Prvi Karlovački

Ministar Ćorić: Suradnja sa Županijom i JLS kontinuirano je izvrsna, posebice s Gradom Karlovcem

Autor: Miloš Milovanović

12.10.2021

Županija

U kontekstu realizacije vodno komunalnih projekata ustanovili smo jako dobro stanje, poručio je Ćorić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić sa suradnicima danas je održao redovnu koordinaciju na temu projekata u vodnom gospodarstvu u Karlovačkoj županiji te o problematici rada HE Lešće. Na sastanku je bio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Domaćini su bili karlovački gradonačelnik Damir Mandić i županica  Martina Furdek Hajdin.

S razine gradske uprave zadovoljni smo brzinom radova i s onim što je nama posebno važno koordinacijom svega onoga što se događa na terenu. Što se tiče Aglomeracije, na mjesečnoj razini smo u kontaktu s Hrvatskim vodama, imamo veliku podršku budući da je to zaista zahtjevan projekt. Ono što nam predstoji vezano je uz grupu broj 4, radi se o ponovljenoj javnoj nabavi za Zvijezdu, Gornje Mekušje i Malu Švarču. I tu od strane Hrvatskih voda imamo podršku i vjerujem da ćemo već do kraja godine imati raspisanu javnu nabavu, izjavio je gradonačelnik Mandić.

Projekti koji su vezani uz europsko financiranje su zaista kvalitetno pripremljeni.  Koristi se i tekuća perspektiva od 2014.- 2020., ali pripremljen je i dobar dio dokumentacije za novo financijsko razdoblje. Gradilišta su vidljiva kao i pomaci i tu je koordinacija općina, gradova i nas iz Županije te naravno državnih institucija zaista kvalitetna. Rezultati te suradnje upravo se i vide, istaknula je županica Furdek Hajdin i dodala:

Osvrnuli smo se i na tekuću javnu raspravu gdje se govori o novim uslužnim područjima javnih isporučitelja gdje će naša cijela županija vjerojatno, zajedno sa dijelom naselja u općinama Krašić i  Brinje, a bez Rakovice, postati jedno novo vodno-uslužno područje. Doći će do promjene u sustavu tvrtki odnosno vodovoda i kanalizacija kojih imamo na području naše županije.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je govoreći o izgradnji sustava obrane od poplava na karlovačkom području kazao:

Upravo dovršavamo radove na Mjeri 2, odnosno na području Logorišta i Male Švarče. Nasipi su u potpunosti završeni za potrebe zaštite od Korane i Mrežnice, tako da uskoro očekujemo tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole. Započeli smo i s aktivnostima na području Selce –  Rečica te je već otvoreno jedno gradilište. Do kraja mjeseca još dva izvoditelja kreću s radovima te će ukupna vrijednost radova na području Selca i Rečice biti ugovorena za više od 100 milijuna kuna. Sve ide po planu, tako da možemo svjedočiti dobroj realizaciji na terenu kao i suradnji s Karlovačkom županijom, Gradom Karlovcem i naravno velikoj potpori Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najprije je istaknuo kako je suradnja s Karlovačkom županijom kao i s jedinicama lokalne samouprave, posebice s Gradom Karlovcem kontinuirano izvrsna.

U kontekstu realizacije vodno komunalnih projekata ustanovili smo jako dobro stanje kako u pripremi dokumentacije kod onih koji će tek biti realizirani i tu prije svega mislim na Aglomeraciju Plitvička jezera, odnosno na vodovodnu mrežu na području Rakovice, ali isto tako i po pitanju onih projekata koji su trenutno u fazi realizacije. Tu, pak, mislim  na obranu od poplava kako na području Ogulina, tako i na području Karlovca. Što se tiče zaštite prirode, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odnosno naša Uprava za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode apsolutno stoje na raspolaganju Karlovačkoj županiji, u kontekstu zaštite rijeke Mrežnice. U narednom razdoblju, zajedničkim naporima iznaći će se model zaštite odnosno dizanje razine zaštite. Naravno, kako bi se s jedne strane omogućila veća zaštita biljnog i životinjskog svijeta u i oko Mrežnice, a s druge strane omogućilo da stanovništvo uz Mrežnicu optimalno funkcionira u tim novim uvjetima  zaštite. Neke razine zaštite ne bi to omogućile u potpunosti i zato tom rješenje trebamo pristupiti pametno, rekao je.

Zaštita se ne bi odnosila na Vojni poligon Slunj, gdje Mrežnica izvire, ali da na ostatak njenog toka koji će stručnjaci obići u iduća dva tjedna i potom dati stručnu procjenu što i kako.

Govoreći o radu HE Lešće i posebnog režima njezinog funkcioniranja, koordinacijski sastanci odrađeni u prošlosti već su urodili plodom.

Uspostavljena je tijesna komunikacija između predstavnika HEP-a odnosno Karlovačke županije na svim razinama koje su za to potrebne. S druge strane radi se na iznalaženju idejnog rješenja koje će biti implementirano u narednom razdoblju. To će potrajati, s obzirom da je riječ o nekoliko varijanti s kojima se ide. No, to ću prepustiti struci. Onog trenutka kada se odabere konačno rješenje, ono će biti komunicirano prema javnosti i vjerujem da će stanovnici nizvodno od Lešća, tim rješenjem biti zadovoljni. Naime, njegova je intencija, ali i naša, prije svega vodni val koji nastaje na Lešću u pojedinim trenucima umanjiti. A s druge strane kontinuirano komunicirati na svim razinama; mislim na korisnika HE Lešće,  HEP, s jedinicama lokalne samouprave i Županijom.

Prokomentirao je i najnovije povećanje cijena goriva te razmišlja li država o smanjenju trošarina.

Mi smo u fazi u kojoj cijela Europa u ovom trenutku trpi značajno povećanje cijena struje, plina i goriva. U Hrvatskoj smo u situaciji da će cijene plina i struje u sljedećim mjesecima biti nepromjenjive. To je poruka koju još jednom želim uputiti našoj javnosti i umiriti kućanstva. Dakle, govorimo o stabilnim cijenama plina do 1. travnja sljedeće godine te o sljedećih nekoliko mjeseci u kojima će biti sigurno stabilna cijena  električne energije za kućanstva. Ono što eskalira je cijena goriva. Iz cijene goriva, od trenutnih 11,42 kuna, u slučaju  diesela,  preko 5 kuna ide u smjeru trošarina, odnosno poreza na dodanu vrijednost. Ukoliko sljedeći tjedni pokažu nastavak ovog trenda, a ne njegovo vraćanje na niže razine, predsjednik Vlade dao je jasnu uputu da se analiziraju opcije utjecaja na pojedine troškovne elemente u samoj cijeni: govorimo o trošarinama, odnosno PDV-u na isporuku goriva. To je nešto o čemu će biti riječi u sljedećim tjednima, ukoliko ovaj trend nastavi ići uzlaznom putanjom.  Nećemo čekati još dugo jer smo svjesni posljedica koje povećanje cijena goriva nosi na najširi krug potrošača u Republici Hrvatskoj, na sve vozače i njihove budžete, zaključio je ministar Ćorić.