Prvi Karlovački

Ministar Fuchs svečano otvorio školsku sportsku dvoranu u Kamanju

Autor: Ksenija Begović

07.05.2021

Vijesti

Simbolično, bacanjem lopte u koš, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas je otvorio novoizgrađenu sportsku dvoranu Područne škole Kamanje. Kako je prilikom otvorenja rekao, dvorana je dio škole kao i učionica.

Nastojanje je da sva djeca, ne samo u Karlovačkoj županiji i vašoj općini, nego na cijelom teritoriju Hrvatske imaju jednake uvjete pohađanja nastave, sticanja novih znanja, sukladno njihovim osobnim mogućnostima. To je ono što mi u Ministarstvu znanosti i u Vladi želimo ostvariti. Zato posebno veseli današnji dan i ova sportska dvorana koju mi u Ministarstvu gledamo ne kao nešto gdje će se djeca isključivo igrati, nego kao jednu od učionica. Mi smo to tako deklarirali. Sportske dvorane su u funkciji učenja i svaka škola treba imati sportsku dvoranu primjerenu svojoj veličini, istaknuo je ministar.

Područna škola Kamanje pripada matičnoj Osnovnoj školi u Žakanju, a ravnateljica Jasmina Katunić zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovom projektu, od same ideje do realizacije. Podsjetila je da se radi o investiciji vrijednoj 7,8 milijuna kuna.

Sada naše škole, kako područna, tako i matična imaju izvanredne uvjete za izvođenje nastave iz svih nastavnih predmeta. Opremljenost i prostranost ovog prostora primamljiva je pozivnica svim mještanima i rekreativcima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u svim godišnjim dobima, dodala je Katunić.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je da je izgradnja sportskih dvorana u svim općinama koje imaju školu cilj koji si je Županija zadala.

To je put ka cjelodnevnom programu obrazovanja. To je put ka onom sadržaju koji naša djeca zaista moraju imati, a to je kvalitetno bavljenje fizičkom aktivnošću i tjelesnim odgojem. Međutim ove dvorane nisu samo nastavni prostori, ove dvorane su u našim općinama i prostori gdje će se odvijati i kompletan društveni život, zajedno sa rekreativcima i njihovim sportskim aktivnostima, ali isto tako i brojnim kulturnim događanjima.

Furdek Hajdin je napomenula da i da u financiranju izgradnje dvorane nije sudjelovala jedinica lokalne samouprave, odnosno Općina Kamanje.

Dvorana je izgrađena nacionalnim sredstvima, uz potporu Ministarstva i sredstvima Županije. Meni je žao, lokalne uprave nije bilo. Možda bismo već u jesen imali ovu sportsku dvoranu za cijelu školsku godinu. Zato pozivam lokalnu upravu da u budućim projektima djelujemo zajedno, jer samo nas zajedništvo čini jakima, poručila je županica.

Ispred mještana okupljene je svečanosti pozdravio i Stjepan Maršić, koji je ispred lokalne zajednice zahvalio također Ministarstvu i Županiji koji su pomogli u izgradnji dvorane.

Ministar Fuchs govorio i o razvoju školstva te koji su planovi i ciljevi u reformi obrazovanja.

Vlada RH je osigurala nešto što nam daje garanciju da možemo gledati optimistično u godine koje dolaze. To je novac koji će se realizirati kroz Nacionalni plan oporavka, gdje je segment obrazovanja zastupljen s 15 posto od ukupno raspoloživih sredstava, a to je 7,5 milijardi kuna. U cijelom tom reformskom procesu smo omogućili izgradnju kapaciteta, jer je reformski paket zamišljen da bi Hrvatska do 2027. trebala prijeći na cjelodnevnu nastavu. U tom smislu sve škole moraju biti u jednoj smjeni. Tako će godine koje dolaze, počevši od iduće biti godine intenzivne škologradnje, zaključio je Fuchs.

Po završetku programa u Kamanju, ministar je pratnji županice i njene zamjenice Vesne Hajsan Dolinar, obišao i Područnu školu Vivodina koja je nedavno obnovljena.