Prvi Karlovački

Masovno cijepljenje u Karlovcu, danas se cijepi 300-tinjak građana

Autor: Ksenija Begović

18.02.2021

Karlovac

Mi smo unaprijed rekli da će cjepivo kojim se danas cijepi biti cjepivo proizvođača AstraZeneca. Hoće li netko u zadnji čas odustati to iskreno ne znamo, ali za takve situacije, imamo backup plan, dodatne popise gdje će osobe biti pozivane, da nemamo rasipanje cjepiva, rekao je Branko Zoretić

Ja se cijepim već 20 godina protiv gripe i nisam to smatrala nečim posebnim. To je za mene normalno i osjećam se dobro, komentar je žene koja je bila na današnjem popisu za cijepljenje u sportskoj dvorani Ekonomske škole.

I nekolicina drugih koji su se danas cijepili preporučaju cijepljenje, kako radi zaštite vlastitog zdravlja tako i radi zaštite drugih.

Ja sam danas jako zadovoljna, jer vjerujem znanosti i mislim da svi moramo vjerovati i da se moramo cijepiti. Cijepila sam se radi sebe i radi svoje obitelji i svih drugih. Osjećam se dobro i jako sam zadovoljna sa svime što sam obavila danas.

Vidim da je pandemija i vjerujem  da ću ovako biti sigurniji, možda će biti nekih sitnih nuspojava. Cijepili smo se cijelog života protiv raznih bolesti i naravno da se treba cijepiti i sada.

Na red za cijepljenje čekao je i vlasnik Tvornice turbina Ivan Mikšić.

Ja sam se prijavio na vrijeme u svojoj ambulanti i čekao sam na red dok sam dobio poziv i danas sam se odazvao. Inače idem u inozemstvo, u susjedne zemlje zbog posla i moram imati potvrdu da lakše prelazim granicu inače bih morao svaki put platiti testiranje. Ovako se nadam da ću s tim papirićem lakše prelaziti, kazao je Mikšić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branko Zoretić je podsjetio da je danas prema prioritetu i planu za cijepljenje predviđeno cijepljenje za tristotinjak ljudi.

Osobe na popisu su poslali njihovi doktori opće prakse. Kao što i vidite to su uglavnom stariji i kronični bolesnici, naglasio je Zoretić te dodaje da su svi unaprijed obaviješteni kojim će cjepivom danas biti cijepljeni.

Mi smo unaprijed rekli da će cjepivo kojim se danas cijepi biti cjepivo proizvođača AstraZeneca. Prema tome ovo su osobe koje su se odlučile za tu vrstu cjepiva, njihovi doktori su to s njima komunicirali i slali na cijepljenje. Hoće li netko u zadnji čas odustati to iskreno ne znamo, ali za takve situacije, imamo backup plan, dodatne popise gdje će osobe biti pozivane, da nemamo rasipanje cjepiva i da što više iskoristi, dodao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Odgovarajući na pitanje hoće li se i dalje građani cijepiti po punktovima, masovno kao danas, što predlažu neki liječnici obiteljske medicine, on je kazao da će na ovakav način biti organizirano cijepljenje i u Ogulinu i to u subotu, ali ne u ostalim sredinama.

Dobar dio liječnika se izjasnio da želi cijepiti unutar svojih ordinacija, pogotovo ovaj dio ruralnih sredina pa i neki gradovi, u Ozju je primjerice šest timova koji su se izjasnili da će cijepiti u svojim ordinacijama. Slunj i Vojnić će to organizirati unutar matičnog doma zdravlja sa svim timovima. U subotu će biti punkt u Ogulinu gdje će oni koji ne mogu cijepiti unutar svojih ordinacija napraviti to u gradskoj dvorani. Ovog tjedna ide još 50 doza cjepiva prema Domu zdravlja Slunj i 110 prema Domu zdravlja Duga Resa koje će oni spuštati na opću medicinu, rekao je Branko Zoretić.

Uz djelatnike Zavoda za javno zdravstvo u cijepljenju je sudjelovao i jedan tim obiteljske medicine, liječnica Vesna Rossman je istaknula da cijepljenje stvara probleme za liječnike opće medicine.

Interes je ogroman, puno se ljudi prijavljuje, to nam stvara dodatnu zbrku u našem poslu. Mi na 2.000 pacijenata imamo 500 prijavljenih. Nadamo se da će to ići brže nego do sada, to naravno ovisi o dinamici dolaska cjepiva i da će se to potpuno izmjestiti iz naših ordinacija jer ovo je javnozdravstvena akcija i javno zdravstvo je to koje bi trebalo organizirati cijepljenje. Mi smo ponudili ruku i svakako ćemo sudjelovati u samom činu cijepljenja, ali više od toga ne možemo, jer već sad puno kroničara kasni sa svojim kontrolama, otkrivanjima novih kroničnih nezaraznih bolesti. Mi zapravo imamo strašno puno posla u svojim ordinacijama, kazala je i dodala da su apelirali da e otvori i call centar, jer im telefoni neprekidno zvone i traže se informacije o cijeljenju.