Razgovor: Dražen Keča, trener ženske ekipe Rukometnog kluba Škola rukometa Karlovac

"Mi smo svoj cilj za prvi dio sezone ispunili, a to je mjesto u sredini tablice"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ženska ekipa Rukometnog kluba Škola rukomet Karlovac u svojoj drugoj sezoni u Drugoj hrvatskoj rukometnoj ligi zapad osvojila je šesto mjesto u jesenskom dijelu prvenstva s jedanaest bodova. Treba istaknuti da je liga puno jača nego prošle godine, iz Prve hrvatske lige ispali su "Zamet" i "Trešnjevka", a neke su se ekipe značajno pojačale. Cilj u ovoj sezoni je ostanak u ligi, a već sada se može govoriti o tome. Karlovačke rukometašice odigrali su jako dobro ove jeseni neke utakmice, a posebno je bila vrijedna pobjeda protiv "Trešnjevke". I ove jeseni bilo je problema s odlascima i ozljedama igračica, pa ekipa nije bila kompletna u svim utakmicama. U zadnjih nekoliko utakmica zbog ozljede nije igrala Marija Palajsa, a s ozljedom se mučila i Kristina Vuković. Razgovarali smo s trenerom Draženom Kečom o jesenskom dijelu prvenstva, o stanju u ekipi, pripremama za drugi dio prvenstvo i planovima za budućnost.

  Jeste li sada malo mirnije, kada je završio prvi dio sezone?

  -U principu sada je malo lakše, situacija se smirila. Prvi dio smo odradili, možda smo mogli malo bolje, ostaje žal za nekim utakmicama, koje smo izgubili na gol razlike. Mi smo svoj cilj za ovu polusezonu ispunili, da budemo u sredini tablice, šesti smo, zaostajemo jedan bod za petim. Mislim da je to adekvatno našem trenutnom stanju.

  Po mnogima liga je u ovoj sezoni puno jača, nego u prošloj. Kako to komentirate?

  -Na početku sezone rekao sam da ova sezona nikad nije bila jača, nego ove godine. Mi smo svoj cilj ostvarili i sada bi mirno trebali to privesti prema kraju. Nadam se da će nas poštediti ozljede i bolesti, ali u principu pokazalo se na tablici gdje bi tko trebao ostati i jednostavno tu smo u igri, mislim da za ostanak ne bi trebalo biti bojazni.  

  U prvoj utakmici prvenstva pružili ste odličan otpor bivšem prvoligašu "Zametu" i bili ste vrlo blizu pobjede. Izgleda da ste vi bili najteži protivnik Riječankama. Kakvo je vaše mišljenje?

  -U principu i ispalo je tako, mi smo jedini izgubili s dva pogotka razlike od "Zameta", ostale su ekipe, osim "Trešnjevke", izgubile s pet, deset ili petnaest pogodaka razlike. Dogodilo se da smo mi bili potpuno spremni na početku prvenstva i ušli smo u tu utakmicu puni želje i odigrali smo jako dobro. Odigrali smo mi i jako dobru utakmicu protiv "Trešnjevke", bez obzira što su "Zamet" i "Trešnjevka" bili prvoligaši, a "Trešnjevku" smo i pobijedili. Pokazali smo da možemo igrati sa svima, ali u nekim utakmicama falilo nam je sportske sreće, pa da se priča okrene na drugu stranu.

  U ekipi imate dosta mladih igračica, kojima nedostaje iskustva. Je li to jedan od vaših problema?

  -Da, nažalost, osim nekoliko iskusnih igračica, ostali smo na tim mladim igračicama, kojima se zahvaljujem na pristupu treninzima i definitivno se vidi da njima fali samo iskustva, želje im ne fali. One jednostavno u nekim trenucima utakmica izgore od prevelike želje, a rezultat su greške, srljanje i nerezonski šutevi. Mlade cure su stvarno super, kroz ligu jednostavno nema lakih utakmica da imaju veću minutažu i to im sigurno fali, one su tu s nama i zadovoljavaju trenutno svoj dio priče. 

  Kako pristižu k vama mlade igračice iz Rukometne škole Karlovac?

  -Mi svake godine uzmemo k sebi iz mlađih uzrasta jednu ili dvije mlađe igračice da vide kakav je način rada u prvoj ekipi, ustvari svi radimo po istom planu i programu rada. Uvijek postoji neka igračica, koja se ističe u svojoj uzrasnoj kategoriji i koju svakako treba nagraditi pozivom u prvu ekipu.

  Imate dosta problema s ozljedama, ali i s odlascima djevojaka na fakultete. Kako se snalazite u svemu tome?

  -Mi smo se bazirali na domaćim igračicama, sve su tu iz grada, sve su prošle Rukometnu školu Karlovac. Jednostavno cure s vremenom odu na fakultete, nađu svoj posao i moramo raditi kompenzaciju između rukometa i njihovih obaveza. To nam je najveći problem. Ne možemo organizirati redovne treninge svima, jer su neke djevojke u Zagrebu na fakultetu, a neke rade. Na početku prvenstva izgledamo bum, jer smo ozbiljno radili na pripremama, a što prvenstvo ide dalje padamo. Dolazi do nedostatka ritma treninga, ali to je tako kod nas u Karlovcu, svi se sportski klubovi bore s tim problemom, fakultet, posao. Zahvaljujem se curama, koje putuju u Zagreb i treniraju redovno, barem tri put tjedno. 

  Jeste li razgovarali u klubu o pojačanjima?

  -Trenutno su nam ambicije da ostanemo u ligi i jednostavno trenutno nemamo novaca za pojačanja. Smatramo da nam za ostanak u ligi ne trebaju pojačanja. Zacrtali smo si da u ovoj sezoni ostanemo u ligi i mislim da ispunjavamo sve zahtjeve. Ako bi htjeli više, normalno da bi trebali dovesti barem dvije igračice, ako ne i tri, za neki iskorak više. Bio bih vrlo zadovoljan, kada bi uspjeli vratiti neke domaće igračice, koje sada igraju u drugim klubovima. To su igračice koje su igrale u drugoligaškom rangu i dobro bi nam došle.

  Prvi dio prvenstva pokazao je snagu lige i da nema lakih utakmica. Ekipe su dosta izjednačene i treba biti spreman za svakog protivnika. Je li to sve i dosta stresno za igračice?

  -Da, svaka utakmica je novi izazov i naravno da su cure pod pritiskom. Rekao sam, da je liga puno jača nego u prošloj sezoni. Osim "Trešnjevke" i "Zameta", koji su ispali iz prvoligaškog ranga, tu su još "Rudar" iz Labina, koji se dosta pojačao, a pojačao se i "Samobor". Pojačale su se i ekipe, koje u ovoj sezoni ušle u drugoligaški rang. Liga je poprilično izjednačena, što se vidi po utakmicama, svatko svakog može pobijediti i svatko od svakog može izgubiti. Dokaz tome je i naš susret s ekipom "Senie" iz Senja. Tko god je gledao utakmicu, vidio je da ekipa iz Senja nije tako loša. To je samo splet nekih okolnosti, što su rukometašice iz Senja pri dnu tablice.  

  Je li teško biti trener ženske ekipe?

  -Meni nije teško trenirati žensku ekipu. Možda treba malo više razgovora i malo više ponavljanja. Sa ženskom ekipom lakše je dobiti tu neku agresivnost i volju. Igračice se brže povežu kao ekipa i to se vidi na terenu.

  Jeste li nakon završetka jesenskog dijela prvenstva nastavili s treninzima?

  -Treniramo i dalje, ispravljamo neke greške, koje smo uvidjeli za vrijeme prvenstva i lagano se pripremamo za proljetni dio prvenstva. Napravit ćemo pauzu od 23. prosinca, a 7. siječnja krećemo s pripremama. Imat ćemo nekoliko tjedana za rad, proljetni dio prvenstva počinje 8. veljače, a nas očekuje utakmica u Rijeci sa "Zametom".

  Je li raspored za drugi dio prvenstva teži od jesenskog?

  -U jesenskom dijelu prvenstva sve su nam jake ekipe došle u Karlovac, a u drugom dijelu će slabije ekipe doći k nama. Sigurno da će nam biti teže odraditi dio priče na gostovanjima kod jačih ekipa, ali to ćemo vratiti na domaćim susretima protiv "Ivanića", "Rugvice" i "Arene". Uvijek težimo tome da ne izgubimo utakmicu kod kuće. Ja se nadam da ćemo mi kroz taj drugi dio, bez obzira na teži raspored, zadržati ritam i da ćemo dobiti sve domaće utakmice, jer tu smo najjači i svi znaju kamo dolaze. Imamo tvrdu obranu i na tome gradimo rezultat u svakoj utakmici. Bio bih zadovoljan na kraju prvenstva da osvojimo 21 ili 22 boda.

  Koliko tjedno trenirate?

  -Treninzi su pet puta tjedno, svaku večer, radimo u dvorani na Borlinu i u dvorani Osnovne škole Grabrik. Cure su stvarno redovne na treninzima bez obzira na školske, fakultetske i radne obaveze i tu je naša snaga u cijeloj priči. Ja se nadam da će djevojke u drugom dijelu prvenstva biti još bolje. Svakim treningom uigravamo ekipu, jednostavno mlađe cure želimo što više uključiti u rad i da što više napreduju, kako bi mogle preuzeti jedan teret utakmica na sebe i tada će rezultati sigurno biti bolji.

  Ima li ova ekipa potencijala za ulazak u Prvu hrvatsku ligu?

  -Ovo nam je druga sezona u drugoligaškom rangu i mislim da se možemo boriti za ulazak u Prvu hrvatsku ligu. Nedavno smo igrali kup utakmicu s prvoligaškom ekipom "Dugog Sela 55" i pružili smo jak otpor. Mogli bi opstati u prvoligaškom rangu, ali teško da bi mogli učiniti nešto više od toga.

  Na kojim pozicijama ste "tanki" u ovoj sezoni?

  -Tanki smo na vanjskim pozicijama, lijevi i desni vanjski. Nisko toliko tanki igrački, koliko smo tanki da nam fale dva klasična šutera. Jako teško igramo na plitke zone, puno se mučimo. Nažalost, Marija Palajsa ponovno se ozlijedila, taman se vratila u formu, ona je šuter kakav nam treba. Sve drugo je zadovoljavajuće, fali nam čisti šut izvana.   

  Branko Obradović