Prvi Karlovački

“Mi smo u sredini tablice i čvrsto držimo tu svoju poziciju”

Autor: Branko Obradović

25.04.2021

Sport

Razgovor: Dražen Keča, trener seniorki Rukometnog kluba Škola rukometa Karlovac

Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza donio je odluku o prekidu natjecanja do sredine svibnja u najvišim ligama. Tako je prekinuto natjecanje u Premijer ligi, u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi za žene, dvije prve hrvatske lige za muške i tri druge ženske lige. Tom odlukom do sredine svibnja bit će u mirovanju, što se tiče utakmica i ženska seniorska ekipa Rukometnog kluba Škola rukometa Karlovac. Karlovačke rukometašice iskoristit će pauzu za pripreme. Karlovčanke imaju za odigrati još tri utakmice, a trenutno su na osmom mjestu sa 16 bodova. Trener karlovačkih rukometašica Dražen Keča nije zadovoljan s ovom pauzom, ali što je tu je, odradit će se ciklus priprema. Razgovarali smo s Draženom Kečom o dosadašnjem dijelu sezone, o pripremama u ovoj pauzi, o tri preostale utakmice te o pripremama za iduću sezonu.

Niste zadovoljni s odlukom o prekidu prvenstva, je li to za vas loša odluka?

-Hrvatski rukometni savez je tako odlučio i mi moramo poštivati tu odluku. Nije problem u odgodi, već je je problem što djevojke u drugom dijelu svibnja imaju obaveze. Naša struktura je da u klubu imamo većinom studentice, srednjoškolke i učenice osnovne škole, a u svibnju dolaze obaveze ispita, državne mature i jednostavno završetka godine i cure daju veći prioritet školskim i fakultetskim obavezama nego rukometu.   

Ostale su vam još tri utakmice, kada će ustvari početi nastavak prvenstva?

-Da, ostale su nam tri utakmice, po posljednjim informacijama nastavak prvenstva trebao bi početi 15. svibnja. Imamo u našoj ligi još tri kola do kraja, igralo bi se 15., 22. i 29. svibnja i to bi bio završetak ove sezone.

Što očekujete u te tri utakmice?

-U principu, najveći je problem što smo bili u odličnom nizu, uhvatili smo neki ritam utakmica. Malo smo izašli iz tih ozljeda, nešto su se smirile te izolacije, kao što se i malo smirio Covid. Krenuli smo malo bolje raditi, ušli smo u ritam i ja bih garantirao, da smo nastavili prvenstvo, da bi u tri utakmice osvojili svih šest bodova. Ovako ćemo vidjeti, krećemo s pripremama.

Hoće li ovo ustvari biti mini pripreme?

-Mini pripreme su uvijek mini pripreme, no moram objasniti curama da se pripremaju za tri kola. Mi ćemo iskoristiti pauzu da odradimo te pripreme i da ih povežemo s pripremama za novu sezonu, tako da kvalitetno odradimo s mlađim curama, koje su se priključile prvoj ekipi. Sada imamo vremena ovih mjesec dana i pripremit ćemo se kako se spada.

Za vas je praktički sezona završena bez obzira na tri preostale utakmice, bit ćete u sredini tablice. Što vi mislite?

-Da, mi u principu ne možemo ni gore, ni dolje na tablici. Možemo par mjesta gore, ali to je sve u sredini tablice, trenutno smo osmi, možemo biti šesti, ali i deveti. Jednostavno sustav je takav ove godine i tako se posložilo da smo tu u sredini tablice i čvrsto držimo tu svoju poziciju.

Čini mi se da je liga vrlo jaka, kakvo je vaše mišljenje?

-Po meni je to najjača druga liga i tu stvarno ima kvalitetnih klubova, četiri kluba su vrh kvalitete, oni se bore za vrh tablice. Tu su se sada odvojila dva kluba “Rudar” iz Labina i “Trešnjevka” iz Zagreba, koji će u međusobnom ogledu odlučiti tko će biti prvi. Vidi se da je liga kvalitetna, jer je puno igračica iz naše lige u proljetnom prijelaznom roku otišlo u prvoligaške klubove i tamo igraju zapažene uloge. Osam klubova iz naše lige igralo je u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi i imali su zapažene uloge. To su vrhunski klubovi, koji imaju kvalitetu, ali su zbog manjka sredstava pali u drugoligaški rang, ali kvaliteta u tom rangu stvarno je dobra.

Jeste li zadovoljni sezonom?

-Mogu reći da sam zadovoljan, daleko od toga da nismo mogli bolje, ali jednostavno teško je uz te prepreke, koje moraš rješavati iz dana u dan, Covid, odgode utakmica, pa nešto cura u izolaciji. Na sreću mi kao ekipa nismo bili ove godine u izolaciji, pa smo tu malo profitirali. Jednostavno izgubiš taj ritam, ali po meni smo mogli bolje.   

Kakav je plan za dalje?

-U ovom dijelu ćemo nastaviti s malo jačim pripremama, jer je nastavak prvenstva za četiri tjedna, a po završetku sezone trenirat ćemo svi zajedno po smanjenom ritmu do 15. lipnja, a dalje ćemo vidjeti za iduću sezonu. No, plan kao i svake godine da se 15. kolovoza krene s pripremama za novu sezonu.

Je li ekipa dala sve od sebe?

-Ja sam stvarno zadovoljan s ekipom, cure se trude, rade i prilagođavaju se najviše što mogu. Mi smo sastavljeni tako da neke cure rade, neke idu u školu, neke studiraju, jednostavno neke su svoje obaveze podredile rukometu, zbog toga sam najviše zahvalan. Mlađe igračice su ugodno iznenadile, pokazalo se da će redovnim treniranjem napredovati. Ono što nisu mogle u početku sezone, parirati ekipama s kojima se natječemo, u drugom dijelu se ta priča poprilično popravila.  

Ima li ova ekipa “štofa”, kako to treneri vole reći?

-Da, ima tu puno “štofa”, ako budu radile, kako su do sada radile, uvijek se može napredovati. Mlađe igračice su pretežno 2004. i 2006. godište, za koje tek rukometno vrijeme dolazi, ali one su silom prilike, morale uskočiti, njima fali samo utakmica, jer se ipak igra za bodove. Ukinuta je Treća rukometna liga, mogu igrati samo prvoligaški i drugoligaški rang, a one su u trećeligaškom natjecanju trebale stjecati igračko iskustvo, to su izgubile i onda stječu iskustvo, koliko im mogu dati da igraju u drugoligaškim utakmicama. Mlađi uzrasti ne treniraju i te cure koje su trebale igrati za drugu ekipu našeg kluba jednostavno ne treniraju i nemaju utakmica. One koje smo izdvojili kao perspektivnije s nama su u prvoj ekipi i one su nešto napredovale, za razliku od onih koje ne mogu trenirati.   

Postoji li strah da će te igračice odustati od rukometa i sporta uopće?

-Da, taj strah uvijek postoji, pogotovo kod cura, pauza je poprilično duga i te cure jednostavno s vremenom, ako ne treniraju i ne igraju, izgube volju i ta ljubav prema rukometu lagano prestane.  

Imate svoje igračice i to je prednost pred drugim klubovima. Koliko vam to znači?

-Da, mi u principu imamo prednost, što uvijek iz tih mlađih dobnih skupina povučemo nekoliko igračica za koje procijenimo da mogu igrati u tom rangu. To je u jednom dijelu prednost, ali ako misliš napredovati na ljestvici, ako želiš nešto više, onda normalno moraš dovesti igračice sa strane. Trenutno mi funkcioniramo tako da smo u sredini tablice i svake godine igramo tu ligu bez bojazni da ćemo ispasti. I ove mlađe igračice dale su svoj doprinos da ostanemo u sredini tablice, jer jednostavno ne mogu niti te iskusnije igračice povući svaku utakmicu svih 60 minuta. Bilo je i ozljeda u ovoj sezoni, svega je bilo, pa su mlađe igračice uz iskusnije, izvukle sezonu, kao praktički i prošle godine.   

Ima li potrebe dovesti igračice sa strane na nekim pozicijama?

-Imamo malo problema i s visinom, ali definitivno ženski rukomet nije orijentiran na visinu, više je orijentiran na brzinu i na glavu, mogu tako reći. Ali, ako želimo naprijed, uz ove tri vanjske igračice koje imamo, treba još jedan klasičan šuter, to je ono što nemamo. U principu vanjske igračice su nam sada najvažnije.

Neke igračice su posebno napredovale, pogotovo Petra Bačić unatoč ozljedama. Kakvo je vaše mišljenje?

-Petra Bačić postala je standardna igračica, na žalost baš zbog ozljeda bilo je dosta problema. Sada joj je na treningu iskočilo rame i ove tri zadnje utakmice neće igrati. Zbog ozljeda nije mogla redovno trenirati, a sezona je takva, kakva je, malo radiš, malo ne radiš, ako nisi u kontinuitetu stižu ozljede. Petra Bačić bila je vodeći strijelac lige i daleko naš najbolji realizator uz Kristinu Vuković.

Prvenstvo je praktički za vas gotovo, jeste li se riješili stresa?

-Da, stresa više nema, mislim nema stresa, ima, svaka utakmica je stresna, u svakoj utakmici želiš pobijediti. Normalno, ako uđeš krivo u utakmicu, postoji razina stresa, na kraju kada uzmeš dva boda sve je puno lakše.  

Tijekom sezone bilo je situacija, kada niste znali tko će vam igrati u sljedećoj utakmici. Kako ste to prebrodili?

-Bilo je i toga, neke cure bile su ozlijeđene, neke bolesne, dio u izolaciji, svašta je bilo. No, skrpali smo ekipu s tim mlađim igračicama i jednostavno smo izvukli sezonu. Sada je sve puno lakše i na kraju je ustvari sve dobro završilo.