Prvi Karlovački

Mine još uvijek prijete: “Travanj-mjesec zaštite od mina”

Autor: Branko Obradović

17.04.2021

Vijesti

Danas je na području Karlovačke županije još 40 kvadratnih kilometara minski sumnjive površine

“Travanj – mjesec zaštite od mina”, u Republici Hrvatskoj se obilježava kao podsjetnik na minsku opasnost koja se još uvijek nalazi među nama. U vrijeme kada nas je zadesila pandemija koronavirusa, pogibelji potresa i njihove posljedice pomalo nam “ispod radara” prolazi opasnost koja je još uvijek prisutna na našem prostoru. Nedavni minski incident, kada je na Kapeli grupa ilegalnih migranata stradala u minskom polju, osvijestilo je spoznaju da minska opasnost na području Karlovačke županije još uvijek postoji i poziva na oprez.

Danas je na području Karlovačke županije još 40 kvadratnih kilometara minski sumnjive površine, koja se nalazi na području 6 općina. Minski sumnjivi prostor nalazi se na područjima općina Tounj, Josipdol, Plaški, Saborsko, Rakovica i Cetingrad. Uglavnom se radi o šumskim površinama (99,7 posto) koje su zbog konfiguracije terena i udaljenosti od komunikacija slabo prohodne. Sve su minski sumnjive površine, od strane Hrvatskog centra za razminiranje, dobro i vidljivo obilježene tablama upozorenja na opasnost od mina.

U tijeku je priprema projekta razminiranja šumskih površina na području Karlovačke županije, pod nazivom Karlovac KARTS, kojim bi se razminirala površina od preko 17 kvadratnih kilometara šumskog terena. Vrijednost projekta je 187,1 milijun kuna, a finacirao bi se sredstvima iz Europske unije. Projekt pripremaju Hrvatske šume, a njegova realizacija trebala bi započeti ove godine.

Karlovačka županija je, povremeno uz Vukovarsko-srijemsku županiju, jedina županija u Republici Hrvatskoj koja je više od 10 godina i sama finacirala razminiranje na svom području. Tako je iz vlastitog proračuna izdvojila ukupno 7,5 milijuna kuna za projekte razminiranja. Na taj su se novac pribrajale i donacije stranih Vlada (najviše SAD-a) i nevladinih organizacija te kroz razne humanitarne manifestacije i donatorske večere, čime je iznos donacija za razminiranje Karlovačke županije dosegnuo iznos od blizu 10 milijuna kuna. Valja također spomenuti i projekt razminiranja poljoprivrednih površina, vrijedan 29 miljuna kuna, financiran u potpunosti EU sredstvima, kojim je Karlovačka županija prva pokrenula ovaj model u Republici Hrvatskoj, kojeg su kasnije slijedile i druge, minama ugrožene, hrvatske županije. Ovo su neki od pokazatelja koji govore koliko je ovaj posao zahtjevan, skup i dugotrajan. Aktivnim djelovanjem svih uključenih u ovaj proces on se nastavlja do konačnog razminiranja Republike Hrvatske, a do tada valja biti na oprezu i ne zalaziti u obilježena područja minske opasnosti. Na to nas prisjeća i “Travanj – mjesec zaštite od mina”.

foto: Ravnateljstvo Civilne zaštite