogostupa na DC228 sa biciklističkom stazom u nadležnosti Hrvatskih cesta

Sanacija ogradnog zida groblja Kašt i Svetice.

Uređenje dječjih i sportskih igrališta na širem području Ozlja.

Kada se očekuje završetak mosta u Gornjem Pokupju, koji je za Ozalj izuzetno važan?

-Veliki infrastrukturni projekt, most u Gornjem Pokupju, investicija vrijedna 55 milijuna kuna, mogao bi biti pušten u promet do kraja ove godine, na zadovoljstvo građana Ozlja i Karlovca. Rok za završetak radova predviđen je za kraj veljače iduće godine, ali radovi dobro napreduju pa se očekuje da bi bio otvoren do kraja ove godine. Ovaj most život znači za naše gospodarstvenike koji će konačno biti bolje povezani sa ostalim dijelovima Hrvatske jer sadašnji čelični most nije bio adekvatan za teretni prijevoz i imao je ograničenje na 15 tona, što ne zadovoljava potrebe gospodarstva ozaljskog kraja.

Ozaljski gospodarstvenici sada više neće imati velike dnevne gubitke jer su morali ići preko Zagrebačke županije.

Poslovna zona Lug je praktički popunjena, hoće li se raditi na njenom proširenju?

-Nastavljamo ulaganje u Poduzetničku zonu Lug u kojoj je na 48 hektara poslovne zone smješten 21 poslovni subjekt, a još 5 ih dovršava izgradnju poslovnih prostora, u kojima radi 500-tinjak radnika, od toga 19 hektara raspoloživo je za nove poduzetnike.

O zoni brine Grad Ozalj, visina dosadašnjih ulaganja od 2012. do 2020. g. iznosi više od 16 milijuna kuna, a upravo je završen projekt izgradnje prometnice sa željezničko cestovnim prijelazom u vrijednosti 6 milijuna kuna, od čega 3,5 milijuna kuna iz EU sredstava, kojim je prometno spojena zona malog i velikog gospodarstva. Budući da je zemljište u zoni privatno, Grad planira raspisati i objaviti Javni poziv za iskaz interesa za prodaju zemljišta kako bi lakše pronalazio investitore.

Kakva je situacija s komunalnom infrastrukturom, ima li prioriteta?

-Prije svega mi je cilj ravnomjerno ulaganje u mjesne odbore. Od prioriteta bih izdvojila:

Izgradnja i održavanje nerazvrstanih cesta

Održavanje makadamskih cesta

Uređenje javnih površina

Kanalizacija svih sela koja gravitiraju prema rijeci Kupi ili Dobri

Rješavanje oborinske odvodnje u ulici A. Šenoe i naselju Podbrežje

Rekonstrukcija javne rasvjete na cijelom području Grada Ozlja.

Dječji vrtić je proširen, ima li sada mjesta za svu djecu?

-Projektom dogradnje DV Zvončić vrijednog 10,8 milijuna kn, od toga 6,8 milijuna kn iz EU sredstava osiguran je upis svima koji su uredno i na vrijeme predali zahtjeve za upis djece u vrtić.

Ove godine u školu je iz vrtića otišlo tridesetak djece, a za upis u vrtić bilo je predano 68 zahtjeva, te je Gradsko vijeće umjesto dosadašnjih 198, izdalo suglasnost za upis 224-ero djece za iduću pedagošku godinu.

Unaprjeđenje rada vrtića omogućit će se uvođenjem produženog boravka u vrtić ukoliko dobijemo prijavljeni projekt koji je sad na administrativnoj provjeri.

Planiramo povećati naknadu za novorođenčad te uvesti nove demografske mjere – oslobođenje plaćanja naknada za vrtić za treće i svako slijedeće dijete u obitelji i uvesti bespovratna sredstva za kupnju, gradnju ili uređenje prve nekretnine te oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje nekretnine. Također, uređenjem raznih sadržaja, poput dječjih i sportskih igrališta te kontinuiranim ulaganjem u školstvo, djeci će se omogućiti kvalitetniji uvjeti za odrastanje. Nadamo se da će ove demografske mjere povećati natalitet u Ozlju, a mi ćemo onda vrlo rado ponovno ići u proširenje vrtićkih kapaciteta, ukoliko će biti potrebno.

U kojem smjeru će ići razvoj turizma u ozaljskom kraju?

-U cilju unapređenja razvoja ozaljskog turizma i pružanja pomoći dionicima u turizmu, prije dvije godine osnovana je Turistička zajednica područja Kupa koju čine Grad Ozalj i Općine Kamanje, Žakanje, Ribnik, Draganić i Lasinja, od ove godine ima i dva zaposlena djelatnika.

Kao što i sam naziv Turističke zajednice Kupa kaže, nastoje se osigurati sadržaji koji se realiziraju uz i na rijekama u suradnji sa lokalnim udrugama.

Tako je ove godine na kupalištu u Ozlju po prvi puta organiziran Dnevni boravak uz Kupu što je rezultiralo brojnim posjetiteljima iz Zagreba, Karlovca i drugih područja u blizini.

Cilj nam je zadržati goste na dužem boravku u našoj sredini. I dalje nam je i kroz razne potpore cilj poticati građane da otvaraju nove smještajne kapacitete. Osim toga, potpore u turizmu Grad Ozalj daje i za promotivne aktivnosti; uređenje i opremanje turističkih objekata, kušaonice, izletišta, vinotočje, adaptaciju tradicijskih objekata, edukaciju turističkih djelatnika, iznajmljivanje vozila te potpore za poboljšanje postojećih smještajnih kapaciteta.

U odnosu na 2019. godinu, noćenja su za 29 posto manja, odnosno u odnosu na 2020. godinu manja su za 8 posto, od 01.01. do 10.08.2021. godine 2154 dolaska, odnosno 4583 ostvarenih noćenja. Dakle za očekivati je da će se 2020. godina premašiti.

Osim Zavičajnog muzeja koji je u 2019. godini ostvario 16.000 posjetitelja, što je u rangu puno većih muzeja, nastojimo kreirati zanimljive manifestacije da privuku što više posjetitelja.

Tako je ovog proljeća prvi puta organiziran Vivodina Wine&Walk, manifestacija koja je privukla 500 posjetitelja i prava je promocija našeg vivodinskog kraja. 

Već 28. i 29. kolovoza održat će se Vrhovac Wine&Walk, a najavljen je za Martinje i još jedan Vivodina Wine&Walk.

Osim Štrudlafesta koji će i ove godine biti početkom rujna i najveća je manifestacija u programu Turističke zajednice područja Kupa, nastoje se tijekom ljeta organizirati razni sadržaji i po drugim Općinama članicama Turističke zajednice područja Kupa.

Ima li u Ozlju nezaposlenih osoba?

-Na dan 30.06.2021. godine Ozalj bilježi ukupno 131 nezaposlenu osobu, što iznosi otprilike 3,5 posto.

Nezaposlene osobe i Grad Ozalj nastoji uključiti u rad kroz zapošljavanje putem mjere javnog rada koju probodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Također i sada imamo kroz tu mjeru zaposleno 10-ero osoba na razdoblje od 6 mjeseci. Isto tako, Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj kroz projekt „Zaželi“, ali i niz drugih projekata koje provode, zapošljava teže zapošljive žene te potiče njihovu socijalnu uključenost u lokalnoj zajednici uz povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika.

Kakva je procijepljenost građana u Ozlju?

-Prema zadnjim podacima HZZJZ, sa prvom dozom je u Ozlju cijepljeno 40,2 posto, a sa drugom dozom 33,84 posto osoba, što nas u odnosu na druge gradove po procijepljenosti u Karlovačkoj županiji stavlja ispred, npr. Ogulina i Duga Rese.

Smatram da je odaziv građana Ozlja na cijepljenje protiv COVID-19 dobar, ali naravno, uvijek može bolje. Građani su osviješteni, odgovorni i spremni na suradnju. Vjerujem da će se odmakom ljeta povećati interes građana za cijepljenje. Nakon ljeta učinit će se dodatni napori da se procijepi i ostala populacija. U tom smjeru ide i Ministarstvo zdravstva, te će se preko obiteljskih liječnika i patronažne zdravstvene zaštite nastojati procijepiti osobe starije životne dobi, osobe u palijativnoj skrbi, nepokretne i teško pokretne osobe. Iz razgovora sa ravnateljicom Doma zdravlja Ozalj, doznala sam da će se, nakon dodatne edukacije zdravstvenih radnika, tj. patronažnih sestara koje ulaze u kuće pacijenata, ići i sa cijepljenjem i po terenu.

Kako surađujete s Družbom “Braća hrvatskog zmaja” vezano uz Stari grad Ozalj?

-Družba “Braća hrvatskog zmaja” izabrala je novog velikog meštra Družbe Mislava Grgića, koji mi se javio te ovih dana dogovaramo sastanak na kojem bismo dogovorili prve korake zajedničke suradnje, a vezano za Sporazum o suradnji i partnerstvu na obnovi, očuvanju i korištenju Starog Grada Ozlja iz 2013. godine.

U cilju dobre suradnje, Družba “Braća hrvatskog zmaja” osigurala je Gradu Ozlju potrebnu drvenu građu za popravak mosta u Starom gradu Ozlju. U sanaciju će se krenuti nakon dogovora sa konzervatorima.