Prvi Karlovački

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Karlovcu uručila ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja

Autor: Miloš Milovanović

22.09.2022

Županija

Ukupno se radi o devet ugovora, a njihova vrijednost je 2,1 milijun kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa županicom Martinom Furdek Hajdin danas je u Karlovcu uručila ugovore o potporama korisnicima s područja Karlovačke županije koji su ostvarili financijska sredstva iz Programa ruralnog razvoja. Ukupno se radi o devet ugovora, no na današnjem uručivanju bilo je šest korisnika. Njihova vrijednost je 2,1 milijun kuna.

Prerađivačka industrija nam je izuzetno snažna, turizam je isto tako jak i po njemu smo sve više i više poznati kao najposjećenija kontinentalna županija. Međutim, poljoprivreda nam je grana za koju smatramo da bez potpore javnog novca uistinu ne može. Upravo je to i dužnost općina, gradova, županije i ministarstva da budu potpora u toj krhkoj grani gospodarstva, kazala je uvodno županica.

Istaknula je problem usitnjenih zemljišta, teško konkuriranje na tržištu hrane i rada, a izostaje i udruživanje na čemu Županija posebno radi.

U proračunu Karlovačke županije redovito osiguravamo sredstva koja  idu putem javnih poziva prema poljoprivredi. Ove godine to je 85, što obiteljskih, što poljoprivrednih gospodarstava koja su ostvarila županijska sredstva. Ono što smatramo da je izuzetno važno je nedostajuća infrastruktura. Naime, u našoj županiji ne postoje ni sušare, ni hladnjače, niti skladišta koja mogu biti potpora u onome što poljoprivrednici rade i proizvode. Na tome radimo, a jedan projekt koji poprima lijepe obrise je Centar za distribuciju i logistiku voća, povrća, žitarica i konoplje u Cetingradu. Tu je još i buduća mljekara i klaonica za preradu mesa u Krnjaku, rekla je županica zaključivši da potencijal za bolje povezivanje postoji.

Zahvalila je Ministarstvu poljoprivrede što osluškuje potrebe terena.

U Karlovačkoj županiji djeluje gotovo 7.000 poljoprivrednika i njihov broj je od 2015. godine značajno povećan, gotovo za 50 posto. Uz to udio mladih poljoprivrednika se povećao s nešto više od 9 posto na danas preko 16 posto u Karlovačkoj županiji i malo je viši i od hrvatskog prosjeka. To ipak nije dovoljno, s obzirom na starosnu strukturu i učinit će se sve da se u budućnosti poveća broj mladih poljoprivrednika za koje je u ovom programskom razdoblju putem investicijske mjere 6 iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno potpora ili projekata u vrijednosti od oko 600 milijuna kuna. Do današnjeg dana isplaćeno je više od 515 milijuna kuna što govori da se ti projekti unatoč krizama realiziraju.

U posljednjih  godinu i pol dana zatekao nas je veliki porast cijena s kakvim se nismo suočavali u proteklim godinama, pa čak i desetljećima pri čemu su prvi na udaru poljoprivrednici. Vlada je svojim mjerama nastojala ublažiti taj teret, osobito malim i srednjim poduzetnicima koji su u svakoj državi motor gospodarskog razvoja, izjavila je ministrica Vučković-

Navela je da je Vlada u paketu mjera za mikro, male i srednje poljoprivrednike i i proizvođače osigurala potpore vrijedne 240 milijuna kuna što će biti realizirano iz Programa ruralnog razvoja. Tu je i 200 milijuna kuna za sektor prerade i prehrambenu industriju koja se suočava s posljedicama porasta cijena energenata. Za sada je osigurano i 100 milijuna kuna za ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda, a to će po riječima ministrice biti i povećano.

U sljedećem programskom razdoblju čekaju nas značajna sredstva za hrvatsku poljoprivredu. Hrvatski Nacionalni strateški plan koji završavamo i koji je pred konačnim slanjem u Europsku komisiju vrijedan je otprilike nešto manje od 3 milijarde i 800 milijuna eura. Ovo je prva Vlada koja je također povećala minimalni udio nacionalnog sufinanciranja sa 15 na 20 posto odnosno za 103 milijuna eura, nastojeći odgovoriti svim izazovima. I dalje ćemo imati značajna sredstva i za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda, a za mlade poljoprivrednike još veće pojedinačne potpore, istaknula  je ministrica Vučković i zaključila da će raditi još više nego do sada na izgradnji potrebne poljoprivredne infrastrukture.

U ime korisnika zahvalio je Zlatko Pignar iz Pravutine koji se prijavio na projekt zbog povećanja svog stočarskog fonda i zbog nabave nove tehnologije.