Prvi Karlovački

Ministar državne imovine Mario Banožić posjetio KA-županiju

05.11.2019

Županija

Ministar uručio ugovor o prijenosu prava vlasništva dekanici Veleučilišta Nini Popović, ugovore o darovanju županu Damiru Jeliću i gradonačelnici Ozlja Gordani Lipšinić, a tabularne isprave o kupnji i pravu upisa nekretnina slunjskom gradonačelniku Juri Katiću

Ministar državne imovine Mario Banožić danas je posjetio Karlovačku županiju gdje se u Uredu župana sastao sa županom Damirom Jelićem  te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja cijele županije.

Precizno smo na sastanku prošli kroz stotinjak projekata i napravili inventuru sa sugestijama što nam je činiti kako do Nove godine, a tako i od Nove godine nadalje. Takav rad krijepi napore svih načelnika i gradonačelnika, vidi se točno gdje smo slabiji i što treba ubrzati, ali jednako tako se i vide one lijepe stvari zbog kojih smo se i sastali. Mi ćemo i dalje ustrajati kao Karlovačka županija, i imati prioritete za svaki grad i općinu, uvodno je rekao župan Damir Jelić.

Nakon sastanka ministar Banožić je uručio ugovor o prijenosu prava vlasništva dekanici Veleučilišta Nini Popović, ugovore o darovanju županu Damiru Jeliću i gradonačelnici Ozlja Gordani Lipšinić, a tabularne isprave o kupnji i pravu upisa nekretnina slunjskom gradonačelniku Juri Katiću.

Prije svega to je ugovor o prijenosu prava vlasništva. Radi se o bivšem vojnom hangaru, Bosanskom magazinu i staroj Vojnoj bolnici s ciljem podizanja standarda Veleučilišta u Karlovcu i razvoja Studentskog doma. Vrijednost ovog ugovora je više od 20 milijuna kuna, a radi se o vrijednoj nekretnini koja ima više od 10 tisuća kvadratnih metara. Imamo i dva ugovora o darovanju; jedan je Gradu Ozlju kojem se daruje nekretnina u Vrhovcu za potrebe smještaja Istraživačko – edukacijskog centra za vinarstvo i lovstvo. Država darovanjem tih 2.236 kvadratnih metara pomaže Grad Ozalj u tom projektu i nadam se da ćemo tako  činiti i u budućnosti. Nadalje tu je Karlovačka županija, a radi se o poslovnom prostoru na uglu Radićeve  i Ulice kralja Tomislava , bivša knjižara Naprijed, koji bi trebao biti na korist Trgovačko ugostiteljskoj školi. Prostor ima 965 kvadratnih metara, ukupne vrijednosti 552 tisuće kuna, a služit će školi kako bi se podignula kvaliteta nastave. Tu su još i dvije tabularne izjave, naime s Gradom Slunjem, nakon uspješno završenih kupoprodajnih ugovora, imamo prijenos predmetnih nekretnina, te će se Grad Slunj upisati na vlasništvo, rekao je ministar državne imovine Mario Banožić i istaknuo.

Upravo ova četiri projekta su dio onoga što Vlada Republike Hrvatske radi na korist građana s ciljem razumijevanja potreba lokalne zajednice, prije svega njihovih čelnika. S tim ciljem Vlada pomaže pri rješavanju imovinsko pravnih odnosa, ali isto tako stvara si obvezu u provođenju tih projekata na korist svih građana i na taj način potvrđujemo jedan diskurs rada, odnosno decentralizacije projekata i sredstava prema jedinicama lokalne samouprave.

Inače, u Ministarstvu državne imovine otvoreno je 2.367 zahtjeva za dodjelu imovine u vlasništvo ili na korištenje pa se u razgovorima s gradonačelnicima i načelnicima utvrđuju razlozi zašto predmeti stoje te što treba napraviti u nadopunama kako bi ih se riješilo.

Ovdje smo vidjeli više od stotinu zahtjeva koje Karlovačka županija drži  kao svoje prioritete, razgovarali konkretno o 65 koji u ovom trenutku stoje jer nedostaju projekti o parcelizaciji, usklađenje s prostornim planovima ili pak ne riješenim  imovinsko pravnim odnosima. Do 31. prosinca ove godine svi gradonačelnici i načelnici trebaju podnijeti zahtjeve za darovanjem i da završimo proces prijenosa vlasništva s ciljem stvaranja baze projekata koja bi trebala rezultirati završetkom radova na tim nekretninama. U praksi je taj rok pet godina, mi ga pokušavamo staviti u proces sufinanciranja tehničke dokumentacije s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali i traženja daljnjih izvora financiranja, naveo je ministar Banožić.

(m.m.)

Foto: i.č.