Prvi Karlovački

Ministar Ćorić obišao gradilište nasipa u Logorištu

Autor: Ksenija Begović

29.06.2020

Karlovac

Gradilište nasipa u Logorištu danas je obišao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Gradonačelnik Damir Mandić tijekom obilaska napomenuo je da je zadovoljstvo vidjeti da napreduju radovi na Mjeri 2 izgradnje sustava obrane od poplava, na čemu je zahvalio Ministarstvu i Hrvatskim vodama.

Nemojmo smetnuti s uma da su 2018. prvi put postavljene box barijere koje su dva puta obranile ovo područje od poplava. Ovi nasipi će riješiti ovaj problem za narednih 100 godina i više. Sustav obrane od poplava Karlovca ima osam mjera i uvjeren sam da će grad Karlovca kroz neke tri godine zaista biti maksimalno obranjen od poplava, istaknuo je gradonačelnik.

Napomenuo je da je tema razgovora s ministrom Ćorićem i projekt Aglomeracije Karlovac – Duga Resa.

Počele su javne nabave. Neke su završene i kroz nekih 15-ak dana kreću nabave za radove. Vrijednost projekta je skoro 420 milijuna kuna. Nama je važno da smo naknadno, ali u planu, uspjeli dijelom projekta učiniti i našu Zvijezdu i vjerujem da ćemo kroz nekih šest mjeseci najkasnije imati fizičke radove, dodao je Mandić.

Kroz ovaj će projekt sustav odvodnje dobiti četvrti koje već desetljećima to očekuju, podsjetio je Mandić, spomenuvši  Gornju i Donju Švarču, Jamadol, Drežnik i Hrnetić.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin se nadovezala na Mandića istaknuvši da je oba projekta Županija nadležna za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola. Iako nije obavezna, Županije se uključila u projekte i kroz rješavanje imovinskopravnih poslova.

Danas u Karlovačkoj županiji radi 15 djelatnika koji su zaposleni isključivo za rješavanje imovinskopravnih odnosa, dakle privatnih parcela da bi se ovaj projekt moga realizirati, kako u Sisačko-moslavačkoj tako i u Karlovačkoj županiji. Osim te suradnje koju treba naglasiti gdje su surađivali gradovi, grad Karlovac i općine posebno bih istaknula tri, to je nositelj Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo obrane koje je omogućilo ovaj Bailey most i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koji je vezan za izgradnju obilaznice koja je također u ovoj gradskoj četvrti Turanj, istaknula je zamjenica župana.

Ministar Tomislav Ćorić je napomenuo da je od 2017. godine sustav obrane od poplava problem s kojim se ministarstvo kojem je na čelu uhvatilo u koštac. Kazao je da u narednom razdoblju očekuje intenziviranje radova što se tiče obrane od poplava. Osvrnuo se i na projekt Aglomeracije napomenuvši da je to jedan od 59 sličnih velikih projekata vrijednih 25 milijardi kuna.

Nadam se do kraja 2023. godine da ćemo pitanje obrane od poplava na ovom najugroženijem području u Hrvatskoj konačno staviti ad acta i da ćemo pričati o tome kroz priče iz naše prošlosti,  definitivno ne sadašnjosti i budućnosti, napomeno je Ćorić

Kako je rekla pomoćnica ministra Elizabeta Kos trenutačno se na karlovačkom području gradi nasip u Logorištu dužine 5,8 kilometara u sklopu Mjere 2, a radi se i na Mjeri 4, a radi se više od tri kilometra nasipa uz Koranu i Mrežnicu. Kos je napomenula da su u tijeku nabave za dvije faze Rečica i Selce te da se očekuje skoro otvaranje ponuda i početak radova i na tom području.