Prvi Karlovački

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i prva godišnjica linije za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Autor: Ivica Pilaković

25.11.2021

Vijesti

Fotografija-skinuta-s-FB-stranice-Udruga-za-podršku-žrtvama-i-svjedocima

Podrška čini razliku.

Nacionalni pozivni centar besplatna je i anonimna 116 006 linija koja je dostupna 24/7 na području cijele Republike Hrvatske. Pozivom na na navedeni broj pozivatelji i pozivateljice ostvaruju emocionalnu podršku, dobivaju pravne i praktične informacije te kontakte organizacija civilnog društva i institucija gdje mogu ostvariti prava o kojima su informirani/informirane. Navedenim djelokrugom Nacionalni pozivni centar od svog osnutka 2013. godine opstaje kao mjesto kojem se osobe koje su se zatekle u izrazito ranjivim ulogama mogu obratiti i potražiti podršku.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i prva je godišnjica 24-satnog rada linije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 (Nacionalni pozivni centar). Proširenje radnog vremena linije – napredak je omogućen u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Proširenjem na 24-satno radno vrijeme linije Nacionalnog pozivnog centra već godinu dana rade bez prestanka čime je osiguran jednostavan i neometan pristup stručnoj, besplatnoj i anonimnoj pomoći i podršci žrtvama, svjedocima i njima bliskim osobama, a prioritetno ženama žrtvama rodno uvjetovanih oblika nasilja. Rodno uvjetovano nasilje je nasilje koje dominantno trpi jedan (ženski) a čini drugi (muški) spol, primarno su to nasilje u obitelji i različiti oblici seksualnog nasilja. Osim toga, ranjivost žena za taj oblik nasilja pripisuje se društveno definiranim vjerovanjima i normama vezanim uz ženski spol, zbog čega je ono definirano upravo kao rodno uvjetovano.

Od samog početka rada linije Nacionalnog pozivnog centra, žrtve rodno uvjetovanog nasilja najčešće su tražile pomoć i podršku, a od početka pandemije COVID-19 virusa ta potreba se intenzivirala, o čemu svjedoče i podatci diljem svijeta koji ukazuju na porast učestalosti i okrutnosti nasilja koje se događa ”unutar četiri zida” otkad su na snazi mjere za sprečavanje širenja virusa koje, u pravilu, ohrabruju boravak u domu.

U priopćenju Udruge za podršku žrtvama i svjedocima stoji kako je nasilje u obitelji oduvijek bilo izrazito izolirajuće iskustvo za žrtvu, dijelom zbog toga što je udaljavanje žrtve od neformalnih izvora podrške jedna od taktika nasilnika, a dijelom i zbog predrasuda i stereotipa koje ga prate, a zbog kojih velik dio žrtava odlučuje nikada ne progovoriti o nasilju koje doživljavaju. Ipak, doći do podrške nikada nije bilo nužnije, ali niti teže nego u vrijeme pandemije COVID-19 virusa zbog čega održavanje 24-satne besplatne i anonimne linije za žrtve smatramo iznimno važnim u funkcioniranju sustava podrške žrtvama i osiguravanju kontinuiteta podrške svim žrtvama, ali posebno onima koje su u izrazito ranjivoj poziciji kao što su to žrtve rodno uvjetovanog nasilja.

Na nužnost postojanja takve usluge ukazuje i podatak da su u proteklih 12 mjeseci pomoć i podršku Nacionalnog pozivnog centra žrtve rodno uvjetovanog nasilja zatražile preko 900 puta pri čemu su najbrojnije bile upravo žrtve nasilja u obitelji koje su pritom iskazivale o osjećajima straha, srama i bespomoćnosti te o poražavajućim posljedicama koje je nasilje imalo po njihovu dobrobit i kvalitetu života – saznaje se iz priopćenja.

Pozivom na 116 006 žrtve, iako možda bile same, otvaraju vrata sustava podrške i stručnjaka/stručnjakinja koji/koje ga čine, a koji/koje im mogu odgovoriti na njihove potrebe i biti podrška uz koju više neće morati same prolaziti kroz niti snositi posljedice situacija koje nisu birale zaključuju na kraju iz Udruge.

Fotografija skinuta s Fb stranice Udruge za podršku žrtvama i svjedocima