Izložba u Galeriji ULAK

Marijini predivni čamci na rijeci - kao s fotografije i Tomičine pisanice poput najpoznatijih Fabergéovih

VIŠE IZ RUBRIKE

Udruga Likovnih Autora Karlovac

Skupna izložba Marije Vidović i Tomice Lovetić

Sinoć je u 18:00 sati u Galeriji ULAK otvorena jedna uistinu posebna izložba. Radi se o slikarskim radovima Marije Vidović i radovima u gipsu Tomice Lovetića.

Inače, izložbu mladih/novih članova ULAK je pokrenuo da bi potaknuo djelovanje i promovirao radove svojih novih i samim time - najmlađih članova.

-Kao udruga na taj način pomažu članovima da postaju vidljivi likovnoj publici i da njihovi radovi ugledaju svjetlo dana, te da na ispravan način budu izloženi i viđeni kako od strane članova Udruge, tako i šire karlovačke publike, riječi su predsjednika ULAK-a Miše Pakšija.

I uistinu, prepuna je bila galerija sinoć, pedesetak zaljubljenika u likovnu umjetnost, što obitelji, prijatelja, kolega Marije i Tomice, što Karlovčanki i Karlovčana koji vole ovakve izložbe, došlo je dati podršku sjajnim talentiranim novim članovima ULAK-a, koji su to ostali od ove godine.

Profesorica Vidović je odlučila vrlo aktivno provoditi svoje umirovljeničke dane, i uz brojne druge interese, saznali smo - već odmah po odlasku u mirovinu krenula je učiti slikati. Samozatajna mentorica također je bila u publici, međutim neosporno je da se kod ove mlade umirovljenice radi o iznimnom talentu. ''Nevjerojatno, pa ove slike izgledaju kao fotografije!'' - čulo se među komentarima posjetitelja koji su se divili njenim radovima u raznim slikarskim tehnikama. ''Posebno bih Vam pohvalila smisao za 3D oblikovanje!'' - komplimentirala je jedna posjetiteljica gospođi Mariji prilikom upoznavanja s njom.

Drugi joj je posjetitelj, pak, prišao s pohvalom kako je sjajno uspjela naslikati kišu na jednoj slici - što je, kaže, inače iznimno teško, a on to s obzirom na svoje akademsko slikarsko obrazovanje itekako dobro razumije. Slikarica je bila jako zadovoljna odazivom i reakcijama, zatrpali su je poklonima i cvijećem, a tijekom kratkog govora na samom otvorenju izložbe zahvalila se svima na podršci. Nije zapravo ni mislila da bi imala svoju izložbu jer i dalje svoje radove smatra početničkim pokušajima, ali uspjeli su je nagovoriti. Kako je radove objavljivala na društvenim mrežama i pitanja o tome kad će napokon izložba su bila česta, ipak je na kraju popustila.

-Vidjevši obavijest o tečaju slikanja i crtanja koji vodi akademska slikarica Aleksandra Goreta, spontano sam se prijavila i tako je sve počelo 2019. godine, kazala je Marija Vidović. Olovka, ugljen, tuš i naposljetku akrilik na platnu, sve mi se podjednako svidjelo. Volim slikati/crtati prirodu, naročito rijeke i čamce. Ti me motivi posebno nadahnjuju jer se cijeli moj život odvija u blizini naše ljepotice Korane.

Marija Vidović profesorica je engleskog i francuskog jezika i književnosti, a predavala je engleski u dugoreškoj gimnaziji. Pored dviju kćeri koje su bile uz nju na otvorenju  izložbe, od nje se nije odvajala njena preslatka unučica. Pored umjetničkog talenta pokazala je i odlične kulinarske sposobnosti priredivši za goste na izložbi ukusnu prigodnu zakusku i fine keksiće. Ugodna pozitivna atmosfera vladala je sinoć na otvorenju izložbe koja ostaje otvorena do 29.11.2023., i za koju vjerujemo da će jednako uspješna biti kao i ovog prvog dana. S obzirom da su se oduševljeni posjetitelji već na samom otvorenju raspitivali za cijene Marijinih remek-djela, sumnjamo da će njezino slikanje ostati samo na umirovljeničkoj hobističkoj aktivnosti. Publiku i kupce je očarala. Želimo joj još puno uspjeha!

Prekrasno izrađena i ukrašena gipsana jaja po uzoru na Fabergéova izložio je na ovoj izložbi, pak, Tomica Lovetić. na otvaranju je priznao da nije čovjek od velikih govora, ali je zato čovjek od velike vještine kad govorimo o izradi velikih pisanica.

-Oduvijek sam volio nešto izrađivati i slikati. Za ovu izložbu sam htio predstaviti svoje radove u gipsu čija izrada me veseli i oplemenjuje, kao i moje prijatelje i poznanike kojima rado pokazujem svoje radove, kazao je Lovetić. Kiparstvo se odlično slaže sa slikarstvom, a je li tomu uistinu tako - provjerite u galeriji. Radno vrijeme ULAK-a je srijedom od 17:00 – 19:00 sati.