Udruge Carpe Diem i Izvan fokusa pokrenuli online projekt kao odgovor na novonastalu situaciju

Mladost - inovativnost; u pogonu Centar za mlade 2.0

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zbog novonastale situacije gotovo sve aktivnosti morao je odgoditi i Centar za mlade na Garbiku. No što bi mladost bila, kad ne bi pronašla rješenje i na taj problem. Zajedničkim promišljanjem, udruga Carpe Diem i Izvan fokusa pokrenule su online projekt "Centar za mlade 2.0".

  U nemogućnosti ostvarivanja fizičkog susreta, želja im je približiti se mladima putem interneta. Cilj projekta je omogućavanje normalizacije života mladih u području neformalnog obrazovanja putem e-učenja te organizacije slobodnog vremena putem online alata.

  Jačanje životnih vještina i "uradi sam" sposobnosti

  - Putem live streama, webinara i online treninga pružat ćemo mladima edukacije iz različitih područja. Ono što smo uvidjeli u zadnjih mjesec dana je da kod mladih ustvari treba jačati neke životne vještine. Shvatili smo da su mladi poprilično vezani uz konzumerističke načine života te da se baš ne snalaze u situacijama kada trebaju sami nešto popraviti, skuhati ili naprimjer posaditi biljku, priča predsjednica udruge Carpe Diem, Aleksandra Podrebarac.

  Projektom će se dakle educirati mlade o jačanju životnih vještina poput osnova kulinarstva, vrtlarstva, uzgoja začinskog bilja i povrća koje se može uzgajati kod kuće. Na tapeti će još biti i šivanje, štrikanje, popravljanje stvari te ostale „uradi sam“ stvari.

  Osim navedenog, online će se provoditi i sve planirane aktivnosti koje su se trebale održavati u Centru za mlade u Grabriku. U planu su i online izložbe mladih umjetnika, aktivnosti organizacije slobodnog vremena te psihosocijalna pomoć mladima u izolaciji, ali i nakon nje.

  Početna faza - emisije uživo uz goste iz raznih područja

  U početnoj fazi, projekt su započeli dnevnim prijenosima uživo, svakim radnim danom u 17 sati, a u trajanju od 15 minuta. Prvi kojeg su ugostili bio je Nikica Spudić iz HGSS-a koji je govorio o poslu gorskih spašavatelja u doba korone. Drugi dan prijenosa, Morana Rožman iz Paviljona Katzler na domišljat je način ispričala "kak se kaj veli u kuhinji", odnosno kako su nekoć Karlovčani govorili.

  Voditeljica Marta Lugarić danas će u prijenosu razgovarati sa doktorom Igorom Salopekom iz Integrativnog centra za mentalno zdravlje. Razgovarat će o održavanju zdravog kontakta s ljudima, u trenutnim uvjetima na koje nismo navikli.

  Više informacija i najave predstojećih aktivnosti moguće je pratiti putem Facebook ili web stranice Centra za mlade Grabrik. (ls)

  foto: Demjan Rožman, Izvan Fokusa