Nikola Tesla Poduzetnički centar

Mladi inovatori predstavili nagrađene projekte

VIŠE IZ RUBRIKE

Budućnost

Sajam je održan u Prostor(i)ji, a do 13 sati s mladim inovatorima upoznalo se nekoliko grupa školske i vrtićke djece.

Koliko je trebalo da se osmisli drveni motocikl u prirodnoj veličini sastavljen od puzzli, kako rade roboti na poligonu i druge nagrađene inovacije osnovaca, srednjoškolaca i studenata predstavljene su danas na mini sajmu mladih inovatora.

Sajam je organizirao Nikola Tesla Poduzetnički centar pod nazivom „Ideja, motivacija, inovacija“ u suradnji s Karlovačkom županijom.  Martina Marušić Britvec, direktorica Poduzetničkog parka Korana u sklopu kojeg se provodi projekt gradnje i uređenja Nikola Tesla Experience centra kazala je da je ovo jedan način promocije budućeg Centra.

-Ujedno želimo i pokazati koje su to zapravo aktivnosti, što je to što će Centar nuditi nakon svog otvorenja. Centar nudi, prije svega mladima i djeci, mogućnost za neformalnim učenjem i edukacijom, za informiranje, koje su to mogućnosti koje oni mogu realizirati na način da svoje djela pretvore u nešto konkretno. Sam prostor nudimo, coworking space, mogućnost za umrežavanje za buduće i postojeće poduzetnike i promociju poduzetništva kroz savjetovanje i kroz mogućnost podrške. Time zaokružujemo onaj trenutak od ideje do kreiranja neke inovacije pa do jednog poduzetničkog pothvata, kazala je Marušić Britvec.

Između ostalih inovacija predstavili su se učenici Šumarske i drvodjeljske škole sa nagrađenim drvenim motociklom.

-Služi najviše za izložbe. Sastavljen je od furnirskih ploča, složen je kao puzzle, autori su Dorian Mirt i Dorian Škrtić. To je bio njihov maturalni rad 2021. godine i nagrađen je brončanom medaljom na sajmu inovacija, kazali su učenici.

Predstavili su se i učenici drugih škola kao i Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije. Kao što je poznato članovi Sekcije robotičara nižu uspjehe na državnim natjecanjima. Među njima je i prošlogodišnji državni prvak Maksim Stanković Šprajc, a njegovim stopama već kreće i mlađi i brat Oskar.

-Robotikom se bavim jer volim automatizirati stvari i tako pomagati ljudima. Za to me zainteresirao tata, jer sam od malih nogu nešto radio na računalu, kazao je Maksim koji je pak za robotiku zainteresirao mlađeg brata.

Oskar kaže da želi biti ne bolji, nego jednako dobar kao i Maksim. Već imaju i neke zajedničke projekte.

-Radim neke lakše dijelove koje mogu sam, a ove kompliciranije mi pomaže Maksim, dodaje Oskar. Danas su ih „u akciji“ mogli vidjeti mama, ali i ponosni baka i djed.

Sajam je održan u Prostor(i)ji, a do 13 sati s mladim inovatorima upoznalo se nekoliko grupa školske i vrtićke djece. Inovacije su razgledali i županica Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Damir Mandić.