Prvi Karlovački

Monografska izložba akademskog slikara Daniela Butale u Galeriji Klovićevi dvori

Autor: Branko Obradović

26.03.2021

Karlovac

Tijekom profesionalne djelatnosti Daniel Butala je bio duboko vezan za rodni grad, kao karlovački, odnosno, hrvatski slikar u Karlovcu

U četvrtak, 26. ožujka u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, otvorena je monografska izložba akademskog slikara Karlovčanina Daniela Butale sa stotinjak autorovih crteža, grafika, slika i skulptura. Pokrovitelj izložbe je Grad Karlovac a ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, gradova Zagreba i Karlovca, Galerije Klovićevi dvori i sponzora. Izložba u kojoj je kustosica Jasmina Bavoljak moći će se razgledati do 2. svibnja ove godine. Izbor djela i likovni postav izložbe potpisuje likovni kritičar Milan Bešlić, danas jedan od najboljih i najpoznatijih poznavatelja djela Daniela Butale.

-Crtež je Butalin medij. Crtežom je Daniel Butala oblikovao svoj likovni jezik. I crtom stvarao svoj likovni svijet. Crtež mu je otkrivao druge medije: sliku, grafiku, skulpturu … Svaki govor o njegovom stvaralaštvu, i sa svakog motrišta, počinje govorom o crtežu. Stoga i čitanje Butalina opusa započinjem s prvim djelima upravo u mediju crteža datiranim koncem šezdesetih godina 20. stoljeća, u kojima se, u jasnim konturama razaznaju i njegova autorska obilježja, napisao je Bešlić u predgovoru reprezentativnog kataloga izložbe koji na 150 stranica tiskan u nakladi 500 primjeraka.

-Od iznimne je važnosti njegov doprinos Karlovcu u Domovinskom ratu, potom velika donacija svojih djela Gradskom muzeju Karlovac. Tijekom cijele profesionalne djelatnosti on je potvrđivao duboku vezanost za rodni grad, kao karlovački, odnosno, hrvatski slikar u Karlovcu kojemu bi puno ime moglo biti: Daniel Butala. Karlovčanin, kazao je između ostaloga Milan Bešlić.

Otvaranju izložbe nazočila je zagrebačka gradonačelnica Jelena Pavičić-Vukičević koja je u pozdravnom govoru naglasila tradicionalnu poveznicu gradova Zagreba i Karlovca a koju su obilježile brojni Karlovčani povijesne ličnosti značajne za Hrvatsku a jedan od tih poveznica  bio je i Daniel Butala.

-Ovom izložbom prisjećamo se Daniela Butale koji je inaugurirao svoju autorsku osobnost samostalnom izložbom 1972. godine te ju nastavio razvijati kroz minula desetljeća na više od 100 samostalnih i skupnih izložbi na kojima je prepoznato i apostrofirano njegovo iznimno umijeće, kazala je vršiteljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević čestitavši organizatorima, ravnatelju Galerije Klovićevi dvori Antoniju Picukariću, kustosici izložbe Jasmini Bavoljak i autoru likovnog postava Milanu Bešliću, uz zahvalu koju je uputila gradonačelniku Grada Karlovca Damiru Mandiću i Gradskom muzeju Karlovac na suradnji u ovom programu.

Cjelokupno Butalino stvaralaštvo prožeto je, izuzev povijesnim i suvremenim likovnim vrijednostima, još i kulturnom baštinom rodnog Karlovca i krajolikom iz njegova okruženja.

-Grad na četiri rijeke stoljećima živi i piše svoju povijest, a i danas gradi svoje sutra. Jučerašnji Karlovac današnja je duhovna baština grada koju je kroz dugo vrijeme oblikovala intelektualna elita u različitim medijima. I Daniel Butala aktivno je sudjelovao u stvaranju kulturnih vrijednosti svojega grada, bilo kao ravnatelj Gradskog muzeja Karlovac i voditelj Galerije “Vjekoslav Karas”, ili pak, kao predani pedagoški djelatnik u pučkim i srednjim školama te, napose, u pokretanju likovnih manifestacija koje su prometnule Karlovac u respektabilnu adresu na hrvatskoj kulturnoj karti jer su manifestacije zaživjele kao vrijedni i zapaženi nacionalni projekti, kazao je u prigodnom govoru karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Pored gradonačelnika Karlovca Damira Mandića na otvorenju izložbe bila je bivša zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Karlovčanka sa zagrebačkom adresom dr. Ana Stavljenić-Rukavina, obitelj pokojnog Daniela Butale koji je preminuo 2017. godine, bratić Želimir Feitl sa suprugom Sofijom, u ime karlovačkih rotarijanaca dr. Josip Pavan te u ime Veslačkog kluba Korana čiji je Butala bio dugogodišnji član nazočio je predsjednik Bruno Rogić.