Razgovor: Matija Štefančić, voditelj Omladinske škole Nogometnog kluba "Karlovac 1919"

Mi imamo petnaest selekcija u klubu uključujući seniore i veterane, a trinaest je selekcija mlađih uzrasta

VIŠE IZ RUBRIKE

  Matija Štefančić imao je jako dobru igračku karijeru, igrao je za niz prvoligaša, a naravno i za svoj matični klub. Bio je Matija jedan od rijetkih domaćih igrača u prvoligaškim danima kluba. Paraleno s igračkom karijerom počeo se baviti i trenerskim poslom, pa je već deset godina trener u Nogometnom klubu "Karlovac 1919". Dok je bio igrač vodio je mlađe uzraste, a kada je prestao igrati, preuzeo je seniorsku momčad. Nakon što je prestao trenirati seniorsku momčad, vratio se mlađim uzrastima. Sada je trener juniorske momčadi i voditelj Omladinske škole Nogometnog kluba "Karlovac 1919". Razgovarali smo s Matijom Štefančićem o stanju u Nogometnoj školi kluba, o svim selekcija, o sezoni koja je počela i o nogometu u gradu i županiji.

  Matija, igračka karijera je bila duga, koliko je ustvari trajala?

  -Pa je, skoro u nekom seniorsku pogonu 20 i kusur godina, s 37 sam prestao, makar sam mogao još koju godinu potegnuti, ali evo prestao sam više preventivno da ne bi došlo do neke ozljede. Iako sam cijeli život proveo u nogometu, to nije bio moj prvi sport, počeo sam kao tenisač, igrao sam od šeste do jedanaeste godine tenis i onda sam se jednog dana prebacio ipak na nogomet na kolektivni sport. Imao sam u tenisu i dobre rezultate, bio sam drugi u Hrvatskoj do 10 godina, ali više mi se sviđao nogomet kao kolektivni sport. Tenis mi je bio dosta dosadan, bio sam sam na terenu, pa sam se tako odlučio da ipak idem trenirati nogomet, koji je kolektivni sport.

  Igraš li sada ponekad tenis?

  -Pa, ponekad ljeti u tih mjesec dana kada imamo pauzu nakon nogometnih uzbuđenja, onda to iskoristim malo za tenis, teško ulazim u formu tako da ovaj ne idem baš često, ali volim i pogledati na teniskim terenima kakav dobar meč, kada je neki turnir.

  Još za vrijeme igračke karijere počeo si se baviti trenerskim poslom, koji rang trenerskog obrazovanja imaš?

  -Imam UEFA A licencu, mogu voditi seniorske ekipe od trećeg ranga natjecanja i sve momčadi mladeži programa prvog ranga, u biti ispred mene je još samo jedna licenca UEFA Pro.

  Radio si sa seniorima, ušao si u tu Treću hrvatsku ligu, no početak je bio loš, kao da je podcijenjena snaga tog višeg ranga. Što misliš o tome?

  -Ja bi rekao da nisam ja podcijenio taj rang, ambicije kluba nisu bile da mi idemo na vrh tablice, nego da se stabiliziramo u Trećoj hrvatskoj ligi. Međutim, evo ja sam imao tu nesreću da dva tjedna ili tjedan dana prije početka prvenstva mi sedam igrača ode u izolaciju, odnosno trojica su dobili koronu i prva tri, četiri kola nisam mogao na njih računati, a to su bili bitni igrači. Dogodilo se i to da je Enes Novinić imao zdravstvenih problema i on je nažalost jednu godinu dana pauzirao i tako smo mi oslabljeni ušli u tu Treću hrvatsku ligu, bili smo slabiji nego što smo bili u Četvrtoj nogometnoj ligi. Zna se što je Enes Novinić značio za našu momčad, bio je najbolji strijelac lige i naš vođa na terenu. Na kraju sve se dobro završilo, on se vratio nogometu i sada igra za momčad "Vatrogasca". Čini mi se da u tim trenucima nisam imao dovoljno sreće.

  Kada si otišao s mjesta trenera seniorske momčadi, vratio si se u mlađe uzraste. Kako je to izgledalo?

  -Ja sam krenuo prije 10 godina u trenerske vode, znači nisam direktno, kako se kaže iz kopačke skočio u seniorski pogon za trenera, nego sam išao stepenicu po stepenicu. Prošao sam kao trener sve selekcije od limača, pa sve do seniora, evo danas vodim juniore "Karlovca 1919", a postao sam ovog ljeta i voditelj Omladinske škole. To mi nije prvi put i prije četiri godine sam bio na toj funkciji, ali onda sam postao trener seniora i Antonio Magdić preuzeo je funkciju voditelja Omladinske škole.

  Što znači funkcija voditelja Omladinske škola, je li ti određuješ trenere selekcija ili se radi o koordinaciji?

  -Nije da ja sam vodim, iako bi glavna riječ trebala biti moja, ali evo ja sam se usuglasio s drugim trenerima da nađemo najbolje najkvalitetnije trenere. Međutim, problem je u tome što mi sa četiri selekcije igramo prvi rang natjecanja, Prvu ligu i tu moramo imati licencirane trenere, ne mogu na utakmicu treneri koji nemaju adekvatne licence, tako da je danas u Karlovačkoj županiji dosta malo licenciranih trenera i onda mi imamo sužen krug tih trenera. Mi imamo petnaest selekcija u klubu uključujući seniore i veterane, a trinaest je selekcija mlađih uzrasta. Mlađi i stariji pioniri natječu se u Prvoj ligi, s time da su mlađi pioniri baš u prvom rangu natjecanja, kadeti i juniori su nam također u Prvoj ligi i tu stvarno stojimo solidno. Prošle sezone nam je za jedan bod izmaknula HNL juniorska liga, gdje bi gledali "Hajduka", "Rijeku", "Osijek" i sve druge ekipe u juniorskom stažu. Sada smo u zbroju kadeta i juniora prvi i tu je moguće da napravimo iskorak.  

  Koliko ukupno ima igrača u mlađim uzrastima?

  -U svakoj selekciji imamo po osamnaest igrača, a imamo u svakoj selekciji po osamnaest igrača, dakle to su 234 igrača, ali ta brojka varira. Mi u svakoj selekciji ima duple ekipe, to ustvari nisu duple ekipe, nego su to generacije. Pioniri I natječu se u prvom rangu, odnosno u Središtu, a druge ekipe mlađe u županijskim ligama. Tako da imamo sve pokriveno po duplo. Duplo imamo i kadete, ja se nadamo da ćemo iduće godine imati i duple juniore, imamo dvadeset igrača rođenih 2006. godine, koji će iduće godine izaći iz kadeta, tako da s tom ligom bi ih sve zadržali da ostanu u klubu.

  Nekoliko igrača iz juniora ušlo je u seniorsku momčad, koji su to?

  -Tu je Ivor Ribar koji je prošle godine bio junior, igra standardno već drugu sezonu. Imamo Gabrijela Stepinca, koji je ove sezone počinjao sve utakmice od prve minute, tu su Ivan Miščin, pa Marko Kusanić, Viktor Markuš i ostali dečki koji su izašli iz juniora, konkurentni su za seniore, uskoro će još neki igrači igrati za seniore.

  Je li to znači da se u Omladinskoj školi dobro radi?

  -Dobro se radi, jer su te lige jake. Mi igramo jaku juniorsku ligu, koja je bolja od nekih četvrtih liga. Tim igračima nije ništa novo kada dođu u seniorski nogomet, oni su pripremljeni za prave utakmice.

  Imate li kvalitetne uvjete, imate li dovoljno termina?

  -Uvjeti su dobri, navečer poslije škole, borimo se za termine. Sada su radovi na stadionu, stavlja se umjetna trava na igralište koje zovemo "Vatrogasac". Kroz godinu dana u planu je da se zamijeni umjetna trava i na ovom postojećem igralištu. Tako da ćemo imati dva terena pokrivena umjetnom travom. Pomoćni teren je jako dobar, ali dosta trpi, tu se igraju juniorske, kadetske i pionirske utakmice, tu su prošle sezone igrali "Korana" i žene iz "Četiri rijeke". Tako da se zaista na tom igralištu igra puno utakmica, bit će puno lakše kada se završi igralište s umjetnom travom.

  Prije nekoliko godina obnovljena je i trava na glavnom terenu, ona je stvarno vrhunska, padale su jake kiše, a teren se nakon jednog dana pred utakmicu morao zalijevati. Kakvo je tvoje mišljenje?

  -Teren je zaista vrhunski napravljen, izdržao je jaku kišu. Pa da, ta nova drenaža je odlična, voda je otišla, povukla se u roku dvadeset minuta tako da taj teren stvarno odličan i na vrhunskoj razini, jedan od boljih u državi.

  Odigraš li koju utakmicu?

  -Igram za veterane "Karlovca 1919" u Veteranskoj ligi. Okupili smo se prije tri godine, ovo je treća sezona, kako igramo u Veteranskoj ligi. To su sve bivši igrači "Karlovca", igramo ponedjeljkom utakmice Veteranske lige i ide nam jako dobro, dvije godine zaredom bili smo prvaci Karlovačke županije. Još uvijek sam u dobroj kondiciji, trčim s juniorima na treningu, a ponekad i zaigram s njima.

  Seniori kluba sada su ustvari u četvrtom rangu, no to se zove Treća nogometna liga, u ovoj sezoni igraju dobro, mogu li biti prvi?

  -Da, mogu, ali možda je bila velika prilika prošle godine su da se uđe među prve tri momčadi, međutim nije se uspjelo, ispalo se praktički u četvrti rang natjecanja. U ovoj sezoni stvarno je ekipa jako dobra ima pet prvoligaških igrača i ja se nadam da će da ćemo se prošetati, međutim koliko znam da se igraju kvalifikacije, što je po meni dosta riskantno, cijelu godinu si prvi, a onda moraš igrati još jednu utakmicu o kojoj ti ovisi cijela sezona. Nadam se da će se uspjeti ući u tu Drugu nogometnu ligu kako je novi naziv i da ćemo napredovati sa seniorima.

  Pratim svaku utakmicu i mislim da je ova momčad bolja, nego ona u prošloj sezoni. Kakvo je tvoje mišljenje?

  -Slažem se, da ova je momčad jača, pogotovu u defanzivnoj fazi tu je došao Gordan Bunoza koji je prvoligaški igrač, stvarno veliko pojačanje za momčad. Došao je Goran Paracki, njih dvojicu ja smatram domaćim igračima, jer su se dečki tu oženili, oni su stvarno velika pojačanja, tu su i dva odlična Ukrajinca i tu je Zvonko Pamić. Tako da je to pet prvoligaških igrača. Bunoza i Paracki koji su već u godinama igraju sjajno. Nogometni vijek produžio se dosta, nekad su s 33 godine igrači bili veterani, ima primjera i u svjetskim klubovima Ronaldo i Ibrahimović igraju još uvijek na top razini. Luka Modrić je najbolji igrač naše reprezentacije, on je danas možda i najbolji igrač "Reala" iz Madrida tako da se nogometni vijek produžio uz sportski život i sve ostalo, samo treba sportski živjeti.

  Bio si na utakmici Hrvatska – Danska, jesi li bio zadovoljan?

  -Da, bio sam zadovoljan, jer smo pobijedili 2:1. Vodili smo djecu iz kluba, 60 limača bilo je na utakmici, dobili smo ulaznice od Hrvatskog nogometnog saveza, išli smo autobusom.  Tako da je to bilo jedno veliko lijepo iskustvo za mlade igrače, dečki su gledali utakmicu i navijali cijelo vrijeme. Na utakmici su bili i mladi igrači "Ilovca", "Josipdola" i "Barilovića", tako da nas je bilo dosta iz naše županije.

  Voditelj si Omladinske škole u najboljem klubu u Karlovačkoj županiji, pratiš li nadarene mlade igrače u ostalim klubovima?

  -Pratimo mlade igrače u drugim klubovima i dovodimo ih kod nas, kako "Dinamo" i "Lokomotiva" nama uzimaju igrače, tako ih mi uzimamo iz županijskih klubova. Sada kada smo ušli s mlađim i starijim pionirima u Prvu ligu doveli smo petnaest igrača i doveli smo pet kadeta. Naravno, uvijek trenerima govorim da ti igrači koji dolaze iz drugih klubova moraju biti pojačanja, odnosno da moraju biti igrači koji će odmah ući u prvih jedanaest, a ne da na primjer dovedemo iz "Mostanja" dva igrača koji kod nas neće igrati, a njima bi bili dobri, to je nepotrebno. Igrači koji dolaze moraju biti nama pojačanja.

  Je li djeca iz Karlovca još uvijek vrlo rano odlaze u zagrebačke klubove?

  -Da, to još uvijek traje, prerano djeca odlaze u Zagreb, neka djeca već s osam godina što je meni jako prerano. Djeca još uvijek odlaze znači tamo i mi to jednostavno ne možemo zaustaviti. Ja kažem, ako ih zove "Dinamo" onda je još u redu, ali ako ih zovu neki drugi klubovi, kao što "Hrvatski dragovoljac" ili "Lučko", to su klubovi koji nisu bolji od nas. Tako da bi trebali ostati tu, međutim, mi sada imamo sigurno 30 igrača u zagrebačkim klubovima, da se oni svi vrate mi bili puno jači. Mladi igrač postigne dva, tri gola i odmah ga neki klub zove, kako ga ne bi uzeo netko drugi. Ako nakon nekog vremena ti klubovi nisu za njih, onda se oni vrate nazad, neki to prebole pa se vrate u naš klub, odnosno dalje nastave karijeru, a neki igrači potonu.

  Dakle, ti klubovi uzimaju igrače, imaju skaute koji ih prate. Je li to sve prerano da djeca odlaze iz svojih, klubova iz svojih sredina i svojih škola?

  -Da, naravno da je prerano. Skauti zagrebačkih klubova prate sve mlađe uzraste od osam do osamnaest godina. U nekim zagrebačkim klubovima nisu uvjeti bolji nego kod nas, nisu ni treneri. Tu su bolji neki brend klubovi poput "Dinama" i "Lokomotive", ali nije to tako velika razlika, da bi netko vozio dijete od ne znam 10 godina svaki dan u Zagreb da spava u autu, da ne uči i jednostavno da se muči.