Obilježavanje 33. obljetnice 2. gardijske brigade Gromovi

Na obilježavanju značajne obljetnice ministar Anušić i general Kundid

VIŠE IZ RUBRIKE

  Svečano

  Geslo 2. gardijske brigade „Jednom Grom – zauvijek Grom“ sinonim je snage i hrabrosti pripadnika Gromova koju su pokazali u oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, poručio je ministar Anušić.

  Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić kao izaslanik predsjednika Vlade RH i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid sudjelovali su danas 18. svibnja 2024. godine na obilježavanju 33. obljetnice 2. gardijske brigade Gromovi u Dugoj Resi.

  Ministar Anušić je u ime Vlade s izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim Gromovima.

  Tom prigodom, ministar je čestitao pripadnicima 2. gardijske brigade Gromovi 33. obljetnicu osnutka prisjetivši se 205 poginulih i tri nestala pripadnika brigade, koji su dali neizmjeran doprinos za slobodu hrvatskog naroda u svim dijelovima Republike Hrvatske.

  „Ime koje nosite 'Jednom grom – zauvijek grom' sinonim je snage i hrabrosti koju ste pokazali u oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, od Banovine i Korduna, hrvatskog juga gdje ste sudjelovali u deblokadi, grada Dubrovnika, vojno-redarstvenim operacijama Maslenica i Bljesak te završnih operacija Hrvatske vojske u kojima ste dali nemjerljiv doprinos u oslobađanju okupiranih područja“, podsjetio je ministar.

  Zelene beretke koje su nosili pripadnici 2. gardijske brigade Gromovi i koje su bile prepoznatljive u Domovinskom ratu danas s ponosom nose njihovi slijednici, pripadnici 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

  Podsjećamo, 15. svibnja na dan osnutka 2. gardijske brigade i Dan 2. mehanizirane bojne Gromovi u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji održana je svečanost na kojoj su, između ostalog, novim pripadnicima bojne uručene zelene beretke u znak sjećanja na poginule i nestale pripadnike Gromova.

  U sklopu obilježavanja održana je i svečana akademija u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa kojoj je prisustvovao i predsjednik Zoran Milanović.