Obnavlja se Most SJP „Grom“ na Korani

Most će biti metar širi, imat će višu ogradu i javnu rasvjetu

VIŠE IZ RUBRIKE

Prva veća obnova nakon izgradnje

Radovi su počeli sredinom srpnja, a rok za završetak je osam mjeseci

U tijeku je rekonstrukcija Mosta Specijalne jedinice policije „Grom“ na Korani. Radovi su započeli sredinom srpnja, ukupna vrijednost im je milijun i 350 tisuća eura. Izvođač je tvrtka „Sitolor“ iz Slavonskog Broda, a za stručni nadzor nadležna je tvrtka Labus iz Varaždina. Obnovu mosta Grad Karlovac financira iz vlastitih izvora.

Most je, naime, izgrađen 1969. godine, podsjetila je pročelnica UO za gradnju i zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić i projektirao ga je najpoznatiji hrvatski mostograditelj Krunoslav Tonković, a od tada do danas nisu rađeni nikakvi veći zahvati na mostu.

-Grad Karlovac je 2019. godine financirao izradu projektne dokumentacije na temelju koje je ishođena i građevinska dozvola jer neki radovi podliježu obavezi građevinske dozvole. Što se tiče radova, bit će obnovljeni upornjaci i luk te stupovi. Inače su u dobrom stanju i treba samo njihova obnova, dok će prelazne naprave biti zamijenjene. Uklonit će se asfaltni zastor i biti postavljen novi, nakon izmjene hidroizolacije, obnovljena će biti i oborinska odvodnja. Bit će uklonjena postojeća ograda i most će biti proširen s obje strane za 50 centimetara kako bi  bilo dovoljno mjesta za postavljanje javne rasvjete te nove ograde koja će biti viša, u skladu s današnjim standardima, rekla je Hranilović Trubić dodavši da će nova ograda biti visine 110 centimetara.

Predviđeno trajanje radova je osam mjeseci, a za vrijeme radova promet će se mostom odvijati samo jednim prometnim trakom.

-Osim sigurnosti prometovanja, što je bilo ključno i nužno odraditi, vjerujem da će most nakon uređenja i estetski zadovoljavati ove kriterije Korane. Mislim da će ovaj dio grada zajedno s našom šetnicom dobiti jedan vizualni identitet na koji ćemo biti ponosni. Valja istaknuti da je obnova mosta važna i zbog stavljanja u funkciju poduzetničke zone Gornje Mekušje. Već sad, prilikom izvođenja radova u zoni, vidi se koliki je to promet. Eto, još jedno gradilište imamo u gradu i ja bih pozvao sve, pogotovo one koji prometuju ovim dijelom grada, na strpljenje. Vjerujem da će radovi biti završeni u roku i da ćemo nakon njih imati jedan prekrasan Most SJP „Grom“, ali i ono što je posebno važno i sigurnost prometovanja mostom za pješake, bicikliste, ali i motorni promet će biti na puno većoj razini, rekao je gradonačelnik Damir Mandić danas, prilikom obilaska gradilišta.