Prvi Karlovački

Mladi donose promjene Erasmus+ treningom “HERO”

17.07.2019

Karlovac

Trening "HERO - Human Rights Education Opportunity" udruge Carpe Diem educirat će 30 osoba iz čak 15 zemalja

Udruga Carpe Diem u periodu od 3. do 10. kolovoza postat će domaćinom treninga u sklopu Erasmus + programa. Trening “HERO – Human Rights Education Opportunity” temelji se na razvoju sadržaja i kompetencija vezanih za područje ljudskih prava s posebnim naglaskom na rad s mladima.

“HERO” je osmišljen sa željom da se intenzivnim radom unaprijede ključne kompetencije mladih lidera i osoba koje rade s mladima. Upravo takvi pojedinci, njih 30, bit će sudionici ovog unikatnog edukacijskog programa, a dolaze iz čak 15 zemalja i to Bugarske, Cipra, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske, Ukrajine i naravno Hrvatske.

Iste te lidere trening će potaknuti na aktivno zalaganje za zaštitu ljudskih prava u svojoj lokalnoj zajednici i podići u njima svijest o kulturnim razlikama u području ljudskih prava kroz neformalno obrazovanje, umrežavanje i interkulturalni dijalog. Glavni ciljevi treninga “HERO” su dizanje svijesti o pitanjima ljudskih prava u profesionalnom i svakodnevnom životu i njihovoj zaštiti, razmjenjivanje dobre prakse u radu s mladima u području ljudskih prava i razvijanje znanja, vještina i sposobnosti s ciljem promicanja učenja o i za ljudska prava.

Za ostvarivanje tih ciljeva zadužene su dvije entuzijastične trenerice iz udruge Carpe Diem, ujedno i kreatorice treninga, Branimira Penić i Valentina Gambiroža. U svrhu kvalitetnije provedbe treninga asistirat će im tri facilitatorice, Katarina Tonžetić, Karla Cikojević i Petra Foršek.

Trening će se temeljiti na neformalnom obrazovanju. Metode koje ćemo koristiti su samoprocjena, teorijska i praktična pozadina, rad u malim grupama, parovima, nacionalnim i mješovitim skupinama, igre uloga, aktivnosti grupne izgradnje, istraživanja, kreativne i interaktivne metode. Svi zainteresirani su dobrodošli posjetiti nas u tom razdoblju kako bi vidjeli što je to Erasmus+ trening i što se za vrijeme takvog međunarodnog događaja radi. Također, volonteri su dobrodošli. Ako ne znate kako iskoristiti nekoliko dana početkom kolovoza javite nam se i možda postanete dio “HERO” tima, rekla je trenerica Branimira Penić. (ls)