Prvi Karlovački

Mimohod vatrogasaca gradskim ulicama

Autor: Ksenija Begović

07.05.2022

Karlovac

Svibanj je mjesec zaštite od požara pa tim povodom vatrogasci organiziraju brojne aktivnosti. Obilježavanje je počelo u srijedu na sam Dan hrvatskog vatrogastva – 4. svibnja kad je spomendan  svetog Florijana. Sinoć je u atriju Veleučilišta održan Vatrogasni bal, a danas su vatrogasci imali svečano postrojavanje na ŠRC-u Korana.

Sudjelovali su i vatrogasci iz Javne vatrogasne postroje i članovi brojnih dobrovoljnih društava koja djeluju u sklopu Vatrogasne zajednice grada Karlovca.

Zapovjednik JVP, a ujedno i VZG Karlovca Miroslav Rade predao je prijavak gradonačelniku Damiru Mandiću, koji je obišao i razgledao brojna izložena vatrogasna vozila. Kako je Rade napomenuo moglo se vidjeti da se vozni park posljednjih godina obnavlja, pri čemu je velika pomoć bio i program Vlade.

Kako je zapovjednik napomenuo, proteklu je godinu za vatrogasce definitivno obilježio potres, a početkom ove godine više su bili angažirani na domaćem terenu, jer je zbog sušnog vremena bio veliki broj požara na otvorenom.

Gradonačelnik Mandić je istaknuo kako je na vatrogasce ponosan, kako na one iz JVP, tako i na one dobrovoljne jer su pokazali da se na njih uvijek može računati u kriznim situacijama te da su se dokazali kao glavna operativna snaga sustava zaštite i spašavanja.

Nakon postrojavanja mimohod vatrogasnih vozila prošao je gradskim ulicama, u Mahičnom su bili na svetoj misi, a vatrogasna je veselica i druženje nastavljeno u vatrogasnom domu DVD-a Tuškani.

Do kraja mjeseca slijedi još niz edukativnih i preventivnih aktivnosti, koje vatrogasci redovito provode svakog svibnja.