Proslava Dana Državnosti i Dana hrvatskih branitelja Karlovačke županije na Vunskom polju

Medved: Veseli me veliki broj mladih i vjerujem da će mnogi nositi ove časne odore

VIŠE IZ RUBRIKE

Braniteljske udruge inicirale su proslavu koja se održava šestu godinu

Lijepa je ovo slika koja danas na Dan državnosti ide iz grada Karlovca. Sve ih želim ohrabriti, pozvati da se nikad ne umorimo organizirati ovakve susrete, poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar je danas bio na proslavi Dana državnosti, a ujedno i proslavi Dana hrvatskih branitelja Karlovačke županije te obilježavanju Dana oružanih snaga, koju šestu godinu braniteljske udruge organiziraju na Vunskom polju.

Proslava je počela u jutarnjim satima, građani su mogli razgledati tehničko taktički zbor Hrvatske vojske, svoja vozila i opremu izložila je policija, Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca te Hrvatska gorska služba spašavanja.  Na štandovima su se predstavile brojne braniteljske udruge iz cijele županije.

U poslijepodnevnim je satima održan protokolarni dio programa, a na Vunskom su polju bili brojni dužnosnici i uzvanici.

-Svake godine trudimo se napraviti bolji program, okupljamo se i prisjećamo naših poginulih, nestalih i umrlih branitelja, ali nije nam samo to cilj. Okupilo nas se puno i naša djeca, naša budućnost, odazivaju se svake godine. Ova manifestacija nije dovoljna sama po sebi da se mi branitelji skupimo nego svake godine imamo i humanitarnu akciju. Ove godine za SUVAG, prošle i pretprošle godine za neonatalni odjel karlovačke bolnice, prije toga za udrugu Jak kao Jakov… Htio bih naglasiti da mi je drago da se svake godine odazivamo u sve većem broju i da imamo podršku Grada, Županije, Ministarstva branitelja, MORH-a i MUP-a, istaknuo je Josip Slaćanin , predsjednik Udruge specijalne policije Grom na nacionalnoj razini kao i na županijskoj razini.

Uz čestitke u povodu Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja prigodnim se riječima obratio i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

-Danas se prisjećamo svih koji su dali život, koji su preminuli, koji su dali svoje zdravlje, ali danas na poseban način dajemo priznanje svima vama braniteljima koji ste ovdje s nama. Vjerujem da ovo druženje, jer cilj ovog današnjeg okupljanja je prije svega druženje, da se vidite, da se vidimo da popričamo, je u stvari zalog da će Hrvatska zaista biti ono što ste vi 90-ih godina htjeli. Iskoristit ću prigodu još jednom danas zahvaliti se svim žurnim službama koje su danas ovdje s nama; vatrogasci, HGSS, policija, Crveni križ na svemu onome što su nam odradili i pomogli tijekom zadnjih poplava. Naravno posebna zahvala ide svima vama braniteljima koji ste se stavili na raspolaganje i pomogli ste oko svih aktivnosti, istaknuo je Mandić.

Čestitkama se pridružila i županica Martina Furdek Hajdin.

-Hvala vam što ste potakli ovu manifestaciju, što se okupljate i šaljete poruku ovim mladima koji trebaju znati način na koji je nastala naša danas slobodna i mirna domovina Hrvatska. Isto tako dan državnosti na inicijativu svih braniteljskih udruga slavimo i kao Dan branitelja Karlovačke županije. Drage braniteljice i dragi branitelji, čestitam vam! Pozivam sve ovdje okupljene da se uključe u humanitarnu akciju. Nedavno smo otvorili proširenje poliklinike SUVAG i aparati i oprema će dobro doći. Zato braniteljima posebna hvala što svake godine iniciraju i dobra djela. Iako opterećeni krizama danas živimo u miru i slobodi. Imamo i dug i obvezu, ali i veliku čast i sreću raditi na dobrobit svih naših građana. Moramo raditi ponosno, moramo raditi odgovorno, moramo imati mudrost vođenja, nesebičnost davanja, ali prije i iznad svega bezuvjetnu ljubav prema svojoj domovini.  

Ministar Tomo Medved podsjetio da na konstituiranje demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine, ali i na prvo postrojavanja pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj, a tih se događaja prisjećamo slaveći Dan državnosti i Dan oružanih snaga.

-Danas toliko godina poslije svjedoci smo svih naših uspjeha i ovi susreti hrvatskih branitelja koji braniteljske udruge organiziraju u Karlovcu su susreti prijateljstva, prepuni emocija i sjećanja, ali i međusobnog ohrabrenja. Ono što me ovdje raduje su tehničko-taktički zborovi Hrvatske vojske, hrvatske policije, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja. Prije samo nekoliko dana ovdje u Karlovcu, ali i na Banovini,  u Zadarskoj i Ličko-senjskoj te nekim drugim županijama svjedočili smo sposobnosti tih naših sastavnica domovinske sigurnosti kako su u svakom trenutku spremni obraniti svoj narod, stati gdje god je to potrebno i prikazati svoje sposobnosti u onom svjetlu u kojem se to od njih očekuje. Ono što nas sve skupa veseli je vidjeti ovako veliki broj mladih i uvjeren sam da će mnogi od njih nositi ove časne odore, bilo policije, bilo vojske, bilo vatrogasaca, bilo gorske službe spašavanja ili bilo koje druge sastavnice nacionalne i domovinske sigurnosti, poručio je Medved.

Na proslavu u Karlovcu bili su državni tajnik u MORH-u Branko Hrg, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general Tihomir Kundid, predstavnici policije, saborske zastupnice Maja Grba Bujević i Nada Murganić, te ostali predstavnici gradova Karlovca i Ozlja.