Prvi Karlovački

“Mi smo već godinama u samom vrhu hrvatskog mačevanja, posebno floretu”

Autor: Branko Obradović

25.05.2019

Sport

Razgovor: Krešimir Profozić, trener Mačevalačkog kluba "Karlovac"

Članovi Mačevalačkog kluba “Karlovac” naučili su nas već na kvalitetne rezultate na brojnim natjecanjima na kojima nastupaju. Uspješni su bili i nedavno u Zagrebu na državnom prvenstvu u disciplini floret, za sve dobne kategorije u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Ukupno je osvojeno 11 medalja, od čega je jedan pojedinačni naslov prvaka, te još 3 srebra i 7 brončanih odličja. Članovi kluba osvajali su medalje u svim dobnim kategorijama, do 10, 12, 14 i do 20 godina te kod seniora. Klub je na državnom prvenstvu potvrdio da je u vrhu hrvatskog mačevanja. Razgovarali smo s trenerom Krešimirom Profozićem o rezultatima ostvarenim na državnom prvenstvu floretu i drugim natjecanjima, o planovima za ovu godinu i o budućnosti kluba.

Jeste li zadovoljni s nastupima članova kluba na državnom prvenstvu u floretu?

-Zadovoljan sam brojem medalja, koje smo osvojili, to je taj broj koji osvajamo posljednjih četiri, pet godina, iako malo fali onih najsjajnijih odličja, toga je moglo biti malo više priznajem. Osvojili smo medalje u svim kategorijama, od deset godina do seniora, to je jako lijep pokazatelj za budućnost kluba i za budućnost ovog sporta u Karlovcu. Jako je lijepo vidjeti da imamo medalje od djevojčica i dječaka od deset godina do seniora, to je pokazatelj da smo potpuni klub, da imamo zaokruženu cjelinu. Imamo mlade natjecatelje, imamo sredinu, imamo vrhunske sportaše, a to malo koji klub ima u Karlovcu. Tako da je to veliki plus za karlovačke mačevanje.

Posebno raduju medalje najmlađih natjecatelja. Jeste li očekivali od njih te rezultate?

-Da, naši najmlađi natjecatelji bili su zaista vrlo uspješni. Kod dječaka do deset godina Jakov Božić osvojio je prvo mjesto, a Gabrijel Jajčević bio je treći. Kod djevojčica do deset godina Iva Kirinčić bila je druga. To je nekoliko vrlo kvalitetnih i perspektivnih mačevaoca u najmlađoj kategoriji. Oni marljivo i redovno treniraju i moram reći da sam od njih i očekivao medalje. Jakov Božić trenira već nekoliko godina i ostvaruje jako dobre rezultate, bit će prvi i u ligi Malog floreta, gdje je bio prvi na sva četiri kola lige. Na turnirima u Hrvatskoj tijekom ove godine u kategoriji do deset godina nema niti jedan poraz.  

Lara Fabac bila je neko vrijeme ozlijeđena, kakva je sad situacija s njom?

-Lara Fabac je ozlijeđena već dva, tri mjeseca, na državnom prvenstvu u floretu nastupila je ozlijeđena. Lara ima problema s koljenom, trebala je mirovati osam do deset tjedana, a nije baš bilo strogog mirovanja. Nešto smo radili, ali ne s tom nogom. Državno prvenstvo bilo je njen prvi turnir nakon ozljede. Bilo je malo nezgodno za nju, ali ništa prestrašno.

Na ovom ste prvenstvu pokazali da ste u vrhu hrvatskog mačevanje. Kakva je vaša trenutna pozicija?

-Mi smo već godinama u samom vrhu hrvatskog mačevanja, posebno floretu. Na ovom prvenstvu bili smo na diobi drugog i trećeg mjesta po broju osvojenih medalja. Da je Lara Fabac bila u potpunosti spremna osvojili bi još više medalja. U samom smo vrhu floreta u Hrvatskoj.

Kako komentirate osvajanje medalja na državnom prvenstvu u maču, a tu disciplinu praktički ne trenirate?.

-Mač ne treniramo uopće. Odradili smo dva treninga prije državnog prvenstva, otišli smo tamo i pokupili medalje. Antonio Gojak i Anton Mravunac sudjelovali su u Poreču na državnom prvenstvu za disciplinu mač. Nastupili su u kategoriji juniora U-20, te su se odličnim borbama obojica na kraju okitila brončanim odličjem, u konkurenciji petnaest natjecatelja. Lako je kad su dečki u treningu, lako je kad se razumije ono što se radi, kada se shvaća poanta promjene discipline, onda je lako. Do toga su dečki došli svojim radom. Prošle godine je Lara Fabac bila prva u maču do četrnaest godina, ove godine nije nastupila zbog ozljede. Dakle, mogli smo u maču osvojiti još koju medalju. Dobrim i kvalitetnim radom i zalaganjem djece i roditelja nema granica.  

Antonio Gojak u vrhu je mačevanja u Hrvatskoj. Kakav je njegov trenutni status?

-Antonio Gojak je treći senior u Hrvatskoj, na seniorskoj rang listi je treći, on je budućnost hrvatskog mačevanja. Nastupa za juniorsku reprezentaciju do 21 godine i za seniorsku. U ovoj godini ima već sada puno natjecanja iza sebe. Probamo sve izbalansirati, otići na natjecanja, koja su nam najbitnija ili najdraža, nekako sve to držimo pod kontrolom. Iako je to nekima čudno za ovaj sport, ali tijekom godine ima jako puno natjecanja. Zbog brojnih natjecanja ne stignemo dovoljno trenirati, to ćemo nadoknaditi tijekom ljeta. Za vrijeme sezone skoro da preko tjedna ne uspijem složiti treninge kako sam planirao i kako hoću. Ne znam da li postoji u kojem sportu u Karlovcu klub, koji u jednoj sezoni ide na tolika natjecanja u inozemstvu kao mi i da se natječe protiv najboljih na svijetu. Mi smo od rujna prošle godine bili po dva put u Beču, Grazu, Budimpešti i Poljskoj, po jednom u Italiji i Velikoj Britaniji, a sada nas očekuje Bugarska.  

Antonio Gojak i Anton Mravunac još su iduće godine juniori, no oni već ostvaruju pobjede i u seniorskoj konkurenciji. Što ih očekuje u seniorskim vodama?

-Moram reći da je Gojak dobro posložio sport i školu, ove godine je maturant. Antonio Gojak i Anton Mravunac su konstante, već deset godina neprekidno treniraju. Mravunac je poražen na državnom prvenstvu od našeg najboljeg mačevaoca Petra Fileša. Nedavno je na jednom turniru Mravunac bio bolji od Fileša, a i Gojak je bio dva puta blizu pobjedi. Mi idemo često na sparinge u Zagreb, a iduće godine ići ćemo još više. Na tim sparing treninzima dečki znaju pobijediti Fileša.  

Jeste li zadovoljni s učinjenim u ovih deset, jedanaest godina koliko djeluje klub?

-S rezultatima i djecom izuzetno sam zadovoljan. Mi smo jedan od klubova u Karlovcu, koji ima vrhunskog sportaša treće kategorije po Hrvatskom olimpijskom odboru. Naš sport nema težinskih kategorija, kao borilački sportovi i teže se dolazi do kvalitetnih rezultata. Malo sam nezadovoljan što nas se ne prati koliko su djeca to zaslužila.

Kakav je priliv novih članova u klub?.

-Priliv djece je odličan, imamo ih sve više, ne stanemo više u dvoranu u kojoj treniramo, tu bi nam se trebalo izaći u susret. Imamo 40 do 50 djece. Kao ekipa smo jako dobri, svi treniramo zajedno, od najmlađih članova do seniora. Stariji članovi paze na mlađe. Treniramo u maloj dvorani Osnovne škole Dubovac. Kratak nam je termin, dvorana je prekratka, borilište je duže od dvorane, skliže se u dvorani. No, sve u svemu smo zadovoljni.

Puno putujete, kako pokrivate putovanja?

-Svakako se pokrivamo, nešto klub, nešto roditelji, nešto reprezentacija, pomažu i Hrvatski mačevalački savez i Karlovačka sportska zajednica, Pokušavamo pronaći najjeftiniju varijantu. Tri naša člana su reprezentativci, Antonio Gojak seniorski i juniorski, Anton Mravunac juniorski, a Lara Fabac kadetska. Izbornik reprezentacije u floretu za sve uzraste je Darko Limov, a ja sam član stručnog stožera i idem na gotovo sva natjecanja. Neki put vodim reprezentaciju sam, bez Limova. Išao sam na neka natjecanja i sam s Petrom Filešom. Kada idemo s reprezentacijom onda nema troška.

Koja su vam još preostala natjecanja do kraja sezone?

-Preostalo nam je zadnje kolo lige Malog floreta. Krajem ovog mjeseca idemo u Plovdiv u Bugarskoj na Europsko prvenstvo do 23 godine i nadam se da će sredinom srpnja Antonio Gojak ići u Budimpeštu na Svjetsko seniorsko prvenstvo. Nadam se sve boljoj budućnosti kluba. Godinama smo već prepoznatljivi u Hrvatskoj, sada smo prepoznatljivi i u Europi i u svijetu, nadam se da će nas konačno prepoznati i u Karlovcu.

Branko Obradović

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Branko Obradović