Nacionalno svetište svetog Josipa na Dubovcu

Mnoštvo vjernika proslavlja blagdan sv. Josipa

VIŠE IZ RUBRIKE

Svetkovina

Središnje misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, izaslanik kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa.

U prepunom Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu danas je svečano proslavljen blagdan sv. Josipa, zaštitnika grada Karlovca, Karlovačke županije i hrvatskog naroda.

Središnje misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, izaslanik kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa.

-Sveti Josip bio je prosvijetljen Božjim svjetlom. Da nije nosio to svjetlo u sebi, svjetlo vjere, svjetlo milosti on ne bi mogao izvršiti zadaću koju mu je Bog povjerio. Ali upravo nošen svjetlom vjere i Božje milosti uči nas kako se tom snagom prihvaća i nosi život u svojoj redovitosti, kako se to svjetlo odražava i odsijeva prema drugima i svijetli u tami. I danas on svijetli primjerom očinske brige prema Isusu i zauvijek ostaje uzor očinstva i skrbi za djecu, ne napuštajući nikoga. Svijetli vjerom ljubavi prema Mariji i svima oženjenima pruža primjer ljubavi i usklađenih odnosa unutar obitelji. Svijetli primjerom savjesnog rada u svojem zanatu i tako pokazuje onima koji se bave poduzetništvom, gospodarstvenicima kako se poštenim radom može živjeti i zarađivati za kruh svagdašnji, skrbiti za obitelj, a ostati častan. Svijetli tihim nošenjem odgovornosti za život majke i djeteta, preuzima odgovornost za danu riječ u vremenu kada svi prebacuju odgovornost na druge. Svijetli primjerom beskrajnog pouzdanja u Boga u vremenu u kojem se nitko više ni u koga ne može pouzdati. Ako želimo primjer cjelovitog, hrabrog i suvremenog muškarca, evo nam svetog Josipa. Sve su te vrednote tako potrebne i našoj crkvi i našoj domovini, poručio je između ostalog mons. Mijo Gorski.

Pored mnogobrojnih vjernika, proslavi blagdana svetog Josipa prisustvovali su i predstavnici Grada Karlovca na čelu s gradonačelnikom Damirom Mandićem, predstavnici Karlovačke županije na čelu sa županicom Martinom Furdek Hajdin, kao i predstavnici policije, vojske i drugih ustanova i institucija.

U 14 sati slijedi euharistijsko klanjanje, a u 17.45 pobožnost svetom Josipu.  Večernju misu u 18.30 predvodi fra Marinko Vukman, OFM, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske.

Proslava se nastavlja i u ponedjeljak 20. ožujka, misom u 9 sati, koju predvodi vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik. U 11 sati misno slavlje predvodi fra Frane Musić, vikar za pastoral MUP-a. U poslijepodnevnim satima u 17.45 na rasporedu je pobožnost svetom Josipu, a večernju misu u 18.30 sati misno slavlje predvodi mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta.