Svrha projekta prvenstveno je bila zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine pograničnog područja, hrvatsko-slovenskog, uz Kupu

"Misterion- iskustvo tajne voda" uspješan prekogranični projekt i nova turistička destinacija

VIŠE IZ RUBRIKE

  „Projekt Misterion – Iskustvo tajne voda“ još je jedan uspješno realiziran prekogranični projekt, koji završava krajem godine, a trajao je 30 mjeseci, od srpnja 2017. Partneri na projektu sa slovenske strane bili su općine Semič i Metlika i Turistička agencija Kompas, a sa hrvatske strane Općina Kamanje i LAG Vallis Colapis. Ukupna vrijednost projekta je 1.237.589,10 eura, od kojih je EU iz Fonda za regionalni razvoj, Program suradnje Interreg V-A, Slovenija-Hrvatska osigurala 85 posto, a preostalih 15 posto  razmjerno su pokrili hrvatski i slovenski partneri.

  -Svrha projekta prvenstveno je bila zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine pograničnog područja, hrvatsko-slovenskog, uz Kupu, a glavni cilj je bio očuvanje baštine ovog kraja te razvoj i povećanje privlačnosti turističkih proizvoda kroz koje posjetitelji mogu iskusiti tajnoviti svijet prirode i podzemnih voda, rekao je voditelj projekta Milan Medić.

  - Što se tiče hrvatske strane kroz ovaj projekt u Kamanju su provedena arheološka istraživanja i uređen je Arheološki park koji je opremljen najsuvremenijom interpretacijskom opremom, kojom se u 3D tehnici prezentiraju nalazi iz doba neolitika. Izrađeno je i idejno rješenje za nastavak uređenja Arheološkog parka, novog turističkog resursa, a osnovano je i novo društveno poduzeće „Misterion Riviera“, koje će raditi kao turistička agencija, a koje će upravljati Parkom s ciljem zapošljavanja mladih i teško zapošljivih skupina ljudi u ruralnim zajednicama Pokuplja i Žumberka.

  - Sa slovenske strane, kaže Medić uređena je i obnovljena Muzejska zgrada u Semiču, uspostavljen je prirodoslovni muzej - Centar prirode Bele krajine, izrađen je pješački viseći most iznad izvora Krupe, te poučna pješačka staza sa vidikovcima i sjenicama uz Krupu. A sve to kako bi se unaprijedila turistička infrastruktura u pograničnom području i kako bi se partneri bolje povezali. Za vrijeme trajanja „Misteriona“, LAG Vallis Colapis osposobio je 130 lokalnih pružatelja turističkih usluga, izradio je model upravljanja prekograničnim turističkim proizvodom kao i priručnik za turističke vodiče te unikatne i živopisne suvenire.Isto tako snimili su 11 promotivnih filmova koji će za koji dan biti vidljivi na You tube-u. 

  -Turistička agencija Kompas Novo Mesto provela je radionice za održivo korištenje prirodne baštine u turističkim proizvodima, educirala je lokalno stanovništvo o načinima ponude, oblikovala turističke programe za različite skupine posjetitelja, napravila marketinški plan reklamiranja na domaćim i inozemnim sajmovima te izradila mobilnu aplikaciju za posjetitelje.

  Završetkom ovog projekta ne završava suradnja susjednih prekograničnih općina, već je ona tek sada dobila dobru podlogu za daljnji razvoj.

  -Mi smo za nastavak aktivnosti već uspjeli osigurati financiranje iz sredstva EU socijalnog fonda, što je dobar primjer nadopunjavanja dva različita fonda. Već spomenuto društveno poduzeće tako je dobilo potporu za zapošljavanje prvih mladih ljudi, naglašava Medić od kojih će jedan iduće sezone sa hrvatske strane aktivno surađivati s agencijom Kompas i nuditi turističke sadržaje s obje strane rijeke Kupe. (rb)

  Foto: i.č.