Prvi Karlovački

Miris čobanca širi se uokolo Trgovačko-ugostiteljske škole-skuhali ga učenici u kotlićima

Autor: Sunčica Laić

23.10.2020

Mozaik

Za dobar čobanac potrebne su barem dvije, tri različite vrste mesa, mi danas imamo tri vrste i to junetinu, svinjetinu i meso divlje svinje, istaknuo je jedan od mentora, Igor Frketić

U dvorištu Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac danas prijepodne učenici koji se školuju za kuhara kuhali su čobanac u kotlićima pod nadzorom svojih mentora.

-Učenici i djelatnici Trgovačko ugostiteljske škole Karlovac organiziraju ovu aktivnost kao još jednu u nizu svojih promotivnih aktivnosti na temu pripreme tradicionalnih jela, ali i promocije zanimanja. Vjerujem da je to interesantno prolaznicima za vidjeti, a kasnije će imati mogućnosti i po promotivnim cijenama isprobati to što su učenici skuhali, istaknuo je ravnatelj škole, Damir Pleša.

Jedan od mentora, Igor Frketić otkrio nam je koja je tajna dobrog čobanca i koje je upute dao učenicima kako bi ga što bolje pripremili.

-Za dobar čobanac potrebne su barem dvije, tri različite vrste mesa, mi danas imamo tri vrste i to junetinu, svinjetinu i meso divlje svinje, konkretno plećku.

Sastojak bez kojeg također nema dobrog čobanca su i svinjske nogice koje daju dodatnu gustoću, a još je bitnije okus, iz kolagene želatine koja se topi iz kožice. Jako su važne i slatka i ljuta paprika jer to je jelo koje dolazi iz Slavonije, oni imaju vrhunsku ljutu papriku tako da ju koriste u tom jelu isto kao i u fiš paprikašu. Također, u čobanac idu i luk i češnjak, svinjska mast, svježe mljeveni papar, a potreban je i dobar temeljac….a za prilog može ići svašta od palente, njoka, tjestenine, žličnjaka, a isto kako puno ljudi obožava ovo jelo samo sa malo kruha, poručio je Frketić.

Naglasio je i kako samo kuhanje traje minimalno tri sata jer ima više vrsta mesa koja su različita po tvrdoći i po žilavosti, pa se tako i svaka vrsta u određeno vrijeme stavlja u kotlić dok sve ne omekša.

Čobanac u tri kotlića pripremali su učenici 3.e razreda.

Tako su uz nazočnost mentora Igora Frketića i Zlatka Maglića, u pripremi čobanca sudjelovali Gabriela Vrban, Nikolina Perušić, Gabrijel Turkalj, Adrijana Videkić, Karlo Zagorac, Antonio Jurkić, Martina Benšić i Ivan Puškarić.

Inače, početkom listopada održano je natjecanje učenika u pripremi fiš paprikaša, a nakon toga i revijalno natjecanje konobara i barmena u pripremi barskih mješavina – Junior barmen kup.

Organizatori su se pobrinuli da se sve provede u skladu s epidemiološkim preporukama i mjerama.

Restoran praktikum “Pod starimi krovovi” uključen je i u IQM projekt kojeg provodi TZ grada Karlovca, te u ponudi ove jeseni ima jela pripremljena s gljivama.

Foto: (dn)