Prvi Karlovački

Moguće bujične poplave, nema razloga za paniku

Autor: Ksenija Begović

22.01.2021

Karlovac

Isključivo smo to vezali na pripremne mjere obrane od poplava koje nam nalažu da pregledamo sve kanale, da očistimo sve propuste kroz prometnice, da pregledamo našu opremu kao i skladišta koja su nam od prije mjesec dana u stanju pripravnosti

Zbog mogućih obilnih oborina, prognoziranih za danas na područjima Rijeke, Gorskog kotara i Like, Nacionalni centar obrane od poplava je najavio mogućnost bujičnih poplava na području naše županije. S obzirom na oborine koje su pale i koje se još očekuju, vodostaji na desnim pritokama Kupe su u porastu i to Donja i Gornja Dobra, Mrežnica i Korana.

Iz tog su razloga poplave bile tema i na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, kako doznajemo od zapovjednika Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Gorana Frankovića.

Zaprimili smo informaciju od Državnog centra 112 i našeg Županijskog centra da se u narednom periodu očekuju određene količine padalina i uslijed topljenja snijega je moguće da dođe do porasta vodostaja na našim već poznato plavljenim područjima. To je poglavito područje Ogulina i Josipdola vezano uz bujične poplave, a s druge strane s obzirom na porast vodostaja sliva rijeke Kupe i za karlovačko područje i okolne općine, napomenuo je Franković.

Uglavnom se provode pripremne mjere dodaje Franković i dodaje da nema razloga za paniku.

Isključivo smo to vezali na pripremne mjere obrane od poplava koje nam nalažu da pregledamo sve kanale, da očistimo sve propuste kroz prometnice, da pregledamo našu opremu kao i skladišta koja su nam od prije mjesec dana u stanju pripravnosti. Kako budu pristizala upozorenja Hrvatskih voda prilagođavat ćemo se tim mjerama. Molimo građane, koji se nalaze u tim područjima, da nemaju panične reakcije, nego da jednostavno budu u pripravnosti i da budu spremni ako dođe do bujičnih poplava, odnosno porasta vodostaja koji ugrožavaju njihovu imovinu, poručio je Goran Franković.