Prvi Karlovački

Mještani Logorišta žele šetnicu na nasipu i stepenice do „svoje“ Korane, muči ih promet kamiona

Autor: Ksenija Begović

23.09.2022

Karlovac

Promet, nasip i rotor glavne su teme o kojima se večeras razgovaralo u Logorištu. Danas su nastavljeni susreti s gradonačelnikom i suradnicima, a prije Logorišta sastanak je održan i na Rakovcu.

Prostor između nasipa i okućnica ostalo je neuređen. Tuda su prolazili buldožeri, ostale su velike rupe, potrgane su i ograde. Obratila sam se Hrvatskim vodama i Karlovcu, gospođi Biljani Željeznjak, a potom i Hrvatskim vodama u Zagrebu, gospodinu Đurokoviću, ali odgovor nisam dobila. Tu se zadržava i voda dobar dio godine, kazala je Božica Živčić.

Isti je upit upućen prema Hrvatskim vodama i od strane Mjesnog obora, ali također su ostali bez odgovora.

I Vjera Božić govorila je o nasipu, ali njoj „fali“ Korana.

Nasip je gotov i daje nam mogućnost da mirno spavamo. Dosta smo se vozili čamcima po dvorištima. Ja sam tu rođena i živim cijeli svoj život uz Koranu, ali ja Koranu već tri godine nisam vidjela jer sam invalid i ne mogu se popeti na nasip i doći do nje. No, kad vam život da limun, napravite od njega limunadu. Zato predlažem da se na nasipu uredi šetnica i da se naprave stepenice na nekoliko mjesta, s jedne i druge strane nasipa, kako bi se moglo doći do Korane. Možda bi nasipi, kad budu dovršeni, mogli biti rekreacijska zona. Ako Zagrepčani trče po svom nasipu, zašto mi ne bi po svom, predložila je.

Gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo kako je upoznat s problemom da je zemljište ostalo neuređeno nakon radova, ali vjeruje da će to biti uređeno kad u potpunosti budu završeni radovi po ovoj mjeri, odnosno kad budu dovršeni radovi u Mostanju i Turnju.

Što se tiče prijedloga oko uređenja šetnice, o tome se s predstavnicima Hrvatskih voda razgovaralo.

Kad cijeli taj potez dobije uporabnu dozvolu onda ćemo o tome razgovarati s Hrvatskim vodama pa i oko stepenica da se može popeti na nasip, ali i sići prema rijeci. Ono što su mi rekli je da neće dozvoliti da se na nasipu uredi biciklistička staza, ali mislim da šetnica može, naglasio je Mandić.

Promet kamiona kroz Logorište ipak je za mještane najveći problem, te ih je nekolicina apelirala da se promet uspori. Bilo je prijedloga za postavljanje ležećih policajaca ili kamera. Po drugima pak problem nije niti u prebrzoj vožnji već u činjenici da je cesta u lošem stanju.

Ležeći policajci, pojasnio je Mandić, nisu rješenje, jer bi se time stvarala još veća buka prilikom prolaska kamiona. Izvjesnije su rješenje kamere za kontrolu brzine o čemu se već pregovara s Policijskom upravom karlovačkom, a Grad je spreman izdvojiti sredstva za njihovu nabavu. Obnova prometnice i popravak nogostupa te izgradnja novog na lijevoj strani bit će riješeni nakon što završe radovi u sklopu projekta Aglomeracije na Maloj Švarči. Gradonačelnik je dodao da ne može precizirati kad će to biti.

Ono što se oko postojećeg nogostupa može učiniti, koji je zbog oštećenja zarastao travu, je da ih Čistoća očisti.

Na pitanje gradskog vijećnika Dimitrija Birača mogu li poduzetnici iz zone Logorište financirati obnovu ceste, Mandić je odgovorio da se i o tome razgovaralo, ali je samo jedan manji dio pokazao interes. Tako da vjeruje da će to biti rješavano ipak novcem iz gradske blagajne.

No, nije sve u Logorištu problem. U „bloku“ pohvala i zahvala bilo je riječi o novom rotoru kojim su mještani zadovoljni, a posebno time što sad imaju nogostup i biciklističku stazu prema Mostanju, te novu autobusnu stanicu. I pitanje zašto rotor ima ostavljen prolaz kroz sredinu dobilo je odgovor. Zbog prolaska specijalnih tereta.

Grad je pomogao u otkupu kuće za rad Mjesnog odbora, na čemu su zahvalili, a prostor se polako uređuje i obnavlja.