Prvi Karlovački

“Mislim da imamo najbolju momčad do sada u ovih 37 godina, koliko klub djeluje”

Autor: Branko Obradović

12.07.2020

Sport

Razgovor: Antonio Horvatić, igrač Baseball kluba "Olimpija"

Baseball klub “Olimpija” odlično je počeo prvenstvo u Prvoj hrvatskoj baseball ligi, u šest utakmica ostvareno je šest pobjeda i klub je uvjerljivo prvi na ljestvici. Karlovčani su jedva dočekali početak prvenstva u sezoni, koja je znatno skraćena. Karlovački bejzbolaši pobijedili su najprije na svom terenu dva put u dvije utakmice “Vindiju” iz Varaždina, pa u Zagrebu dva put bili bolji od “Zagreba” i zatim u Splitu izborili dvije uvjerljive pobjede protiv “Nade”. Igrači “Olimpije” superiorni su u prvenstvu i glavni favoriti za titulu. Uz sve probleme zbog korone i pauze u treniranju Karlovčani su se odlično pripremili i za sada ne znaju za poraz. U karlovačkoj ekipi jedan od najboljih je Antonio Horvatić, koji je bio važna karika u dosadašnjim utakmicama. Razgovarali smo s Horvatićem o odličnom startu u prvenstvu, o formi momčadi, o cijeloj ovogodišnjoj sezoni te o osobnim planovima.

Imate šest pobjeda u šest utakmica, jeste li vi toliko jaki ili su drugi slabi?

-Ostvarili smo šest pobjeda, ali treba reći da smo samo jednu utakmicu odigrali do kraja, sve ostale bile su prekinute zbog velike bodovne razlike. Imamo odličnu momčad ove sezone i nadam se da ćemo unatoč ove situaciju prvenstvo odigrati do kraja. Mi smo dosta bolji od svih, jer imamo neka pojačanja, četiri, pet igrača sa strane. Kruno Gojković i ja bili smo u Njemačkoj, ali smo se vratili zbog ove situacije s koronom. Mislim da imamo najbolju momčad do sada u ovih 37 godina, koliko klub djeluje. Ove godine prvo mjesto u prvenstvu ne bi trebalo biti upitno.

Dobro ste pripremljeni, iako je bila pauza u treniranju. Kako ste i koliko uopće trenirali ove godine?

-Krenuli smo s treninzima u veljači, da se možemo dobro pripremiti do travnja, kada počinju utakmice. Trenirali smo mjesec dana i tada je došla zabrana treniranja zbog korone, bila je ta izolacija, tako da smo izgubili više od mjesec dana. Kada je stigla dozvola počeli smo trenirati u manjim grupama po četiri. Zbog cijele te situacije s koronom, forma nam još uvijek nije kakva bi trebala biti.

Kako će ove godine izgledati Interliga?

-Interliga će biti odigrana na jesen u skraćenom obliku. Bit će organizirana dva ili tri turnira i to u Slovačkoj i Hrvatskoj. Natjecanje će biti zaista dosta skraćeno, ali će ipak biti održano. U ovoj sezoni nedostaje nam utakmica, mi smo naučeni igrati cijelo proljeće i ljeto, sada nam je malo čudno. Ništa se ne događa, igramo malo utakmica, a sezona je skraćena.

Sezona je skraćena, a vi ste ove godine izuzetno jaki. Je li vam to hendikep?

-Da, imamo ekipu, koja bi mogla igrati europske turnire i koja bi na tim natjecanjima bila jako dobra. Šteta što druge ekipe u Hrvatskoj nisu bolje, da imamo konkurenciju. Teško nam je organizirati da svi igraju, jer se utakmice prekidaju zbog bodovne razlike. Stvarno smo prejaki. U Splitu smo ostvarili dvije uvjerljive pobjede, bez ikakvih problema. Nadam se da će tako biti do kraja prvenstva, no to treba zaslužiti na terenu, ne treba puno pričati, nego doći na teren, pokazati najbolje od sebe i zaslužiti prvo mjesto.

Kako je išla tvoja karijera do sada?

-Trebao sam 2016. godine potpisati profesionali ugovor za Tampu bay, gdje sam trebao ići 1. prosinca te godine u Dominikansku Republiku. Tu je bila situacija da su oni imali manje novca, pa nisu mogli potpisati ugovore sa svim igračima, koje su oni htjeli. To je bio plan za dalje, u sportu je 70 posto sreća, a ja tada nisam imao sreće. Zatim sam otišao u Akademiju u Japan, u Hokaido, Saporo. To je početak svijeta, gore sam bio jedno kratko vrijeme, tamo je život dosta težak i nije mi se svidio. Taj japanski način života nikako mi nije odgovarao. Došao sam u Hrvatsku i odigrao sezonu do kraja. Sada sam već tri godine u Njemačkoj, igram Prvu Bundesligu. Prvu godinu sam igrao za Ulm, a sada sam već dvije godine u Stuttgartu. Ove godine se više ne vraćam u Njemačku, jer je tamo dosta kratka sezona, plaće su svima smanjene, stranci koji su došli, poslani su doma. Sezona nije u Njemačkoj bitna, jer nitko ne ispada iz Prve lige, oni će igrati s mlađim igračima.

Kakva je snaga Bundeslige?

-Bundesliga je profesionalna liga, gdje je puno igrača iz Amerike, koji nisu uspjeli ući u neku od momčadi Major League. Došli su igrati u Njemačku, tako da je puno stranaca. U posljednje tri, četiri godine napravili su da ne može igrati puno stranaca, da mogu igrati Europljani. Ograničeno je da na terenu mogu biti samo dva do tri stranca. Tako da su sada počeli puno više dovoditi europske igrače, nego Amerikance, Kanađane i Australce.

Jesi li zadovoljan svojim igrama u Njemačkoj?

-Sezonu sam odigrao odlično, živim u stanu s igračem iz Splita. Kada sam mu rekao da želim pucati 350, to znači da ćete puknuti 3 ili 4 od deset loptica, to je u baseballu jako puno, čovjek mi se smijao i rekao mi da sam lud. Ja sam puknuo 350, pružio sam mu ruku i rekao to je to. Ispunio sam svoj cilj.

Hoćeš li ovu cijelu sezonu ostati u Karlovcu?

-Da, odigrat ću cijelu sezonu u “Olimpiji”, posvetio sam se radu s djecom, tu pomažem dosta. Sezona je kratka i dajemo priliku mladima. Planiram se baviti trenerskim poslom. Trenutno pomažem trenerima i svoje znanje i iskustvo prenosim na djecu. Mladih ima dosta u klubu, primamo još djece. Pola je rada na baseballu, a pola na kondiciji, radu na kontroliranju tijela. Radi se o igračima od trinaest, četrnaest godina, izrasli su, a ne znaju još ni trčati, ne znaju puno toga, izrasli su, a ne znaju kontrolirati svoje tijelo. Tako da smo se puno posvetili radu na tome, ako dijete ode u bilo koji klub da se zna snaći, što se tiče svakog sporta, a ne samo baseballa.

Na koji način se igra prvenstvo?

-U ligi je pet klubova i igra se dvokružno. Zatim slijedi stanka od dva tjedna i onda će se igrati polufinale i finale. Kada završi prvenstvo, igrat će se Kup Hrvatske, negdje u drugom dijelu rujna. Imamo široku klupu, nemamo trenutno nikakve slabe karike, u bilo kakvoj situaciji ništa nas ne može iznenaditi, jer je ekipa odlična. Atmosfera je super u klubu, sve ide kako treba. Ništa nas u ovoj sezoni ne može iznenaditi, jedino ako će se sezona morati prekinuti zbog korone, ali nadamo se da do toga neće doći.

Kakvi su tvoji osobni planovi?

-Do proljeća ne idem niokuda, trenutno imam za iduću sezonu tri, četiri ponude za Europu. Ako bude neka dobra ponuda, ići ću, ako ne čekat ću novu ponudu. Želim igrati baseball i od toga živjeti, to mi je bio dječački san, sada ga živim. Vidjet ćemo dokle to bude išlo.

Jesi li spreman igrati u Americi?

-Mogu sigurno igrati u Americi, samo što mi Europljani tamo teško prolazimo. Dođete u tim, a oni uzmu deset igrača iz Venezuele i dođe deset Amerikanaca. Teško je tamo doći igrati, pitanje je hoće li te tko prihvatiti. Jako je teško doći u Ameriku i igrati njihovu igru. Tamo je teško uspjeti, ne smiješ biti predobar, moraš biti i dosta bezobrazan da nešto napraviš. Ako pustiš da da drugi rade od tebe što hoće, onda ćeš prati suđe i podove.

Kakva je situacija u Europi, koliko plaćaju klubovi?

-Kada odigram šest mjeseci u Njemačkoj, cijelu zimu živim od tih novaca. To nije nešto veliki, da mogu kupiti stan ili tako nešto, ali za šest, sedam mjeseci za dobar život imam dovoljno novca. Stvar je u Njemačkoj, što klubovi mogu dobro plaćati, jer žive od sponzora. Svaki klub ima nekoliko sponzora, koji pokrivaju rad kluba. Sve je pokriveno sponzorima i klub nema velike troškove. U Stuttgartu imamo prosječno 650 gledatelja po utakmici na domaćem terenu, u gostima i više, zavisi s kim se igra. Ako se igra jaka utakmica, onda dođe dosta gledatelja.

Kakve su momčadi u kojima si igrao Ulm i Stuttgart?

-Ulm je lošiji, tek je ušao u Bundes ligu, kada sam ja došao, to je tada bila jedina ponuda, pa sam otišao tamo. Vidjeli su me predstavnici Stuttgarta i amgažirali. Prošle godine izgubili smo zadnju utakmicu za ulazak u play off, nismo imali sreće. Ove godine smo se pojačali, ali nismo imali sreće da igramo zbog korone. Imam dosta ponuda, ali volim ovu momčad Stuttgarta, mislim da možemo jako puno napraviti.

U kojim zemljama u Europi je baseball najpopularniji?

-Prva zemlja u Europi za baseball je Nizozemska, slijedi Italija, pa Njemačka. Nizozemska dovodi igrače iz svoje bivše kolonije Arube, to su stranci, koji odmah dobiju državljanstvo. Za reprezentaciju Nizozemske igraju dva ili tri domaća igrača, koja su baš iz Nizozemske.

Hoće li biti u ovoj godini kakvih aktivnosti reprezentacije?

-U listopadu idemo sedam do deset dana u Prag, u Češku na turnir “Prague baseball week”. To je najjači turnir u Europi, gdje dolaze najbolje europske reprezentacije, a to je prijateljski turnir. Sva druga natjecanja, koja su trebala biti održana ove godine otkazana su.

Po svemu sudeći titula prvaka Hrvatske je blizu. Treba li brinuti za budućnost baseballa u Karlovcu?

-Da, titula je blizu, ali to treba zaslužiti na terenu, treba biti ozbiljan pristup do kraja prvenstva. Ne treba brinuti za budućnost baseballa u Karlovcu, ima puno djece u klubu, treninzi su kvalitetno organizirani, rade profesionalni treneri, Sve je na najvišoj razini, sve što smo mogli napraviti, napravili smo, Mislim da budućnost baseballa u Karlovcu nije upitna.   

Foto: Igor Čepurkovski