Program za Vukovar u Prirodoslovnoj školi

Maturanti izradili repliku Vukovarskog vodotornja

VIŠE IZ RUBRIKE

Obljetnica stradanja

U školi ne učimo toliko o tome, no mi se uvijek sjetimo Vukovara, rekla je maturantica Monika Franjetić

Učenici Prirodoslovne škole Karlovac niz godina obilježavaju Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem lampiona ispred škole te prigodnim programom. Tu su tradiciju nastavili i danas, a u pripremi programa pomogle su im profesorice Hrvatskog jezika,  Ana Šantek Magdić te Politike i gospodarstva - Ivana Žunac.

Kako bi obilježili 32. obljetnicu pada Vukovara i stradanja Vukovaraca učenici četvrtih razreda su pod mentorstvom Ivane Žunac sudjelovali u još jednom projektu vezanom za Vukovar, a u sklopu dodatnog programa - "Obrazovanje za odgovorno građanstvo".

Oni su izradili repliku Vukovarskog vodotornja visine 130 centimetara, a mentorica je napomenula da su rijetka škola koja je to učinila.

-Nije savršen, kao što nije bio savršen ni u ratno vrijeme kad je pogođen s više od 600 projektila, ali ostao je stajati i pokazao je snagu i hrabrost svih branitelja Republike Hrvatske i simbol je zajedništva, između ostalog je rekla Žunac, a cilj je bio uključiti maturante kako bi prije odlaska i škole ostavili jednu trajniju uspomenu.

U izradi je sudjelovala i Monika Franjetić, učenica 4. d. razreda, koja je rekla da su ideju maturanti rado prihvatili. Na pitanje što se sutra obilježava i što se u Vukovaru dogodilo 1991. godine, Monika je odgovorila:

-U školi ne učimo toliko o tome, no mi se uvijek sjetimo Vukovara, imamo programe, nastavnici nam govore nešto o tome. U osnovnoj školi smo posjetili Vukovar i znam kakvu su žrtvu naši branitelji podnijeli za Vukovar i koliko su pokušali zaštiti i obraniti Vukovar.   

Replika Vukovarskog vodotornja postavljena je u predvorju škole i predstavljena je danas.