Prvi Karlovački

Mohorjeva družba donirala 240 knjiga Knjižnici Slovenaca u Hrvatskoj

Autor: Renata Benković

04.03.2020

Karlovac

Predstavnici Mohorjeve družbe iz Klagenfurta iz Austrije, danas su Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu, koja je inače od 1993.g. Središnja knjižnica Slovenaca u Republici Hrvatskoj donirali knjige u vrijednosti od 5 tisuća eura, što je ukupno 240 vrijednih naslova raznih žanrova i tematike

Predstavnici Mohorjeve družbe iz Klagenfurta iz Austrije, danas su Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu, koja je inače od 1993.g. Središnja knjižnica Slovenaca u Republici Hrvatskoj donirali knjige u vrijednosti od 5 tisuća eura, što je ukupno 240 vrijednih naslova raznih žanrova i tematike.

Inače, Fond građe Središnje knjižnice Slovenaca u Karlovcu čini oko 6.500 svezaka knjiga, periodike, audiovizualne i elektroničke građe, što je na raspolaganju svim korisnicima, a dostupna je i za među knjižničnu posudbu i redovno se distribuira u slovenska društva diljem Hrvatske. Cjelokupni fond je računalno obrađen i dostupan je za pretraživanje korisnicima na mrežnim stranicama Knjižnice, rekla je voditeljica središnje knjižnice Slovenaca knjižnici, Vedrana Kovač Vrana.

Kroz kampanju, koja u suradnji s Republikom Austrijom, Uredom saveznog kancelara i Mohorjevom družbom iz Klagenfurta traje od 2002. godine, do sada je donirano više od 53 000 primjeraka knjiga raznim slovenskim nevladinim organizacijama i institucijama. Primatelji su nevladine organizacije koje djeluju u Republici Sloveniji, kao i različita slovenska društva izvan granica Slovenije, a kampanjom “Darujmo knjige” podržava se širenje slovenskih knjiga kao važnog kulturnog dobra.

 

Svečanoj primopredaji vrijednih izdanja prisustvovali su predsjednik i direktori Mohorjeve družbe Celovec Franz Kelih i Krl Hren, viši sekretar Ureda Vlare republike Slovenije Rudi Merljak, šef ministrovog kabineta Emil Karajić, minister svetovalec Veleposlanstva Rep. Slovenije u Zagrebu Matjaž Marko, posebna savjetnica ministarstva kulture Republike Hrvatske Dubravka Đurić Nemec te zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Andreja Navijalić. (rb)

Foto: i.č.

Autor: Renata Benković