Prvi Karlovački

Milijuni kuna iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa

Autor: Ivica Pilaković

12.07.2022

Županija

Karlovačka županija i Grad Karlovac organizirali su, u suradnji s Obrtničkom komorom Karlovačke županije i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Karlovac, predstavljanje projekata ugovorenih u sklopu Fonda solidarnosti Europske unije, kako bi se obrtnici, poduzetnici i svi zainteresirani upoznali s planiranim aktivnostima i dinamikom provedbe projekata.

Franjevački samostan i župa Presvetog trojstva u Karlovcu, Crkva Sv. Katarine u Kunićima Ribničkim, Crkva Sv. Ilije Proroka u Lipniku, Crkva Sv. Filipa i Jakova u Reštovu, Crkva Sv. Antuna Velikog u Kaštu, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Oštarijama – kulturna su dobra oštećena u potresu, koja će se obnavljati novcem iz Fonda solidarnosti EU. Ukupno je za njihovu sanaciju odobreno 116 milijuna kuna. Za još 5 objekata na području grada Karlovca također je odobren novac, a to su: zgrada na adresi Gaza 3, takozvana Mihalićeva kuća, Mala zgrada gradske uprave, Kamod, Gradski muzej i Hrvatski dom. Ukupno, također iz Fonda solidarnosti – više od 83 milijuna kuna. Novac je osiguran i trebat će ga potrošiti u veoma kratkom roku, do svibnja iduće godine, a javni pozivi unutar postupaka javne nabave za izvođače radova očekuju se u rujnu i listopadu ove godine.

Karlovačka županija i Grad Karlovac organizirali su, u suradnji s Obrtničkom komorom Karlovačke županije i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Karlovac,  predstavljanje projekata ugovorenih u sklopu Fonda solidarnosti Europske unije, kako bi se obrtnici, poduzetnici i svi zainteresirani upoznali s planiranim aktivnostima i dinamikom provedbe projekata.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je kako se ta sredstva, namijenjena obnovi nakon potresa, ne smiju propustiti. –Ovo je povijesna i generacijska prilika da se te crkve stave u funkciju. Rokovi će biti iznimno kratki, posao je veoma izazovan, ali radi se o velikim sredstvima i mi ovo vidimo kao šansu. Sigurna sam da ćemo zajedničkim snagama, prije svega suradnjom i sinergijom, ovu priliku iskoristiti, istaknula je županica Furdek Hajdin.

Mi smo naš posao napravili, osigurali smo sredstva, doveli smo novac. Posao će biti zahtjevan, ali alibi nema nitko. Ovo je prilika da neke povijesne zgrade vratimo u život, poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

U nastavku sastanka u Županijskoj komori voditeljica Odjela za graditeljstvo HGK Katarina Sikavica predstavila je i novu uslugu Hrvatske gospodarske komore: Indeks cijena građevinskog materijala. Ta bi usluga u uvjetima snažnog rasta cijena naručiteljima trebala omogućiti provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe infrastrukturnih projekata.