Prvi Karlovački

Most pokrenuo peticiju „Vodu u Ustav“, potpisi se prikupljaju i u Karlovcu

21.08.2019

Politika

Grmoja: Želimo ovaj naš  najvrjedniji  resurs s kojim je Hrvatska jako bogata, preventivno zaštititi i omogućiti svakom građaninu pristup pitkoj vodi

Most nezavisnih lista prije pet dana je započeo prikupljati potpise podrške ustavnim promjenama „Vodu u Ustav“. Jedan od gradova gdje se prikupljaju potpisi je i Karlovac gdje su danas konferenciju za medije održali saborski zastupnici ove stranke Marko Sladoljev i  Nikola Grmoja koji je ujedno i politički tajnik.

Želimo vodu staviti u Ustav, ja mislim da je ovo područje koje je pogotovo bogato vodom, svjesno tog problema. Mislimo da se nikada u budućnosti voda ne može privatizirati, tj. izvori vode ni komunalne djelatnosti kako se to dogodilo u nekim drugim zemljama. Dobar je primjer Slovenije koja je zaštitila vodu i stavila je u Ustav. Želimo jednim pritiskom i ovom peticijom osvijestiti  ljude koliko je to važno pitanje, izjavio je MOST-ov saborski zastupnik Marko Sladoljev.

Svjesni smo na međunarodnoj razini svojevrsnih pritisaka velikih korporacija, a isto tako svjesni smo u Hrvatskoj kada govorimo o  našim važnim resursima da  nema dovoljno brige i dogodilo se da su neki strateški resursi, primjerice energetika, nažalost prepušteni u strane ruke. U tom smislu želimo ovaj naš  najvrjedniji  resurs s kojim je Hrvatska jako bogata, preventivno zaštititi i omogućiti svakom građaninu Republike Hrvatske pristup pitkoj vodi, to je naša namjera. Imamo potporu, ne samo oporbe budući da su sve oporbene stranke potpisale našu ustavnu inicijativu i to je upućeno u saborsku proceduru. Ova  peticija će samo biti jedan dodatan pritisak na vladajuće da se to stavi na dnevni red. Tu su ne samo oporbene stranke,  naime i HSLS kao dio vladajuće većine pokrenuo je svoju inicijativu za koju je skupio potpise dijela zastupnika vladajuće većine i ta inicijativa je također na dnevnom redu, pa možemo reći da u Saboru postoji svojevrsni koncenzus po ovom pitanju, kazao je saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Upitan „pušu li na hladno“ u Mostu i ima li bilo kakvih naznaka da bi se voda privatizirala , Grmoja je naglasio.

Nadamo se da takvih naznaka nema  i može se možda reći da u ovom trenutku  „pušemo na hladno“, ali mislimo da je jako bitno i važno, vodu sada i u ovom trenutku dok još  nema takvih tendencija zaštititi.

Potpise za peticiju Most će sakupljati do daljnjega diljem zemlje, a u Karlovcu posebno će se angažirati za  vrijeme održavanja Dana piva.

Potpise ćemo prikupljati najvjerojatnije do kraja rujna, a možda i dulje, dok ne prikupimo dovoljan broj potpisa da ih predamo predsjedniku Hrvatskog sabora i prisilimo ga da ovu točku koju smo već stavili u dnevni red, stavi i na raspravu i glasovanje u Saboru, napomenuo je Grmoja.

Prokomentirao je i nekoliko aktualnih političkih tema.

O ministru Kujundžiću

-Što se tiče ministra Kujundžića, mi nismo fokusirani na njega kao čovjeka  ili ministra; fokusirani smo na probleme koji postoje u zdravstvenom sustavu, činjenicu da su liste čekanja sve veće, da liječnici i zdravstveno osoblje imaju male plaće, da jedan dobar dio liječnika odlazi iz Hrvatske što može u konačnici i ugroziti dostupnost zdravstvene skrbi našim građanima. Na sve te probleme upozoravamo već dulje vrijeme, a ministru smo tijekom prošlog opoziva uputili 52 točke u kojima smo točno naveli što je potrebno mijenjati u sustavu. Nažalost, on to ne želi mijenjati i zato smo uputili ovaj zahtjev za opozivom. Vladajući ne žele sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, danas je istekao rok; Ustavni sud se nije uopće oglasio, iako je predsjednica prebacila lopticu njima. Izgleda da su i oni kao i dio saborskih zastupnika na godišnjem odmoru. Sada možemo samo čekati redovnu sjednicu Sabora i tu raspravu.

O bivšem ministru Kuščeviću

-Na to smo već upozoravali i evo sad policija navodno obavlja određene istrage. Svi smo svjedočili spektakularnim pretragama i uhićenjima, nažalost u Hrvatskoj vrlo rijetko s nekakvim pravosudnim epilogom. Vidjet ćemo što će biti, ali bez neokaljanih ljudi na ključnim pozicijama, bez korjenitog obračuna s korupcijom, ova zemlja nikako neće krenuti u pravom smjeru.  (m.m.)

Foto: i.č.