Gimnazija Karlovac

Maturanti Gimnazije obilježili 50 godina mature

VIŠE IZ RUBRIKE

Pola stoljeća

Maturanti rakovačke Gimnazije iz školske godine 1973./1974., iz četiri razreda okupili su se u subotu

Prošle subote, 18. svibnja, maturanti rakovačke Gimnazije iz školske godine 1973./1974. obilježili su 50 godina mature. Okupili su se ispred Gimnazije u 14 sati, slikali se učenici svakog od četiri razreda posebno, a potom svi zajedno. Nakon toga otišli su u planinarski dom "Zvonimir Plevnik" na Kalvariji gdje je druženje uz hranu, piće i muziku te prebiranje po zajedničkim uspomenama potrajalo do ponoći. 

-Okupili smo se pred zgradom naše rakovačke gimnazije iz koje smo pred 50 godina izišli s maturalnim svjedodžbama, prepuni planova, želja, ambicija. Ono što nas je posebno ohrabrivalo bilo je znanje koje smo stekli zahvaljujući plejadi vrhunskih profesora i pedagoga od kojih većina više nije među nama. Sjećamo ih se s ljubavlju i pijetetom, kao i naših preminulih kolega, poručili su okupljeni slavljenici. 

Druženje na Kalvariji započelo je zajedničkim pjevanjem himne Gaudeamus, a potom su povjerenici četiriju razreda, Vladimir Hristov, Rosana Mikulić, Jelena Šarenac i Mirjana Obajdin podnijeli izvještaje o "brojčanom stanju" maturanata.

U 4 A razredu prirodnog smjera bila su 22 maturanta, jedanaest ih je prisustvovalo obilježavanju pola stoljeća mature, a dvoje je do sada preminulo. U preostala tri razreda društvenog smjera stanje je slijedeće: u 4 B razredu bila su 24 maturanta, jedanaest ih je prisustvovalo obilježavanju, a petero ih je umrlo. U 4 C razredu, tzv. ženski razred, bilo je 25 maturanata, prisustvovale su četiri maturantice, a dvoje je u međuvremenu preminulo. I u 4 D razredu su bila 24 maturanta, na Kalvariji ih je bilo 13, a petero ih je do sada preminulo. Ili ukupno, 1974. školske godine na rakovačkoj gimnaziji je bilo 95 maturanata, obilježavanju 50 godina mature je prisustvovalo njih 39, a 14 je u međuvremenu preminulo.

Mnogi od maturanata, osim Karlovca i Hrvatske, sada žive širom svijeta i mnogi od njih su završili više škole i fakultete i stekli visoka zvanja i obrazovanje te postali cijenjeni stručnjaci u mnogim oblastima, a sada je većina njih i nekoliko godina u zasluženoj penziji.

Razrednica 4 A je bila profesorica kemije Josipa Pernar, 4 B profesorica povijesti Marija Vrbetić, 4 C profesorica geografije Cecilija Sobota i 4 D profesorica hrvatskog i francuskog jezika Olga Perišin, koja je jedina živa od ovih razrednika.