Volonterka iz Španjolske objavila istraživanje o mobilnosti mladih u Karlovcu

Mladi Karlovčani rijetko koriste prilike mobilnosti, najčešće zbog straha i konzervativnih svjetonazora

VIŠE IZ RUBRIKE

  Istraživanje „Potraga za mobilnosti – karlovačka perspektiva na mobilnost mladih“ provela je Lidia Yepes Cayuela, volonterka Carpe Diema, u 2019. godini, a u sklopu projekta „Searching for mobility“. Mlada Španjolka provela je u Karlovcu godinu dana radeći na promociji mobilnosti mladih, ali i istražujući kako mlade Karlovčanke i Karlovčani „dišu“ po pitanju odlaska u inozemstvo u svrhu osobnog i profesionalnog razvoja.

  Pitanje na koje je Lidia Yepes Cayuela htjela odgovoriti ovim istaživanjem je zašto mladi u Karlovcu rijetko koriste prilike mobilnosti u svrhu učenja, poput razmjena mladih ili dugotrajnog volontiranja u inozemstvu. Radi se o prilikama koje su potpuno besplatne, uglavnom kroz program Europske unije Erasmus+. Kompetencije koje se razvijaju na tim aktivnostima su priznate čak i od strane Europske komisije, kroz certifikat Youthpass. 

  Kako bi odgovorila na to pitanje Lidia Yepes intervjuirala je 25 osoba koje rade s mladima i  koji su sudjelovali u međunarodnim aktivnostima mobilnosti. Glavni razlozi za slabu iskorištenost dostupnih prilika osobnog i profesionalnog usavršavanja u inozemstvu su nedostatak tradicije mobilnosti, nesigurnost i strahovi mladih, nepoticajni obrazovni sustav i konzervativni svjetonazor s tradicionalnim društvenim očekivanja - završetak studija, potom zaposlenje te na kraju brak i djeca.

  Karlovčani općenito nemaju naviku putovati u svrhu usavršavanja, već se na inozemstvo gleda kao na mjesto za odmor ili zaposlenje. Istraživanje pokazuje da ako nema snažne podrške za uključivanje u mobilnost, mladi se najčešće neće odvažiti. Mladi se u mobilnost upuštaju većinom iz želje za promjenom, za nekim novim iskustvom ili usavršavanja određenih vještina kao što su znanje jezika ili socijalnih vještina, ali i kako bi lakše pronašli posao (u Hrvatskoj ili u inozemstvu). 

  Oni koji su sudjelovali ističu mnogobrojne koristi mobilnosti za osobni razvoj, ali i za razvoj zajednice, poput razvijanja svijesti i tolerancije prema drugim kulturama, razvijanje važnih vještina i kompetencija, stvaranje nezaboravnih iskustava i prijateljstava. Mladi iskustvo mobilnosti većinom ističu kao vrlo pozitivan dio svog života, a neki čak ističu da im je u potpunosti promijenilo život.

  Istraživanje zaključuje da nam je potrebna strukturna promjena, osobito obrazovnog sustava i pristupa u radu s mladima kako bi prihvatili cjeloživotno obrazovanje, mobilnost i razvoj kompetencija kao poželjne vrijednosti društva. Samo istraživanje možete pronaći na linku.

   

  Istraživanje je provedeno u sklopu projekta „Searching for mobility“ koji je financiran kroz program Europske snage solidarnosti. Radi se o programu koji mladima u Europi omogućava da volontiraju na različitim projektima, kao što su kultura, mladi, sport, djeca, kulturna baština, umjetnost, dobrobit životinja, okoliš i slično. Projekti traju između 2 i 12 mjeseci te je kroz njih osiguran besplatan smještaj, hrana, osiguranje i džeparac za volontera. Na kraju projekta volonter dobije i Youthpass – certifikat kojim se vrednuju kompetencije stečene sudjelovanje u projektu.