Minimalac u neto iznosu ne smije biti manji od 500 eura, rodiljska naknada za drugih šest mjeseci diže se na 1.000 eura, uvodi se plaćeni očinski dopust

VIŠE IZ RUBRIKE

  Vlada od siječnja iduće godine znatno povećava minimalnu plaću koja u  neto iznosu ne smije biti manja od 500 eura, odnosno 3.750 kuna. U bruto iznosu minimalac bi se trebao biti oko 4.700 kuna.

  -Prosječna je neto plaća u kolovozu iznosila 7.118 kuna što je na godišnjoj razini nominalni porast za 5,9%, odnosno 1.445 kuna više nego prije 5 godina, a prvi je put u veljači ove godine premašila 7.000 kuna. Podsjetit ću da smo od 2017. do danas osnovicu za izračun plaća za državne i javne službenike povećali za 17%, odnosno za 936 kuna, dok se od 2012. do 2017. nije mijenjala. Tim značajnim povećanjem od čak 10,3% za 51.000 zaposlenih minimalnu plaću prvi put podižemo iznad 50% od prosječne plaće i iznad 60% neto medijalne plaće. Medijalna plaća je u kolovozu iznosila 6.014 kuna. Podsjećam da je prije pet godina minimalna plaća iznosila 38% od prosječne. Tako ćemo u pet godina minimalnu plaću podići za 50% odnosno za 1.254 kune, ili četiri puta više nego u prethodne tri vlade. To su konkretne mjere u korist zaposlenih s najnižim primanjima, riječi su premijera Andreja Plenkovića.

  Uz minimalac raste i cijena studentskog rada, satnica se povećava na 29,29 kuna.

  Vlada se odlučila i na povećanje porodiljne naknade za drugih šest mjeseci na tisuću eura, odnosno 7.500 kuna, a uvodi se i plaćeni očinski dopust od deset dana.

  -U proteklih pet godina udvostručili smo roditeljsku naknadu, koja se odnosi na drugih šest mjeseci nakon poroda, te je podigli s 2.660 na 5.654 kune, što je gotovo na razini medijalne plaće. Kao demografsku mjeru, podići ćemo je sljedeće godine na 7.500 kn za zaposlene i samozaposlene roditelje, a istodobno uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće. Mjere za stvaranje pozitivnog društvenog ozračja za zasnivanje ili proširivanje obitelji, djecu i starije, usmjerene su na aktivan doprinos društvenih i gospodarskih aktera demografskoj revitalizaciji zemlje, poput općina, gradova i županija, organizacija civilnog društva te znanstvene i akademske zajednice. Tu mislim i na poslodavce koji mogu osigurati kvalitetnija radna mjesta i veća primanja radnika, što smo im omogućili kroz porezne olakšice i bolje radne uvjete prilagođene roditeljima, stoji na stranicama Vlade.

  Foto: Vlada RH