Prvi Karlovački

Mjesec hrvatske knjige 2020. u znaku je zelenila

Autor: Danijela Matešić

07.10.2020

Karlovac

Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, a moto je "Razlistaj se!"

Od 15. listopada do 15. studenog sve će biti u znaku knjige. Naime, održat će se već poznata manifestacija Mjesec knjige na nacionalnoj, ali i lokalnoj razini. Ovogodišnja manifestacija bit će posvećena očuvanju Zemlje i prirode koja nas okružuje pa je i sam moto “Razlistaj se!”.

I Gradska knjižnica i čitaonica Karlovac pridružit će se tom projektu sa raznovrsnim programom, ali ove godine na jedinstven način.

Ove godine imamo malo drugačije formate nego li inače pa se tako veći dio programa odvija virutalno. Kako je ovogodišnji Mjesec knjige posvećen planetu Zemlji, sva naša događanja bit će u zelenom tonu ,rekla nam je Gabriela Vine, voditeljica Službe za koordinaciju programa karlovačke knjižnice.

Program knjižnice vrlo je bogat. Bit će organizirane virtualne pričaonice, književni susreti, ali i izložbe u samoj knjižnici čiji će naglasak biti na podizanju svijesti o očuvanju prirode i zelenila koje nas okružuje. Iz knjižnice naglašavaju kako je naglasak i ovaj put na najmlađima koji moraju naučiti razvijati svijest o značaju prirode i predati zdravu Zemlju u ruke budućim naraštajima.

Pozivamo sve učenike i djecu da se priključe nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod temom “Istraživači planeta Z”, Ove godine za rješavanje kviza neće trebati čitati knjige, nego će se trebati istražiti neki internetski izvori, dodala je Vine.

Mjesec knjige u Hrvatskoj se organizira već 25 godina. Iako se iz knjižnica uvijek čuje glas za poticanje čitanja, tijekom tih mjesec dana nastoji se još intenzivnije govoriti i na državnoj razini, ali i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju, a kroz raznovrsne programe knjižnice lokalno uključuju i građane. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Foto: Pixabay