Prvi Karlovački

“Mi volimo isticati da je kamp u Selcu jedinstven gimnastički kamp na svijetu”

Autor: Branko Obradović

06.08.2022

Sport

Razgovor: Ivan Šimunović, trener Gimnastičkog kluba "Sokol" Karlovac

Gimnastički klub “Sokol” iz Karlovca jedan je od uspješnijih klubova u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Petra Furač već je godinama najbolja sportašica grada Karlovca i Karlovačke županije. Gimnastika je bazični sport i veliki je interes roditelja da im djeca od najmlađe dobi dođu trenirati u klub. Jedan od važnih projekata kluba je Ljetni gimnastički kamp, koji se svakog ljeta održava u Hostelu Karlovac u Selcu. Gimnastički klub “Sokol” i Gimnastički savez Karlovačke županije organiziraju kamp u suradnji s Hostelom Karlovac u Selcu. Kamp ove godine traje ukupno u dva turnusa od 23. srpnja do 7. kolovoza, a ukupno sudjeluje 180 gimnastičara i gimnastičarki. Posjetili smo kamp i razgovarali s glavnim trenerom Gimnastičkog kluba “Sokol” Ivanom Šimunovićem o kampu, rezultatima ostvarenim na natjecanjima u ovoj godini, treninzima i planovima za budućnost.

Kako si zadovoljan s prvim dijelom sezone?

-Pa, sve je OK, sve je u redu prošlo. Dobro smo radili cijelu godinu, snalazili smo se sa svim tim novim izazovima i stvarima, tako da evo trudimo se biti sve bolji. Posebno je dobro, nakon što su ukinuta sva ograničenja.

Nema više ograničenja što se tiče treninga, a vratila su se i natjecanja. Je li sada puno bolje raditi?

-Nadam se da će to tako i ostati i da se više nećemo nikada vraćati na one stare mjere. Naravno, da je sada bolje za raditi. Trenirali smo tijekom proljeća u našoj dvorani u Sokolskom domu. Radilo se intenzivno, jedino se ove godine promijenio uobičajeni raspored natjecanja. Natjecanja koja su do sada bila raspoređena tijekom cijele godine, sada su bila sva stavljena do lipnja, tako da smo morali malo drugačije planirati treninge, kako bi izašli najspremniji na ta natjecanja. Ove godine vidimo značajan porast broja natjecanja, te nas u drugom dijelu sezone čekaju tri dodatna natjecanja tako da su to dobre vijesti za gimnastiku i naše gimnastičare, pa ja vjerujem da bi mi to morali još bolje odraditi. Zadovoljan sam s rezultatima u prvom dijelu sezone, ali imamo neke planove kako bi sebi olakšali rad kako bi ga uspjeli unaprijediti i nadograditi, a da li ćemo u tome uspjeti to će pokazati sljedeća sezona.

Imate u klubu sve uzraste, pa i seniore, tu treba posebno izdvojiti Lovru Čorka i Petru Furač. Što oni trenutno rade?

-Oni vježbaju punom parom, pripremaju se, izlaze na pozive Hrvatskog gimnastičkog saveza na kontrolne treninge. Kad smo već kod njih. moram reći da naša Petra Furač neće biti ove godine u kampu, niti na jednom od dva turnusa, jer se ona priprema za Europsko prvenstvo u Mȕnchenu, Ona je inače član seniorske reprezentacije, tako da se nadam se da će sve proći u redu. Ona se sada priprema djelomično u dvorani u Lučkom, u Sportskom centru Lučkom, nešto i doma, tako da bi to trebalo biti kako treba i očekujem da će ona i reprezentacija ostvariti značajne rezultati.

Znam da Petra Furač voli biti u ovom ljetnom kampu, ali Europsko prvenstvo je ipak nešto više. Koliko joj nedostaje boravak u kampu?

-Da, ona je svake godine ovdje, žao nam je svima što nije s nama u kampu, ali radi se ipak o Europskom prvenstvu. Tradicija ovog kampa je duža od dvadeset godina, s ponosom ga organiziramo svake godine, Petra Furač je svako ljeto tu, ali je ove godine ipak Europsko prvenstvo ispred svega, to se ne propušta.

Direktor Hostela Karlovac Dario Smojver rekao mi je da je kamp sve bolji i da je organizacija vrhunska. Kakav je ustvari interes za kamp?

-Mi smo, već sam spomenuo, ekipa s dugom tradicijom organiziranja kampa, u principu imamo uhodane organizacijske stavke tako da po tom pitanju svake godine smo sve efikasniji i efikasniji. Što se tiče zanimanja za nas, pojavilo se ove godine par novih klubova koji su pokazali interes za kamp i na kraju krajeva došli ovdje kod nas. Riječ je o Gimnastičkom klubu “Bjelovar”, Gimnastičkom klubu “Umag” te imamo jedan ovaj novi strani klub iz Poljske, koji se zove “Radlin”. Od starih posjetitelja, naših prijatelja, još su tu Gimnastički klub “Samobor”, Gimnastički klub “Dišpet” iz Šibenika, Gimnastičko društvo “Zelena jama” iz Slovenije i naravno naš klub “Sokol”.

Kako su vas našli iz poljskog kluba “Radlin”?

-U principu priča je počela prije tri godine, kada je došla iz Poljske jedna mala skupina od dvije trenerice i četiri vježbačice. Došle su jer su htjele probati nešto novo. Došle su, vidjele da je ovdje sjajna ekipa, da su sjajni uvjeti za rad, pogled je bio prekrasan. Jednostavno su se zaljubile i već iduće godine došle su s ekipom od 40 članova i pet novih trenera, evo dolaze i ove godine. Preko njih, malo reklama, malo Facebook, malo naše stranice i jednostavno ekipa iz “Radlina” je vidjela da postoji nekakav kamp i eto malo po malo i oni su sada tu, u jednom lijepom broju. Mi volimo isticati da smo jedinstven gimnastički kamp na svijetu, jer je dvorana udaljena deset metara od mora. Mnoge je privukao i taj podatak.

Koliko će ukupno ove godine biti sudionika u kampu?

-Bit će ukupno negdje oko 180 sudionika u kampu u oba turnusa, otprilike 90 u svakom turnusu, što je jako lijepa brojka. Kapacitet gimnastičke dvorane je takav da su to optimalne brojke, tako da možemo normalno raditi i nije gužva.

Klub nema problema s članovima, obično ste prebukirani, limitirani ste s prostorom u Sokolskom prostoru. Upisi su u jesen, možete li uopće primiti nove članove?

-U principu imamo problema s novim članovima, javljaju se u velikom broju, zainteresiranost je velika, imamo jednostavno problem ugurati ih u dvoranu. Veliki broj djece je zainteresiran, brojni roditelji bi rado da djeca treniraju ovaj bazičnih sport, tako da ih jednostavno ne možemo fizički sve smjestiti na jedno mjesto. S druge strane trenutno četiri trenera rade u cijelom klubu, a pokrivamo negdje oko 200 djece, nešto možda malo manje. Lista čekanja je dosta velika, nažalost ja se ispričavam svima za koje jednostavno ne možemo pronaći trenutno nekakvo efikasno rješenje, ja se nadam da ćemo ove godine upisati nešto predškolaca, za školske grupe ove godine smo otvorili jednu novu grupu, to se odmah u trenutku popunilo, probali smo nekako smanjiti listu čekanja, međutim, vidjet ćemo što će biti i što možemo učiniti po tom pitanju.

Koja je najniža dob da dijete može doći u klub i početi trenirati?

-U pravilo možemo početi raditi s djecom od dvije i pol godine, tu su prisutni određeni uvjeti koje dijete mora ispuniti da bi ostalo upisano u našem klubu. Mora razumjeti osnovne stvari da stane, da sjedne i tako dalje, ne mora znati pričati, kažem, jednostavno ako dijete razumije što se traži od njega, nama nisu problem čak niti pelene. O tome inače roditelji posebno brinu. Nama je bitno samo da dijete razumije ono što mi govorimo i da dijete može napraviti ono što tražimo. Imate djecu od tri godine koja rade kolut naprijed i nazad, rade smakove, zgibove i izdržaje razne. Roditeljima je drago vidjeti napredak kod djece. Mi se u klubu nadamo da su među svim tim mladim nadolazećim generacijama jedna nova Petra Furač i jedan novi Lovro Čorak.

Je li u početku s djecom radite sve kroz igru?

-Da, u početku je sve kroz igru. Djecu treba zainteresirati, ako im damo velike, ozbiljne vježbe, to je njima dosadno i teško, tako da sve ide kroz igru. Oni u principu ne razumiju da rade nekakve stvari za elemente, njima je to zabava i veselje. Tako da čak i nama trenerima zna biti zabavno s njihovim egzibicijama i dogodovštinama.

Vratimo se u Selce, kako su organizirani treninzi pošto je dosta sudionika?   

-Treninzi su tri put na dan, morali smo napraviti i mali kompromis, kako ne bi napravili veliku gužvu u dvorani, ipak je u jednom turnusu 90 sudionika raznih uzrasta, pa smo ih podijelili u dvije grupe A i B. Tako da dok jedna grupa trenira u dvorani, druga se može lijepo kupati ili odmoriti. To jako dobro funkcionira i svi su jako zadovoljni, jednostavno na takav način bez problema možemo odraditi dva i po sata treninga, odnosno znači pet sati bez problema možemo trenirati svaki dan i još tih nekakvih 45 minuta rano ujutro, ako netko želi trčati ili odraditi istezanje ili neki bazični dio.

U večernjim satima organizirate razne zabavne sadržaje. O čemu se radi?

-Da, to se pokazalo kao jako dobro, vidjeli ste sinoć su bile Igre bez granica. Nama je super da vidimo tu djecu kako su vesela s kojim žarom i srcem se igraju. Jednostavno smo odlučili svaku večer napraviti nekakvu zanimaciju za njih, jer je na kraju krajeva cilj ovog kampa da se oni međusobno približe, da to međusobno prijateljstvo naraste. Vidimo iz priloženog kada dođemo ovdje u kamp jednostavno svi padamo u zagrljaje, jer nismo se vidjeli godinu dana. Onda, to su priče na početku, tako da je lijepo sve to vidjeti i doživjeti.

Koliki je značaj ovog kampa u smislu priprema za natjecanja koja očekuju sudionike u jesenskom dijelu sezone?

-Samo po broju sati koliko možemo trenirati na dan, tu je velika prednost naspram onoga što imamo doma i jednostavno moramo iskoristiti te uvjete ovdje. Ono što ponavljamo svake godine, ovo je odskočna daska za sljedeću sezonu i nadolazeća natjecanja. Jednostavno iskorištavamo maksimalno priliku i zbilja je sve jako dobro.

Koja natjecanja očekuju klub do kraja godine?

-To su ove godine kvalifikacije za Prvenstvo Hrvatske koje će biti organizirane u mjesecu studenom, točne termine dobit ćemo uskoro. Treće kolo kvalifikacija trebalo bi biti u Ogulinu, a četvrto kolo u Umagu. Vidjet ćemo da li naše kolege iz Ogulina i Umaga trebaju kakvu pomoć kod organizacije natjecanja.

Koliko članovima kluba znače natjecanja?

-Znači, natjecanja su veliki motivator kod gimnastičara i gimnastičarki, pa je onda jako dobro da imamo što više natjecanja, jer su djeca znala kada su bili razmaci između natjecanja, gubiti motivaciju. Dugo treniraju, nemaju osjećaj za što, nemaju taj afirmativni dio, koliko je tko napredovao, koliko je uspio i tako dalje. Mi ih naravno pohvalimo, super sada znaš ovo, sada možeš ovo, sada ćemo ovako. Ništa ne može tako dobro motivirati naše vježbače i vježbačice kao natjecanja.  

Radite naporno i marljivo ovdje u Selcu. Čini li se tebi da djeca ovdje treniraju s jačim žarom, jer su u kampu i blizu su moru?

-Čini mi se da svi skupa kada promijenimo ambijent treniramo automatski više i bolje, već u tome su nove stvari, već je tu zanimljivije, automatski i motivacija za radom je veća, a s druge strane uvjeti nisu bilo kakvi, nego su fenomenalni, da ne kažem samo s tim prekrasnim pogledom. Mi svake godine ulažemo u naše sprave, u naše strunjače tako da su one sve bolje i njih ima i sve više. Isto tako moram reći, ovih dosadašnjih godina nismo imali preskok, sada je sprava tu, ona služi više, manje za metodiku. No, koristi se i vidimo da ekipa to jako lijepo iskorištava i vježba na tom preskoku. Tako da zbilja u tom pogledu napredujemo, tako da imamo u našoj gimnastičkoj dvorani sve što nam treba.

Jesu li sudionici zadovoljni sa spravama koje imaju na raspolaganju?

-Jesu, zadovoljni su, zbilja smo se potrudili da imamo i da imaju sve što im treba za jedan kvalitetan gimnastički trening, od utega, od malih trenažera, pomoćnih trenažera, od glavnih sprava, dovoljan broj strunjača za razvoj metodskih vježbi, tako da za sada imamo sve i imat ćemo i još više. U planu je nabavka novih malih trenažera pomoćnih za kvalitetniji rad i evo nadamo se da ćemo imati iduće godine neke nove stvari, da ćemo dvoranu  osvježiti, kao što u ovom našem prekrasnom hostelu imamo svake godine nešto novo. To nam je neka nit vodilja da svaki put kada dođemo, stari i novi, imamo nešto novo za vidjeti u hostelu. Kada već spominjem Hostel Karlovac i ovim putem bi se zahvalio direktoru Dariu Smojveru na izvrsnoj suradnji, lijepom druženju i na tome što nam u svemu izlazi u susret, pogotovo s ovim igrama navečer. Otkrili su nam pristup reflektorima, kao što ste vidjeli sinoć, pao je mrak, jednostavno bez ikakvih problema pojavili su se reflektori, prekrasan osjećaj, ispali smo, ne znam kao da smo u nekakvom kazalištu mi glavni glumci, a svi nas gledaju, bilo je super.

Interes za dolazak u kamp je sve veći, je li moguće povećanje kapaciteta?

-U principu ovo je nekakva, ajmo reći, gornja granica za kvalitetan rad ovdje u kampu. Što se tiče povećanja broja sudionika, tu ulazi u igru smještaj koji imamo na raspolaganju, a to ćemo onda morati nekako dodatno dogovarati, jer dosadašnjih godina smo imali cijeli prvi kat na raspolaganju, tako da vidjet ćemo koji su kapaciteti predviđeni za iduću godinu. S druge strane, ako se zbilja pojavi jako veliki interes da prelazimo preko, ne znam, broja od 200, 250 sudionika, onda ćemo morati tražiti malo veći šator onda ćemo morati i malo bolje uprijeti što se tiče rasporeda sprava u našoj dvorani pod šatorom.

Hoće li ove godine biti organizirana gimnastička akademija?

-Dugo nije bilo, par godina, gimnastičke akademije, plan je da ove imamo akademiju, naravno nadamo se da se to ove godine neće izjaloviti, ali kako stvari sada stoje nikakvih mjera neće biti. Ove godine smo uspjeli organizirati u par navrata Dane otvorenih vrata, gdje su roditelji mogli gledati treninge svoje djece i nije bilo nikakvih problema vezano za taj dio. Tako da mislim da bi do prosinca mogli ponovo otvoriti gore galeriju i dolje binu i organizirati evo već dugo godina željno očekivanu gimnastičku akademiju. Dopustite mi da zahvalim na suradnji u realizaciji kampa u Selcu Karlovačkoj sportskoj zajednici i predsjedniku Željku Šančiću i Zajednici sportova Karlovačke županije i predsjedniku Želimiru Feitlu te Gimnastičkom savezu Karlovačke županije.