Drugi hrvatski simpozij

Medicina u okolnostima katastrofa

VIŠE IZ RUBRIKE

Dvodnevni simpozij

Teme simpozija su: katastrofe, uzroci, posljedice, specifičnosti upravljanja i vođenja, Vojna medicina i Anesteziologija u okolnostima katastrofa

U dvorani Kina Edison danas je počeo dvodnevni drugi hrvatski simpozij "Medicina u okolnostima katastrofa". Organizatori su Hrvatski liječnički zbor Podružnica Karlovac, Hrvatska liječnička komora Karlovačke županije, Hrvatska udruga medicina u okolnostima katastrofa, Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, Hrvatsko društvo za hitnu medicinu i Opća bolnica Karlovac. Pokrovitelji su Karlovačka županija i Grad Karlovac. Teme simpozija su: Katastrofe, uzroci, posljedice, specifičnosti upravljanja i vođenja, Vojna medicina i Anesteziologija u okolnostima katastrofa. Nešto više o simpoziju kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Josip Žunić.

-Dakle, to je drugi hrvatski simpozij "Medicina u okolnostima katastrofa", prošle godine je bio prvi simpozij. Tijekom ovih simpozija mi obrađujemo niz tema. Prvo želimo upoznati našu zdravstvenu javnost, ali i cjelokupnu javnost da nam prijete određeni problemi, određena krizna stanja i katastrofe. Uzrok tim stanjima je priroda, vidimo klimatske promjene i ono što se događa u svijetu, vidimo da se i kod nas povremeno događaju određeni problemi, ne toliko ekstezivni, kao negdje drugdje, ali možemo očekivati svašta. Drugo tu su potresi, tu su neki drugi problemi kojima je uzrok priroda. S druge strane, uzrok nizu problema je i čovjek, bilo da se radi o terorizmu, bilo da se radi o ratovima, vidimo da su ratovi ne tako daleko od nas. S druge strane to je problem kemijskih industrija, dakle, određene kemijske opasnosti i biološke opasnost, jednu smo sreli nedavno, to je bila pandemija Covid 19 i konačno tu su radiološki i nuklearni problemi, bez obzira da li se radi o nuklearnim elektranama ili mogućim ratnim djelovanjima. To su sve opasnosti kojima smo izvrgnuti, rekao je Josip Žunić.

Josip Žunić istaknuo je da su katastrofe situacije kada su resursi nedovoljni da se riješi problem.

-Kada govorimo o katastrofama, onda moramo znati da su katastrofe situacije kada su nam resursi nedovoljni da riješimo problem. U tim situacijama nedovoljnih resursa mi se moramo organizirati, prilagoditi, pronaći načine kako da pokušamo odgovoriti na njih, odnosno da nastalu štetu učinimo što manjom i da pokušamo prevenirati ono što se prevenirati može, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Josip Žunić.