Međunarodni dan borbe protiv raka

VIŠE IZ RUBRIKE

    Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljača, a svrha obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o tome kolika je važna borba protiv raka, kao i prevencija bolesti te rano otkrivanje i liječenje.

    Rak je i dalje jedna od najzastupljenijih bolesti na svijetu i drugi vodeći uzrok smrti. Svake se godine dijagnosticira kod više od 12 milijuna ljudi, a čak 7,6 milijuna umire od ove bolesti.

    Najčešći oblici raka su rak pluća, rak želuca, rak jetre, rak debelog crijeva i rak dojke. Smatra se da je oko 30% svih smrti uzrokovanih rakom nastalo je djelovanjem pet vodećih faktora rizika ponašanja i prehrane, odnosno visokim indeksom tjelesne mase, nedovoljnim unosom voća i povrća, nedostatnom tjelesnom aktivnošću, konzumiranjem duhana i konzumiranjem alkohola.

    Iako se još uvijek ne znaju konkretni uzroci svih tumora. Liječnici preporučuju prevencijske mjere kako bi se izbjegla potencijala mogućnost za manifestiranje te zloćudne bolesti, poput ograničenog konzumiranja alkohola, prestanka pušenja i izbjegavanje pasivnog pušenja. Osim toga, potrebno je voditi brigu o zdravoj prehrani, sprječavanju pretilosti te redovito vježbati. Treba izbjegavati pretjerano izlaganje suncu i nastojati se zaštiti od infekcija koje uzrokuju rak. (ma)