Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak posjetila Aquatiku

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je tijekom boravka u Karlovcu posjetila Aquatiku. Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš, gradonačelnik Damir Mandić sa suradnicima te predstavnici Karlovačke županije ministrici su predstavili jedinstveni koncept projekta slatkovodnog akvarija Aquatike koji je realiziran 2016. godine i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

    Od otvorenja u listopadu 2016.godine Aquatika je jedan od najuspješnijih projekata u Hrvatskoj financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

    -Važnost slatkovodnog akvarija u Karlovcu ranije je prepoznala i sama Europska unija uvrstivši ga među 15 odabranih od ukupno 144 prijavljena projekta. Podsjetimo, Aquatika je nastala u sklopu projekta „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. –  2013. u iznosu od 36.222.282,45 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta dosegnula 36.691.939,25 kuna, ističu iz Aquatike.

    Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac od svog otvorenja atrakcija je u svakom pogledu: ekološkom, obrazovnom, turističkom, znanstvenom, ili jednostavno zbog svoje originalnosti i činjenice da akvarij slatkovodnih voda ne postoji nigdje u široj regiji, osim u srcu Hrvatske, okružen četirima rijekama – u Karlovcu.

    Da je ovaj projekt doista jedinstven po mnogočemu, govori i činjenica da se od otvaranja u listopadu 2016. godine Aquatika nametnula kao ustanova od velike gospodarske, turističke i kulturne važnosti za grad Karlovac i okolicu koju je dosada posjetilo više od 280 000 posjetitelja. Projekt je ostvario sve zadane ciljeve te pokazao spremnost na sve izazove upravljanja EU projektima s ciljem razvoja lokalne zajednice.