Prvi Karlovački

Mons. Antun Sente: Ovo je jedan od najvećih umjetničkih događaja, ne samo sa grad Karlovac i Karlovačku županiju nego i šire

Autor: Marta Marinović

02.06.2021

Kultura

Nacionalno svetište svetoga Josipa, odnosno Galerija Martin Borković koja djeluje unutar Svetišta, dom je sakralne umjetnosti. U Galeriji MB danas je svečano otvorena četvrtu izložbu ove godine pod nazivom „Ljepota svetoga Josipa“, koja okuplja 28 eminentnih hrvatskih slikara i kipara.

-Usudim se reći da je ovo jedan od najvećih umjetničkih događaja, ne samo za grad Karlovac i Karlovačku županiju nego i šire jer na jednom mjestu objediniti, prihvatiti i udomaćiti toliko eminentnih hrvatskih umjetnika uistinu jest djelo na kojemu trebamo zahvaljivati dragome Bogu, pa evo i svetom Josipu. Volio bih kada bi ovo postala tradicija, da svake godine o jednom Josipovom blagdanu otvorimo novu izložbu na temu svetog Josipa, ističe mons. Antun Sente.

Najprestižniji hrvatski umjetnici svojim su profesionalnim rukama i kistovima ispunili Nacionalno svetište svetog Josipa umjetničkim djelima izuzetne vrijednosti, što duhovne što materijalne.

-Svetište se pozicionira kao jaki brend Karlovca i Karlovačke županije, čije mise putem Facebook prijenosa dosegne pet do deset tisuća pregleda, a pored toga ono je i jako kulturno središte i ova izložba, četvrta u nizu ove godine to i dokazuje. Uistinu se trudimo i zapravo smo zahvalni svim kulturnim djelatnicima, da kroz njih i mi snažnije možemo navješćivati vjeru, a to je zapravo Crkva uvijek kroz povijest i činila.

Na postavljeno pitanje, hoće li neko djelo biti darovano trajnom vlasništvu Svetišta, mons. Antun Sente odgovara:

-Dio umjetnika je darovao ovu izložbu, a nama je zamisao da ovdje stvorimo jednu trajnu izložbu na temu Otac jer je sveti Josip djevičanski otac Isusa Krista. Vjerujem kako bi mogli u Galeriji Martin Borković imati svake godine izložbu sličnu ovoj.

Izložba će biti otvorena tijekom ljeta, ističe Sente i nadodaje,

-Izložba će zasigurno još putovati po Hrvatskoj, a o tome ćemo javnost obavijestiti kasnije kada ćemo imati i konkretnije dogovore.