Prvi Karlovački

Ministrica Blaženka Divjak: Izdignite se iz pozicija i ostvarite kompromis kvalitetnim dijalogom

Autor: Anamarija Radočaj

19.11.2019

Mozaik

Na izvanrednoj press konferenciji ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da o ostavci ne razmišlja te da će raditi dok ima načina utjecati na kvalitetno rješenje

U ministarstvu obrazovanja ministrica Blaženka Divjak održala je u utorak izvanrednu press konferenciju na temu najavljenog frontalnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Pokušala sam pomiriti dva ustavna prava – ono na kvalitetno obrazovanje za djecu i pravo učitelja da se bore za bolji materijali status. Od danas to više nije moguće pomiriti. Sustav se nalazi u potpunoj blokadi i to je rezultat igre moći i nadmetanja i ja u takvim scenarijima ne želim sudjelovati. Na kocki je budućnost učenika. Roditelji za svoju djecu žele najbolje obrazovanje i s pravom su ljuti jer niti jedna strana nije bila spremna za kompromis. Ponovno pozivam na dijalog, da se strane izdignu iz pozicija, pronađu kompromis i stave djecu na prvo mjesto jer u suprotnom svi gubimo, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Za sutra je najavljen sastanak sindikata i pravobraniteljice na temu kako osigurati ustavno pravo na obrazovanje, a razgovarat će se i o nadoknadi nastave za koju su predložena četiri mehanizma – nadoknada nenastavnim danima, subotom, skraćivanje praznika ili produžetak školske godine.

Na pitanje o ostavci ministrica je napomenula da je razmišljala kako ne doprinijeti kaosu, nego kako učvrstiti put do rješenja te je dodala da će nastaviti s radom dok god ima načina da utječe na  kvalitetno rješenje.

Situacija je vrlo ozbiljna, svi moramo raditi da ova važna školska godina ima kvalitetno obrazovanje. Moramo raditi u interesu učenika inače je svrha sustava ugrožena. Rješenje se treba naći u dijalogu između sindikata i premijera i moraju pronaći kvalitetan kompromis. Dvije udaljene pozicije se ne približavaju i ja se tu neću svrstati na stranu jednih ili drugih. Ovo što sada imamo, nešto je što nije dobro i to je dio nezadovoljstva koje učitelji iskazuju. Što se koeficijenata tiče to je činjenica, ono što treba napraviti treba sjesti za stol i vidjeti što se može sada učini, zaključno je poručila Divjak.

Foto: vlada.rh